NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Áthelyezték a járási hivatalba, de elfelejtettek szólni neki

A tegnapi zárt ülésen a legnagyobb vihart a szombathelyi aljegyző váratlan áthelyezése kavarta. Közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk.

Mint ahogy a csütörtöki blogfolyamunkból

2012.11.29. 07:52

Felmondják a Savaria Fórum szerződését

/ közélet 10 hsz. 2 kapcs. /
Sok ügyet tárgyaltak, húsbavágó döntéseket hoztak. Köztük a címben foglaltat. Beszámolónk a szombathelyi közgyűlésről.
már értesülhettek, a tegnapi szombathelyi közgyűlés sok ügyet megtárgyalt, húsbavágó döntéseket is hoztak. A nyílt ülést aztán zárt tanácskozás követte, ahol – tudtuk meg a mai nap délelőttjén a politikai pártok szokásos sajtótájékoztatóján – több személyi kérdésben is határoztak.

Novemberi közgyűlésen
fotó: Mészáros Zsolt

Ahogy várható volt, Parais István lett a szombathelyi AGORA vezetője, Brandisz Márton pedig a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola igazgatója. A Falco ügyvezetőjének újfent Gráczer Györgyöt nevezték ki. A legnagyobb vihart azonban dr. Nagy Tibor aljegyző váratlan áthelyezése kavarta. A szombathelyi hivatal aljegyzője január elsejétől a járási hivatalban folytathatja munkáját, ám az áthelyezéséről maga is csak tegnap este, a közgyűlés zárt ülésén értesült. (Erről később részletesen írunk.)

Luxuskiadás Marton alpolgármesteri posztja, meg kéne szüntetni – így a Jobbik

A közgyűlések utáni sajtótájékoztatók sorát a Jobbik képviseletében Balassa Péter nyitotta, aki első megjegyzésként elmondta, hogy szerinte „komoly jelzésértéke” van annak, hogy a város tegnap este zárt ülésen megvált az aljegyzőjétől (Nagy Tibortól). A járási hivatalba helyezték, ahogy fogalmazott:

egy olyan embert, aki húsz évig dolgozott a városházán.

Balassa szerint viszont az, kivel, milyen jegyzővel kíván együtt dolgozni a városvezetés dolga, elsősorban bizalmi kérdés,

ha a bizalom megbicsaklott, a jövőben nem biztos az egészséges együttműködés.

Balassa Péter a novemberi közgyűlésben
fotó: Vágvölgyi Bálint

A jobbikos politikus szerint Marton Zsolt tegnap, helyettesítve a (szívinfarktusa okán) lábadozó dr. Puskás Tivadart,

elegánsan

vezette le a közgyűlést. A vita mindvégig normális keretek között zajlott. Több témát is felemlegetett, amiért tegnap is szót emelt. Többek között kíváncsiak lennének arra, hogy a sárvári Flextronics hány munkavállalójától kíván a közeljövőben megválni. Hány szombathelyit fognak az elbocsátások érinteni? - kérdezte.

A város SZMSZ-mellékletének módosítása kapcsán Balassa javasolta, hogy mivel a város oktatásügye az önkormányzattól 2013. januárjától a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz kerül, okafogyottá válik Marton Zsolt oktatásért felelős alpolgármester posztja. Luxuskiadás lesz külön oktatásért felelős alpolgármestert foglalkoztatni.

A másik anomália, amire felhívta a figyelmet: az önkormányzati tulajdonú Savaria Városfejlesztési Kft. működése. Balassa nem értette, annak ellenére, hogy ez a cég a 2010-es megalapítása óta évente 20-25 milliós veszteséget termel, és októberben még a megszüntetésről volt szó, most közgyűlési akaratra mégis megmaradhat. A város 2 fővel továbbra is működteti. Ráadásul a Jobbik információi szerint a cég 2012-ben bérfejlesztést is végrehajtott, annak ellenére, hogy mindvégig veszteségesen működtek.

Balassa azt sem értette, hogy miközben a város meg akarja szerezni a Haladás-pálya tulajdonjogát, aközben az áramszolgáltatók azért kikapcsolták a villanyt, mert a Haladásnál nem fizetik a közüzemi díjakat. Annak ellenére, hogy az intézmény jelentős támogatást kap a várostól, a szülők is tagdíjat fizetnek. Az olimpikonok pedig mindeközben nem kapják meg fizetésüket. Épp ezért a Haladás VSE-nél teljes körű vizsgálatot kezdeményez.

A zárt ülésről, minden idők legfeszültebb légkörében - LMP

A sajtótájékoztatók sorában az LMP szombathelyi képviselője, Horváth Zoltán következett, aki megjegyezte, hogy amióta képviselő, a tegnap esti zárt ülésnél feszültebb légkört sohasem tapasztalt. Ugyanis, ahogy mesélte, döbbenten vették észre, hogy

több tucat név között, elbújtatva

az aljegyző neve is szerepelt.

Aki felállva elmondta, hogy vele nem egyeztettek, ő nem járult hozzá, hogy átkerüljön egy másik hivatalhoz.

Horváth Zoltán (balra)a novemberi közgyűlésben
fotó: Vágvölgyi Bálint

Horváth Zoltán érvelése szerint a jegyzőt és aljegyzőt a közgyűlés bízza meg, a munkáltatói jogokat is a közgyűlés gyakorolja, nem lehet ezt a két tisztségviselőt csak úgy egyik helyről a másikra áthelyezni. Ettől függetlenül azonban megszületett ez a határozat, amelynek szerinte komoly munkajogi következményei lehetnek.

Még két fontosabb, a közgyűlésen is terítékre kerülő kérdést említett, többek között a 2013. évi munkaterv kapcsán (ahogy tavaly is) most is azt javasolta, hogy vegyék fel a munkatervbe a szombathelyi klímastratégia megalkotását.A város irányítói megmosolyogták ötletét.

A polgármester nélkül nem etikus közgyűlést tartani - MSZP

Horváth Attila sajtótájékoztatója legelején kiemelte, ilyen közgyűlési napja a városnak az elmúlt 22 évben nem volt:

hogy polgármester nélkül tartottunk volna meg

. Pedig az ellenzék konstruktívan állt az ügyhöz, ők rendkívüli közgyűlés összehívását szorgalmazták volna.

Horváth Attila közgyűlést hallgat
fotó: Mészáros Zsolt

Az ügyek kapcsán nehezményezte, azzal, hogy parkoló-övezetbe (ráadásul középső fokozatba) sorolták az MMIK-nál és a vasútállomáson a parkolókat, teljesen „összezavarták” a szombathelyi rendszert. Ha győznek 2014-ben, az első intézkedéseik egyike lesz, hogy eltörlik ezt a mostani lépést, és rendezik az SZTK körül kialakult áldatlan parkolási helyzetet is. Ide egy speciális és kedvezményes övezetet terveznek kialakítani, azoknak, akik a rendelőintézetbe jönnek.

Horváth Attila még felhívta a figyelmet arra, hogy több

következmények nélküli, a jogi tényeket figyelmen kívül hagyó magatartás történt

a közgyűlésen, amely az ellenzéki frakciónál kiverte a biztosítékot.

Az első, hogy tegnap, még a nyílt ülés zárásaként, azonnali hatállyal felmondták a Promed Media Kft-től a Savaria Fórum kiadási jogát. (A hivatalos indoklás szerint azért mert: A Promed Média Szolgáltató Kft. által kiadott Savaria Fórum 2012. november 24. napján kiadott 44. számában a 6. oldalon ½ oldalon az alábbi hirdetést jelentette meg: „Orbán és Simicska szétlopják az országot! Fizetett politikai hirdetés. MSZP Vas Megyei Szervezete”)

A szocialisták szerint ezen indoklás az Alaptörvénybe ütközik, ugyanis a kifogásolt szabály csak az elektronikus médiaszolgáltatókra vonatkozik. A szocialista politikus szerint ezért sok pénzébe fog kerülni a városnak, hogy így, politikai okokból akarja felmondani a közbeszerzési eljárás során elnyert szerződést.

Így működik a városházán a humánpolitika

Nagy Tibor áthelyezése kapcsán a szocialista politikus felháborodásának adott hangot. Szerinte nem lehet úgy bánni az emberekkel, hogy ilyen fajsúlyos ügyekben egyáltalán nem tájékoztatják őket előre. A városházán dolgozók, az érintett osztályok munkatársai állítása szerint onnan tudták meg, ki megy át a járási hivatalba, és ki marad az önkormányzatnál, hogy volt egy lista az eszközátadásról. Ha a dolgozó lemászott az íróasztala alá, és megnézte az asztalon szereplő számsort, és megkereste azt a listában, megtudhatta, mi lesz vele: ha megtalálta a saját számát, akkor átkerült, ha nem, akkor nem.

Az aljegyző áthelyezésével kapcsolatban pedig megjegyezte, dr. Nagy Tibornak azért kellett menni: mert ő volt az utolsó ember, aki azt tudta mondani valamire, hogy nem, mert az törvénytelen. Az ő eltávolításával az utolsó akadály is elhárult. A mostani jegyző ugyanis már bebizonyította – tette hozzá Horváth – hogy nem csak szakvizsgája nincs, de alapvető jogi tudással is alig bír.

Minden a legnagyobb rendben történt - így Marton Zsolt

Az alpolgármester miután röviden összefoglalta a tegnapi közgyűlést, a sajtó által feltett kínosabb kérdésekre is válaszolt.

Elmondása szerint azon ügyintézők, akik az önkormányzattól január 1-ével (összesen 79-en) a járási hivatalokhoz mennek át, ebből az átszervezésből

sokat nem fognak érezni, hiszen többnyire, például az okmányirodában, még az asztaluk is ugyanott marad.

A dolgozókat tovább foglalkoztatják, a jogviszony tovább él, technikailag ez az egész nem jelent majd semmilyen különösebb fennakadást.

Marton Zsolt közgyűlést vezet
fotó: Vágvölgyi Bálint

Aljegyző áthelyezése kapcsán, amikor rákérdezett a média, miért pont ő megy át, Marton Zsolt ezt válaszolta, csak ennyit tud

ez a megállapodás-tervezet érkezett hozzánk

, azért.

Miért nem tájékoztatták erről korábban az aljegyzőt? – kérdeztük. Erre Marton közölte, személyesen nem vett részt a tervezet kidolgozásában, ezért nem tud tájékoztatást adni, de nem hiszi, hogy az aljegyző esetében külön eljárás lett volna indokolt, ugyanúgy jártak el vele, mint a többi dolgozóval. Az ő munkaviszonya sem szakadt meg, továbbfoglalkoztatják. Nem éri hátrány semmiben.

Arról, hogy tegnap azonnali hatállyal felmondták a Promed Media Kft.-től SaFó kiadási jogát, és mi lesz a városi hetilappal, Marton azt válaszolta:

Azonnal rendkívüli felmondásról döntöttünk, és a közgyűlés felkérte a polgármestert, hogy a januári közgyűlésre készüljön egy előjegyzés arról, hogy hogyan tovább.

A város azonban a polgárai tájékoztatásáról továbbra is gondolkodni kíván. Arról, hogy milyen formában, Marton még nem tudott beszámolni.

Jogászaik álláspontja szerint azzal, hogy a Promed Média Szolgáltató Kft. a vitatott MSZP-s politikai hirdetést megjelentette, súlyosan megszegte az önkormányzattal kötött szerződés 4.6. pontját és annak I. sz. mellékletét. A hirdetésben foglaltak mások személyhez fűződő jogainak sérelmével járhatnak, így a fentiekben idézett sajtótörvényi előírásokkal is ellentétesek.….

Kapcsolódó

2012.11.29. 07:52

Felmondják a Savaria Fórum szerződését

/ közélet 10 hsz. 2 kapcs. /
Sok ügyet tárgyaltak, húsbavágó döntéseket hoztak. Köztük a címben foglaltat. Beszámolónk a szombathelyi közgyűlésről.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : * 40. hsz - r* v*r*m * v*l*sz*t, m*rt *z 2006 *sz*n*k * l*ny*g*....
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : J* sz*k*s*d sz*r*nt sz*p*sd *d*s j* *ny*d*t! *rr* m*nd*g g*rj*ds...
Hende Csaba moziban járt
győzelem: *z * l*sz*z*l*k*lt *r*g sz*p*k* *ly*nk*r m*r m*g*r*l s*m t*d. *z...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : H* *gy d*m*kr*t*k*s v*l*szt*s*n m*gv*l*szt*tt m*n*szt*r*ln*k*t *...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : *rt*tl*n*l *lsz*nv*dt*k 2006- *t. B*z*ny*r* v*lt *ly*n *s. * t*...
Hende Csaba moziban járt