NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Programajánló

Így alakul a holnapunk - ha június 16., akkor Szombathelyen Bloomsday

Kedden Szombathelyen megint James Joyce lesz a buli.

1954 óta minden év június 16-án Dublinban turisták és városlakók karöltve járják be James Joyce regényhőse, Leopold Bloom (akit a regény szerzője egy szombathelyi zsidó család sarjaként aposztrofált) fiktív alkohol-Odüsszeiájának útvonalát. A Bloomsday napján a hölgyek századfordulós kalapokat vesznek fel, az urak Leopold Bloomnak öltöznek, és végigjárják azokat a helyszíneket, amelyeket a több száz oldalas regény egy napján a főszereplő is. Kocsmáról kocsmára ballagnak. A formális eseményeken túl olvasóesteket, nyilvános konferenciákat, értelmező felolvasásokat tartanak. Az író jelentős zenész is volt, úgyhogy Joyce-koncerteket is rendeznek.

fotó: Garai Antal Atom

De miért ünneplünk Szombathelyen Bloomsdayt?

Megirigyelve az írek örömködését, 1994-ben egy szombathelyi baráti társaság, merítve a dublini hagyományokból, megrendezte az első, még erősen kocsmatúraszagú Bloomsdayt. Az azóta eltelt időben a fesztivál több átalakuláson ment át. Volt, hogy több darabra esett szét, volt, hogy törölték a város hivatalos eseménynaptárából. (Azzal az indokkal, hogy a Dublinban bolyongó regényhősünk ünnepe épp Nagy Imre miniszterelnökünk mártírhalálának napjára esik).

A helytörténészek kiderítették közben, hogy az 1800-as évek közepén valóban élt a városban, a mai Fő tér 41. szám alatti házában egy Blum nevű család. E család leszármazottja volt egy bizonyos Virág Lipót, aki Triesztben került kapcsolatba James Joyce-szal.

A szombathelyi Bloomsday körül éveken át, jellemzően mindig is több ízlésvilág csapott össze, városi intézmények és helyi művészek külön-külön megszervezték a maguk Joyce-ünnepét. (A fesztivál történetéről részletesen itt olvashat...

2012.06.14. 14:29

Kinek és minek a szombathelyi Bloomsday?

/ kultúra 2 hsz. 4 kapcs. /
Nyoma sincs Joyce-turizmusnak, nem lett népünnepély, akkor meg mi végre rendeznek minden évben, június 16-án Szombathelyen Bloomnapot?
)

A pecsételés már hagyomány
fotó: Mészáros Zsolt

Mára a helyi csoportosulások kikoptak a Bloom-kultusz mögül, se törzsi háború, se avantgárd lelkesedés – marad a városé az ünneplés. Ahogy tavaly és tavalyelőtt, a várossal összefogásban, évről évre hasonló tematikájú programmal jelentkeznek: térzenével, útvonal-pecsételéssel, kiállítással, esti koncerttel.

Kedden, ha hinni lehet az időjósokkal, zivatarral tarkított barangolós nyári nap lesz, kocsmatúrára fel, mert újabb kis lépést tehetünk a Joyce-legenda szombathelyi életben tartásáért…

Itt a részletes program

BLOOMSDAY 2015 (június 16., kedd 15:30-tól @ Szombathely, Fő tér, Irokéz Galéria, Zsinagógaudvar)

15:30 Megnyitó
Helyszín: Fő tér – Joyce-szobor
Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar - ír dallamok

15:45 Képzős egyetemisták kiállítása
Helyszín: Fő tér

16:00 21.Pecsételés
A megnyitó után következik a hagyományos pecsételés. Az első nyomatokat a Polgármester úr és a Nagykövet úr helyezi el. Egy nagy Bloomsday-felirat kerül porcukor formájában a térre és az útvonalra.

16:30 Bloomsday 21. – Fogadás (Ír nagykövetség)
Helyszín: Zsinagógaudvar
Élőzene, előadások, visszaemlékezések, tv-s - archivált - anyagok kivetítése

18:30 Saul fia – díszbemutató és közönségtalákozó
Helyszín: AGORA – Savaria Filmszínház

18:30 Saul fia (12) 107' – filmvetítés
A náci koncentrációs táborokban a foglyokból álló Sonderkommando terelte be a megsemmisítésre ítélteket a gázkamrákba, vitte át a holttesteket a krematóriumokba, takarította ki a termeket az újabb transzport érkezése előtt, és szállította ki a hamvakat a táborból. Saul Ausländer egyike a krematóriumokban dolgozó sonderkommandósoknak. Saul az elégetésre váró holttestek között felfedezni véli saját fiát: elhatározza, hogy kicsempészi a testet, és keres egy rabbit, hogy méltó módon eltemethesse a gyermeket. Belépő a vetítésre: 800,- forint
A vetítés után vendégünk: Nemes Jeles László, filmrendező

19:30 Colleen-koncert
A zenekar a tradícionális ír dallamvilágot elegyíti a modern popzenei irányzatokkal, a csapat több sikeres produkciót megjárt művészből állt össze. Az eredmény egy teljesen egyedi, hol táncra perdítő, hol magával ragadóan elbűvölő koncert, az élőzene pótolhatatlan energiájával. A fellépéseket az ír zene életvidám hangulata jellemzi, ezáltal bármilyen koncerthelyszínen megidéz egy igazi ír fesztivált. A produkció sikeresen teremti meg ezt az üdítő hangulatot, egy kis ír kocsmától egészen a nagy rendezvényekig.

20:30 STATION - U2 tribute koncert
Helyszín: Zsinagógaudvar (eső esetén AGORA – Savaria Filmszínház)
A STATION annak idején azért állt össze, hogy U2-dalokkal szórakoztassa magát és a közönséget. A zenekart a jelenlegi frontember, Csákvári Lackó és testvére, Gaben verbuválta össze. 2001-től a Pecsában U2-kluboskodott, és tehetségkutatókat nyert imitt-amott. 2002-től még nagyobb hangsúlyt fektet a zenekar a koncertekre. Folyamatosan bővül a repertoár mind saját, mind U2-szerzemények terén, sajnos a tagcserék viszont állandóak. 2003-tól studiófelvétel már nem készül. Végül 2007-ben külső és belső ellentétek miatt a zenekar megszűnik. 3 éve viszont újra összeállt a STATION. Azóta kizárólag U2-dalokat játszik a zenekar. Ír klasszikusok a Bloomsdayen!


Ezen kívül minden vasi programot megtalál részletesen a Nyugat programajánlójában !

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

OhneGetzi: *v*nt* m*x. k*t *lk*l*mm*l *z *gy t*k j* *tl*t sz*r*nt*m. T*rm*...
A kormány egymillió forinttal támogat minden falunapot
OhneGetzi: K* * t*k*m *lv*sg*tj* *zt b*rm*k*r *s? *gy V*kt*r k*p s*kk*l h*...
Mától a Szájer-féle Nemzeti hitvallás szövegét kell kihelyezni a középületekben
miki1950 : P*nt*s*n! * m*gy*r n*p 80%- * *n**p*rt*! *z *rb*n k*sm*sk* *hh*...
Magyarország kilép az Unióból vagy Orbán elbukik? Mi lehet a vége az EU-val folytatott harcnak?
miki1950 : R*m*l*m, l*tn*kn*k *s k*v*l* v*gy! N*h*gy cs*l*dn*m k*llj*n b*n...
26 választókerületben dőlhet el a jövő évi választás, Szombathely is köztük van
OhneGetzi: J*bb*n t*lj*s*t......
Orvoshiány miatt leállt az Uzsoki Kórház sürgősségi osztálya