NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Bíróság elé került Matteo Salvini, volt olasz belügyminiszter 

A Magyar Békekör tudósítása.

Bíróság elé került Matteo Salvini, volt olasz belügyminiszter, a radikális jobboldal vezetője. Azzal vádolják, hogy visszaélt hivatali hatalmával, és emberrablásban vétkes – jelentette a Magyar Békekör tudósítója vasárnap.

2019 nyarán az akkor még belügyminiszter Salvini rendeletben ruházta fel magát olyan hatalommal, amellyel megakadályozhatta a Földközi-tengerből kimentett bevándorlók partraszállását az olasz haditengerészet Gregoretti nevű parti naszádjának fedélzetéről. Tette mindezt Giuseppe Conte miniszterelnök ellentétes utasításával dacolva. Az ügyészség hatalommal való visszaélésnek minősítette az önhatalmú rendeletet, a 116 migráns kiszállásának megakadályozását pedig emberrablásnak.

Salvini úgy kerülhetett bíróság elé, hogy az olasz szenátus felfüggesztette mentelmi jogát. Ha a bíróság bűnösnek találja az ellene felhozott vádpontokban, akár 15 évi börtönre is elítélheti.

A cataniai (Szicília) bíróságon szombaton megtartott első előzetes tárgyaláson magabiztosan megjelent vádlott-politikus annak a véleményének adott hangot, hogy „a nép hangját igazságszolgáltatással akarják helyettesíteni”. Salvini szerint ugyanis a nép azt akarja, hogy ne engedjék partra szállni az észak-afrikai partokról lélekvesztőkön érkező bevándorlókat, hanem hagyják őket, akár, a tengerbe fulladni.

A bírósági tárgyalást Salvini-ellenes népi tüntetés közepette tartották. A tüntetők „Salvinivel soha!”, „Nem felejtünk!”, „Salvinire bilincset!” és hasonló feliratú táblákat tartottak a kezükben. Egy másik, jobboldali megmozduláson Salvini mellett tüntettek. Támogatásáról biztosította a Lega perbe fogott vezérét Tajani, a Forza Italia, és Meloni, a Fratelli d'Italia vezetője. Meg nem erősített értesülések szerint Orbán Viktor is szolidaritásáról biztosította.

A bíróság helyet adott Salvini ügyvédei azon kérésének, hogy hallgassák meg az ügyben Conte miniszterelnököt, Di Maio külügyminisztert és Lamorgese védelmi minisztert is. „Természetesen eleget teszek a bíróság felszólításának” – válaszolt azonnal az olasz kormányfő.

A következő meghallgatást november 20-ra tűzték ki.

Hozzászólások (14)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?
StarMan: H*n*p*k *t* pr*b*l*m m*g*rt*tn* * "v*d*tts*g"-r*l p*p*l*...
Riasztó hír érkezett az egyik kínai vakcináról