NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Tényleg boldogtalanok a magyarok

Azok az országok igazán boldogok, ahol magasak a jövedelmek, egészségesek az emberek, és nagyfokú szabadság van. Magyarország nem ilyen.

156 országból a 69. helyen áll Magyarország a boldogság foka szerint - állítja a Gallup World Poll által World Happiness Report 2018 címmel készített kutatás eredménye.

A kutatást szemléző portfolio.hu szerint igaz a közvélekedés: a magyarok tényleg nagyon borúsan látják az életet. Azok az országol boldogok, ahol:

 • magasak a jövedelmek,
 • egészségesek az emberek,
 • nagyfokú szabadság van
 • A kutatás alapjául szolgáló felméréseket egyébként 2005 óta rendszeresen elvégzik, és alapjában véve hasonló eredmények születnek, maximum az egymáshoz közeli eredményeket mutató országok cserélnek időnként helyet.

  Nagy változásokat akkor mérnek, ha egy-egy országban komoly változás történik, most ilyen Venezuela, ahol az országon eluralkodó káosz meglehetősen lehangolta az embereket, Venezuela a lista 102. helyére esett vissza.

  A legboldogtalanabb ország egyébként Burundi, Afrika egyik legkisebb országa, egyúttal a világ egyik legszegényebbje is. Burundiban a vásárlóerőparitáson számolt éves GDP/fő pusztán 800 dollár.

  A polgárháború óta évek óta sújtott Szíria a 150., a szintén háborús góc, Afganisztán a 145., Ukrajna a 138. helyen van. A legboldogtalanabbak 50-es listájára Európából még Albánia (126. hely) került fel.

  fotó: Forrás: World Happiness Report 2018

  Magyarország a középmezőnyben van, a 69. helyen. Olyan országok társaságában, mint Líbia és Türkmenisztán, ami igencsak elgondolkodtató. Bőven le vagyunk maradva szomszédainktól, a Románia az 52. helyen áll, Lengyelország a 42., Szlovákia a 39., míg a csehek egészen elöl vannak, a 21. helyen.

  fotó: Forrás: World Happiness Report 2018

  A világ legboldogabb helyei szinte mind azonos dolgokban emelkednek ki. Különösen hat ilyen tényezőt azonosíthatunk: magas jövedelem, magas várható élettartam, erős szociális háló, nagyfokú szabadság, társadalmi bizalom és nagylelkűség. A kutatások szerint ezek a tényezők magyarázzák az országok között látható különbségek háromnegyedét.

  A lista elején európai országok vannak, az Egyesült Államok a 18. helyre szorult, éppen Nagy-Britannia és az Egyesült Arab Emírségek elé. Az legboldogabbak 50-es listájának második felében főként dél-amerikai és távol-keleti országok vannak.

  fotó: Forrás: World Happiness Report 2018

  Hozzászólások (2)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  miki1950 : K*n*k * m*gb*z*s*b*l *s m*ly*n c*lb*l? M*nth* n*m *sm*rn* *z *l...
  Egységes ellenzék: Kövér a szolgálatok alkotmányos kötelességének megszegésére buzdított – Távozzon tisztségéből
  Sanca: M*r n*gy*n n*gy * b*j!!! *z *ssz*s m*gh*ly*l?Gr*z b*z*rt v*gy m...
  Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről
  iszek: L*gt*bb * f*l*s*gf*gg*......
  Magyarország a „függők” országa
  Sanca: N*l*nk * c*v*db*n *lh*nyt*kh*z *zt *s h*zz*v*tt*k *k* m*rc**sb*...
  Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?
  miki1950 : T*lt*sz b*z*ny ,m*rt *tt *s * f**ll*ns*gn*k *z *ll*nz*k*t j*l*l...
  Kövér nemzetbiztonsági veszélyként beszélt az ellenzékről