NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Bíróság elé került Matteo Salvini, volt olasz belügyminiszter 

A Magyar Békekör tudósítása.

Bíróság elé került Matteo Salvini, volt olasz belügyminiszter, a radikális jobboldal vezetője. Azzal vádolják, hogy visszaélt hivatali hatalmával, és emberrablásban vétkes – jelentette a Magyar Békekör tudósítója vasárnap.

2019 nyarán az akkor még belügyminiszter Salvini rendeletben ruházta fel magát olyan hatalommal, amellyel megakadályozhatta a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók partraszállását az olasz haditengerészet Gregoretti nevű parti naszádjának fedélzetéről. Tette mindezt Giuseppe Conte miniszterelnök ellentétes utasításával dacolva. Az ügyészség hatalommal való visszaélésnek minősítette az önhatalmú rendeletet, a 116 migráns kiszállásának megakadályozását pedig emberrablásnak.

Salvini úgy kerülhetett bíróság elé, hogy az olasz szenátus felfüggesztette mentelmi jogát. Ha a bíróság bűnösnek találja az ellene felhozott vádpontokban, akár 15 évi börtönre is elítélheti.

A cataniai (Szicília) bíróságon szombaton megtartott első előzetes tárgyaláson magabiztosan megjelent vádlott-politikus annak a véleményének adott hangot, hogy „a nép hangját igazságszolgáltatással akarják helyettesíteni”. Salvini szerint ugyanis a nép azt akarja, hogy ne engedjék partra szállni az észak-afrikai partokról lélekvesztőkön érkező bevándorlókat, hanem hagyják őket, akár, a tengerbe fulladni.

A bírósági tárgyalást Salvini-ellenes népi tüntetés közepette tartották. A tüntetők „Salvinivel soha!”, „Nem felejtünk!”, „Salvinire bilincset!” és hasonló feliratú táblákat tartottak a kezükben. Egy másik, jobboldali megmozduláson Salvini mellett tüntettek. Támogatásáról biztosította a Lega perbe fogott vezérét Tajani, a Forza Italia, és Meloni, a Fratelli d'Italia vezetője. Meg nem erősített értesülések szerint Orbán Viktor is szolidaritásáról biztosította.

A bíróság helyet adott Salvini ügyvédei azon kérésének, hogy hallgassák meg az ügyben Conte miniszterelnököt, Di Maio külügyminisztert és Lamorgese védelmi minisztert is. „Természetesen eleget teszek a bíróság felszólításának” – válaszolt azonnal az olasz kormányfő.

A következő meghallgatást november 20-ra tűzték ki.

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : N*m * f*rm* * l*ny*g, h*n*m * t*rt*l*m. *m*t *z *r*g*k *gym*s k...
105 lakó és 49 gondozó kapta el a vírust egy soproni idősotthonban, 12-en meghaltak
LEGXV: *n *z*rt f*szt zs*d*z*k t*v*bb * p*lg*r* M*gy*r*rsz*g n*gy*bb d*...
Súlyosan antiszemita cikk jelent meg az Origón
LEGXV: *ng*l! S*r*s Gy*rgy n*m *gy*nl* *zr**ll*l. *ly*nny*r* n*m, h*gy ...
Súlyosan antiszemita cikk jelent meg az Origón
emberfarkas: *zt * "b*t*m*m*" n*v*n, *lt*l*m m*g*s *rt*lm*sn*k t*rt*t...
Kőszegi szobrok is az SZFE mellett
gpszycho: H* * n*c*k cs*n*lj*k, *kk*r h*l*k**szt *s n*p*rt*s. H* *zr**l cs...
Súlyosan antiszemita cikk jelent meg az Origón