NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Rétestészta módra nyúlik a borgátai fürdő pere

Az önkormányzat által indított kártérítési per több mint öt éve húzódik, pedig kellene a pénz a fürdőnek. De még így is tudnak fejleszteni.

Komoly gondot okoz a nemzetközi hírű termálfürdőt is üzemeltető borgátai önkormányzatnak a magyar ítélkezési gyakorlat egyik legtovább húzódó pere

2010.07.01. 15:13

Befürdött álmok – Botrányos fürdőfejlesztés Borgátán - Frissítve

/ közélet 4 hsz. /
Eladósodott falu, elmaradt felújítás, visszaéléssel gyanúsított körjegyző és volt polgármester. Borgáta megszenvedte, hogy központi támogatásokért pályázott. A tetteseket a bíróság első fokon elítélte.
. A településnek a két vádlottal, a korábbi körjegyzővel M. Anikóval és E. Józseffel 2006 óta kell megvívnia a csatát, amelyben még csak elsőfokú ítélet született. A vádlottak jelentős kárt okoztak az önkormányzatnak, többféle törvénybe ütköző cselekedetet is elkövettek.

Rétestészta módjára nyúlik el a per

Sajnálatos módon a sok megalapozott igazságügyi szakértői jelentés ellenére nem kerültek a vád tárgyává olyan vádpontok, amelyek bizonyítottak voltak, s ezzel megakadályozták, hogy az önkormányzat nagyobb összegű kártérítésben részesülhessen. Már első fokon jelentősen kisebb összeget ítéltek meg, mint amennyi a feltárt tények és az igazságügyi szakértői vélemények alapján indokolt lett volna megítélni. Az első fokú ítélet óta jegelődik az ügy, ki tudja, mikor jutunk pénzhez, pedig nagyon szükségünk lenne rá

- mondta Tóthné Zentai Éva, Borgáta polgármestere.

Sokkal jobb anyagi helyzetben lehetne az önkormányzat, ha ezt a jelentős anyagi kárt nem szenvedi el, és ha a bűncselekménnyel arányos kártérítésben részesülne. Azt pedig felfoghatatlannak tartom, hogy miközben valaki ellen büntetőeljárás folyik közokirat-hamisítás és egyéb bűncselekmények miatt, mi több első fokon el is ítélték, tovább dolgozhat törvényességi felügyeletet ellátó jegyzőként

– tette hozzá.

A polgármester elmondta, hogy az üzemeltető és az önkormányzat között jó, gyümölcsöző a kapcsolat. A bérlő által finanszírozott beruházások gyarapítják a tulajdonos önkormányzat vagyonát, és még vonzóbbá teszik a fürdőt. A nehéz gazdasági helyzet ellenére a borgátai fürdő lépést tart a fejlődéssel.

Folyamatos fejlesztések

Az önkormányzat szűkös anyagi helyzete miatt a fürdő üzemetetését bérbe adta. 1993 óta a Borgáta Forrás Kft. működteti a termálfürdőt, s az óta jelentős fejlesztések is történtek.

Eredetileg csak három medence volt, ezt egy gyermekmedencével bővítettük. Az egyes és a kettes ülőmedence vize a legmelegebb, a legnagyobb medence úszásra is alkalmas. Az első komolyabb, igaz nem látványos beruházásunk a vizesblokk felújítása volt, ami nagyjából 10 millió forintba került. Kötelező lett a vízforgató létesítése, az azonban az önkormányzat feladata volt. A fürdőszezon meghosszabbítása érdekében a bejárattal szembeni medencét félig fedetté tettük. Mivel igény volt rá, egy szolgáltatóházat is építettünk, majd a közelmúltban a szálláskapacitás bővítésére felhúztunk mellé egy apartman-házat is. Jelenleg is folyik két fontos beruházásunk

k - tájékoztatott az üzemeltető részéről Huszár Zoltán.

A

gyermekmedencét építjük át, aminek feltétele, hogy itt is működnie kell a vízforgatónak. Jó ütemben folyik a munka, várhatóan a nyáron már birtokba is vehetik a gyerekek. Tervezzük, hogy később élményelemeket is beépítünk ide, mint például vízi sünt, vízfüggönyt, csúszdát. Elkezdtük az élménymedence építését is, amelyet jövőre használhatnak a fürdőzők. Ebbe 11 attrakciót, élményelemet tervezünk. Ezzel összesen öt medencéje lesz a fürdőnek.

Egyre több a cseh és a szlovák fürdőző

Arról is beszámolt, hogy a fürdővendégek többsége gyógyulni vágyó idős ember, vagy gyermekes család. A borgátai fürdő hagyományosan családias hely, nagy a szabad terület, zöldterület, sportpályákat, játszóteret is kialakítottak. A fürdőzők és a kempingben letáborozók nagy része német és osztrák, de egyre több a cseh és a szlovák vendég is. A magyar vendégek száma évek óta stagnál, ami a romló gazdasági helyzetet figyelembe véve nem is rossz. Az üzemeltető társaságtól a jótékonykodás sem idegen. A múlt évben például 50 árvízkárosult gyermeket és kísérőiket üdültették Borgátán egy hétig, s már terveznek hasonló kezdeményezést.

Kapcsolódó

2010.07.01. 15:13

Befürdött álmok – Botrányos fürdőfejlesztés Borgátán - Frissítve

/ közélet 4 hsz. /
Eladósodott falu, elmaradt felújítás, visszaéléssel gyanúsított körjegyző és volt polgármester. Borgáta megszenvedte, hogy központi támogatásokért pályázott. A tetteseket a bíróság első fokon elítélte.

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: K*rd *tv*v* p*ntr*. V*gy b*sz*ld m*g * f*t*rr*l, n*k* *s s*g*t*s...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
StarMan: *cs*r*gn*k k*cs*j*kb*n * t*l*sb*n, v*gy f*r*k*zn*k * v*r*sb*n, *...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
demoktatorovm: *zt m*g t* s*m g*nd*lh*t*d k*m*ly*n, h*gy * k*nt*kt*s*k sz*m*n*k...
Mutatjuk a mai adatokat: 5216 az új fertőzött, elhunyt 241 beteg
stengetz: Cs*k *gy*tl*n k*rd*s, h*gy h*l v*nn*k * t*r*l*tf*l*gy*l*k???!!! ...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
TMiki: *n *z*rt sz*r*t*m m*gk*pn* * cs*m*g*m......
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók