NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Programajánló

Borkóstolók, heti piac, biciklitúrák és tanfolyamok – Ilyen programokkal készül a nyáron Herény

Közösséget építünk, közösségre építünk – ez az új jelszava a Herényi Kulturális és Sportegyesületnek.

Programbemutató sajtótájékoztatót tartott a Herényi Kulturális és Sportegyesület (HKSE) Horváth Soma alpolgármesterrel és Horváth Gábor kerületi képviselővel kedden a Herényiek házában. Mint azt Szekér Tamás, a HKSE elnöke is elmondta nyitóbeszédében, idén a járványhelyzet miatt arra kényszerültek, hogy töröljék a városrész legközkedveltebb és legismertebb rendezvényét, a Herényi virágutat. Ezt próbálják most valamilyen szinten pótolni azzal a színes nyári programsorozattal, melyről most lerántották a leplet.

„Minden jóban van valami rossz. Tehát ebből a nehéz helyzetből mi most új, kreatív programokkal próbálunk kimászni” – mondta az elnök. Az új projektek mellett viszont régebbiek is visszatérnek, erről már Nagy Krisztina ügyvezető titkár és Simon Ádám kulturális szervező mesélt.

Hagyományos tavaszi programnak számítanak már a biciklitúrák, melyek 2007 óta színesítik a kis közösség életét. Ebben az évben újították ugyanis fel a Herényiek házát és ekkor nyertek egy pályázaton több kerékpárt is, melyeket a mai napig lehet kölcsönözni és a vírushelyzet óta egyre nagyobb rájuk az igény. Ezek a kerékpártúrák egyébként már elkezdődtek, júniusban ugyanis szerveztek egy tekerést Kőszegre, az elkövetkező hetekben pedig még ennél is különlegesebb túrákkal készülnek. A részvétel ingyenes, de előzetes jelentkezés szükséges.

2020. július 25. (szombat) – Fürdőzés Pinkaóváron (Burg)

Az indulás/érkezés helyszíne: Herényiek Háza (Szombathely Béke tér 7.)
Az indulás időpontja: 8:00
A túra útvonala: Szombathely – Sé – Torony – Narda – Csém (Schandorf) – Burg (Pinkaóvár)
Távolság: 45 km
Átlag tempó: 15 - 20 km/h

2020. augusztus 14. (péntek) – Út a csillagok alatt (éjszakai bicikli túra)

Az indulás /érkezés helyszíne: Herényiek Háza (9700 Szombathely Béke tér 7.)
Az indulás időpontja: 20:00
A túra útvonala: Szombathely – Sé – Torony – Dozmat Látnivalók, élmények: csillagnézés a Gothard Amatőr Csillagászati Egyesület közreműködésével
Távolság: 22 km
Átlag tempó: 15 - 20 km/ h

2020. augusztus 22. (szombat) – Fürdőzés Rohoncon (Rechnitz)

Az indulás / érkezés helyszíne: Herényiek Háza (Szombathely Béke tér 7.)
Az indulás időpontja: 8:00
A túra útvonala: Szombathely – Bucsu – Bozsok – Rohonc (Rechnitz)
Távolság: 38 km
Átlag tempó: 15 - 20 km/h

2020. szeptember 12. (szombat) – Barangolás Szombathelyen

Az indulás / érkezés helyszíne: Herényiek Háza (Szombathely Béke tér 7.)
Az indulás időpontja: 9:00
A túra útvonala: Szombathely városán belül
Távolság: 20 km
Átlag tempó: 15 - 20 km/h

fotó: https://sites.google.com/site/herenyiekhazaszhely/

Újoncnak számítanak a programok között a gasztroestek, melyeken a helyi pincészek, valamint helyi borkedvelők, borkultúrát ápolók kerülnek a főszerepbe. Múlt hét pénteken már megtartották az első borudvart, ezen a héten pedig jön a következő.

2020.07.17. 19:00 – A nyár illata

Illatos, száraz fehér- és rozéborok kóstolója Lovass Tiborral

A hat tételt Márkus Béla, a METRO áruház borszakértője válogatta díjnyertes borok közül. Aki eljön, megismerheti őket, s közben érdekességeket hallhat a borokról és a borászokról. Várjuk a kezdő és a haladó borkedvelőket egyaránt, mert itt mindenki tanulhat valami újat és ha figyel, nyerhet is. Találjuk meg együtt nyári kedvenceinket!

Zenél: Kendik Péter

Jegyek kizárólag elővételben, korlátozott számban, 2020. július 15. 14:00 óráig kaphatók 3.400 Ft/fő áron a www.tixa.hu-n, valamint személyesen a Herényiek Házában, hétköznaponként 09:00-14:00 között.

2020.07.24. 19:00 – Bemutatkozik a Frank Borászat

A Frank Borászat többgenerációs családi hagyományokkal rendelkezik és ma is finom borokat készít a Kőszeg környéki hegyek, dombok oldalán. Borászuk a nagyszülei csepregi szőlőjében már kisgyermekként megismerkedett a szőlőművelés, bortermelés szép, de nem könnyű feladataival. A tradíciók tiszteletben tartása abban is jól látszik, hogy a koracél tartályok mellett a nagyapa hordói még mindig helyet kapnak a borkészítés folyamatában. A borokat Frank János mutatja be, az estet Bujtás Ervin zenei csemegéje színesíti.

Igazi borélmény a következő fajtákból:

 • Pinot Blanc 2019 - száraz fehér
 • Pinot Noir rozé 2019 - száraz
 • Zweigelt 2018 - száraz vörös
 • Blauburger 2018 - száraz vörös
 • Cabernet Sauvignon 2014 - száraz vörös
 • Jegyek kizárólag elővételben, korlátozott számban, 2020. július 22. 14:00 óráig kaphatók 3.400 Ft/fő áron a www.tixa.hu-n, valamint személyesen a Herényiek Házában, hétköznaponként 09:00-14:00 között.

  2020.07.31. 19:00 – Bortárs irodalom

  Borbarangolás a Balaton körül és az irodalomban

  Hat helyszín és hat bor, amit nem lehet kihagyni! Várjuk a kezdő és a haladó borkedvelőket egyaránt, mert itt mindenki tanulhat valami újat és ha figyel, nyerhet is. Találjuk meg együtt nyári kedvenceinket!

  Túravezetők: Márkus Béla és Lovass Tibor
  Zenél: Kendik Péter

  Jegyek kizárólag elővételben, korlátozott számban, 2020. július 29. 14:00 óráig kaphatóak 3.900 Ft/fő áron a www.tixa.hu-n, valamint személyesen a Herényiek Házában, hétköznaponként 09:00-14:00 között.

  Az újdonságok közé tartozik még a Herényi Heti Piac is, mely a herényi hagyományokat eleveníti meg augusztus 28-án, pénteken 13 órától, minden pénteken 13:00 és 19:00 óra között a Herényiek Háza udvarán. Nem egy szimpla termelői piacról és nem is egy egyszerű kirakodóvásárról van szó, hanem egy új, a gasztronómiai, kézműves értékeket középpontba állító, közösségi piaci élményt megteremtő programsorozatot álmodtak meg. Az árusok már ezen a héten jelentkezhetnek, bővebb információt pedig a Herényiek Háza weboldalán találhatnak.

  fotó: Hornyák Emőke/Herényiek Háza

  Szintén újdonságként jön augusztusban a Csendkirály is, ugyanis a Herényi Kulturális és Sportegyesület úgy érezte, az elmúlt időszakban igencsak megnőtt az igény a csendesebb, elmélyülést segítő programokra. A Csendkirályon, ahogy arra már a nevéből is rá lehet jönni, a csendé lesz a főszerep. Különböző hangtalan foglalkozásokkal, ügyességi és közösségszervező játékokkal, némafilm-vetítéssel, valamint a csendet feldolgozó művészeti és irodalmi programokkal várnak minden érdeklődőt. A legcsendesebb résztvevők ajándékot kapnak, azok pedig, akik hangot adnak ki vagy zajt okoznak, sajnos kiesnek a játékból.

  A járványhelyzet javulásával pedig újra bevehetik a Herényiek házát a Herényi Nyugdíjas Klub, amely minden hónap első hétfőjén tartja összejövetelét a nagyteremben. Szintén ebben a helyiségben gyűlik össze havonta egyszer a Herényi Nótakör egyre bővülő közössége is. Augusztustól pedig a Vasi Gombfoci Egyesület is újra megkezdi a szezon, akik már hosszú évek óta a Herényiek Házában készülnek különböző versenyekre.

  Folytatódnak Horváth Mária jógafoglalkozásai is minden csütörtökön 18 órától. Illetve továbbra is várják a 0 és 3 év között gyermekeket és családjaikat a Ringató nevezetű foglalkozásra is, melyet Lezsákné Szekszárdi Zsuzsanna tart minden szerdán délelőtt.

  Újoncként beköltözik a Herényiek házába péntekenként a két éves Kalliopé Színházi Társulás is, akik ez alatt a rövid idő alatt is szép sikereket értek el, például A kód című darabbal szerepeltek a Nemzeti Színház nagyszínpadán is.

  Új klubok, közösségek és tanfolyamok

  Mindemellett viszont még szívesen befogadnak új klubokat és közösségeket is a Herényiek házába, így a HKSE még ebben a hónapban, napokon belül megkezdi az ezzel kapcsolatos igényfelmérését. Korábban már felmerült többek között kertészeti, ifjúsági vagy irodalmi kör megalakítása is, a tervek szerint pedig legkorábban szeptember végétől indulhatnak el újabb közösségek.

  A #herénybentanulok keretében pedig szeretnének segítséget nyújtani a tanulni vágyóknak, kikerülve a képzés iskolapad-szagú hangulatát, de megőrizve a tudományos ismeretterjesztés hagyományos TIT-es előadásmódját. Így a Vas Megyei TIT Egyesülettel együttműködve szeptemberben szeretnék elindítani különböző ismeretterjesztő képzéseket, az igényfelmérés jeleneg is tart, egészen augusztus közepéig.

  Az eddig beérkezett válaszok alapján nagy az érdeklődés például a fotós, házikerti - önellátó növénytermesztés, gombafelismerés, gyógynövényismereti, túravezetői és német nyelvi kompetenciák fejlesztése tanfolyamokra. Mindegyik képzés engedélyezett, tanúsítvánnyal záruló képzés, a tanfolyamok időbeosztását az érdeklődők és résztvevők szabadidejének maximális figyelembevételével szervezik majd meg.

  Hozzászólások (1)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  fgzb: *z *j *rk*t*n*k, *k*k*t R*zs* Sz*l*rd k*pz*tt k*, v*n*lt*k *l*kz...
  Különös fények Szombathely egén
  fgzb: N*m k*t*l*z* *tt sz*nv*dn*d. ...
  Civilizációs törés Németországban és nálunk
  Paulus_Maior: *S...? N*ncs *tt s*mm* l*tn*v*l*, *z *tt "m*gy*r*rsz*g&#34...
  Több pénzt kapott az államtól Mészáros egri hotelje, mint maga Eger
  Paulus_Maior: * FR*NCB*, h*t*k *t* n*m s*k*r*l c*lsz*m*lyn*k v*l*sz*ln*m! T*...
  Hogyan, miért és miből jótékonykodik Várkonyi Andrea?
  demoktatorovm: N*m *rt*l*k M*k*! H*sz*n n*m *s r*g*sztr*lt*l......
  Mikortól ad védettséget az orosz vakcina?