NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Biztonsági aggályok miatt Brazília betiltja a Szputnyik-V-oltást

A második dózisban találtak szaporodásra képes adenovírust.

Brazília a második hullámmal küzdő szövetségi államok kormányzóinak kérése ellenére letiltotta az orosz Szputnyik V vakcina importját. A helyi gyógyszerügynökség, az Anvisa szerint azért, mert egy orosz szállítmányban „élő” náthavírust fedeztek fel.

„Mindez kérdéseket vet fel a gyártási folyamatról és biztonsági kockázatot jelenthet a gyengébb immunrendszerrel rendelkező embereknek” - mondta az AFP hírügynökségnek Angela Rasmussen vezető kanadai virológus.

Az oltóanyagot kifejlesztő orosz Gamaleja Központ visszautasította az állításokat. Ez az orosz vakcina úgynevezett „adenovírus vektor ” technológián alapul, azaz sokszorozódásra képtelen náthavírus viszi be a szérumot a szervezetbe, és indítja be az immunrendszer reakcióját a koronavírus fő fegyverének számító tüskefehérjéjével szemben.

Az orosz vakcina első és második adagja két különböző adenovírust használ, és a brazil Anvisa felügyelőszerv szerint a második dózisban találtak szaporodásra képes adenovírust. Ez szerintük egy gyártási hiba eredménye – a vírusban megmaradhattak azok a gének, amelyek lehetővé teszik a replikációt.

Angela Rasmussen járványügyi kutató szerint nem magával a technológiával, hanem a minőség-ellenőrzéssel lehetett gond. Hozzátette: a legtöbb ember számára nem okozna bajt az élő náthavírus, viszont a legyengült immunrendszerű embereknek igen. - írja az infostart.hu .

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

namsub: H*szt*r**k*lt*n*k t*t*l*l*m *zt * b*lf*szt *m*ly*k * k*v*d t*m*j...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
iszek: M*jd * p*kh*s* m*gm*ndj* * fr*nk*t. M*nd*n m*gy*r*k k*pcs*k- d*k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kezdem: ***....j*g*s *m*t *rsz.......
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
lolka: *tt n*m * t*rd*l*sr*l v*n sz*. "M*nd*nk*' *gy f*j*z* k*...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
Kari: N*m k*ll n*k*k * m*gy*r t*r*st* n*. :D ...
Ausztria feladja a leckét a nyaralni vágyóknak