NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

„A biofűtőmű nem a város és a lakosság érdeke”

A korábbi szombathelyi városvezetés háromszor utasította el a Vízöntő utcai fűtőmű tervét – sajtótájékoztatót tartottak a szocialisták.

Nem csodálkoztunk különösebben, amikor a biofűtőműről tartott, heves tiltakozásokba torkollott lakossági fórum

2013.03.05. 22:24

Ők sem akarnak biofűtőművet

/ közélet gal. 35 hsz. 6 kapcs. /
Legalább kétszázan tiltakoztak az új szombathelyi fűtőmű ellen, pedig ez csak egy lakossági fórum volt. Akár az utakat is lezárják.
másnapján a szombathelyi MSUP-sek invitálták a sajtót egy helyszíni tájékoztatóra. Ipkovich György és Nemény András országgyűlési képviselőkkel és Czeglédy Csabával, a közgyűlés MSZP-SZTKE frakciójának vezetőjével álltuk a heves szél támadásait a Távhő telephelyének bejáratánál.

Északra semmit, ami füstöl

Az előző ciklusban háromszor vitte be a Távhő a fűtőmű terveit a városvezetéshez – vezette fel a témát a volt polgármester. De ők úgy látták, hogy a biofűtőmű nem szolgálja a város és a lakosság érdekeit – tette hozzá.

Nemény András a tegnapi fórumon
fotó: Garai Antal Atom

Ugyanis Szombathely már Éhen Gyula óta tartja magát ahhoz, hogy a város északi részén nem építenek semmit, ami füstöt vagy gázt bocsát ki. Mert az uralkodó szélirány onnan mindent a város fölé visz. Megemlítette, hogy az építési engedély ellen tegnap benyújtott fellebbezés megfogalmazásában, és a 130 ezer forintnyi illeték összegyűjtésében Czeglédy Csaba is közreműködött.

Czeglédy azért elmesélte, hogy a lakók akkor döntöttek a tiltakozás ellen, amikor hiába mentek el a februári közgyűlésre
2013.02.28. 08:47

Sok vita után példaértékű egyetértés

/ közélet 8 hsz. 1 kapcs. /
Az MSZP és a Fidesz közösen tiltakozik Gyöngyössi Márton szombathelyi látogatása ellen. Előtte azért voltak húzós ügyek.
, ott nem tárgyalták a témát. Tehát az egész a lakosság kezdeményezése volt.

Három év alatt sem tárgyalták

Aztán elővett egy 2010. februári közgyűlési határozatot, ami a SZOVA üzleti tervéről szólt. Ebben valóban szerepel egy faapríték tüzelésű kazánház telepítése a Vízöntő utcai telephelyre, de ekkor még csak 8 MW teljesítményről volt szó. (A mostani tervekben 10 MW szerepel.)

De a közgyűlés akkor azzal fogadta el az üzleti tervet, hogy erről a kérdésről később önálló előterjesztés, vagyis külön napirendi pont keretében döntenek majd. Azóta viszont senkit sem vontak be az egyeztetésbe, pedig ugyanazok az emberek vannak helyzetben a SZOVÁ-nál, mint akkor voltak. Most is Németh Gábor a vezérigazgató, és Marton Zsolt a felügyelőbizottság elnöke, belőle közben alpolgármester is lett.

Ipkovich is ott volt
fotó: Garai Antal Atom

Czeglédy hangsúlyozta, három év telt el azóta, és nem került az ügy a közgyűlés elé, pedig közben már az építési engedélyt is kiadták, ami majdnem jogerőre is emelkedett. Czeglédy némileg megvédte Martont, azt mondta, ő legalább eljött a fórumra, és elmondta a véleményét.

Álljon ki a polgármester!

Nemény András elmesélte, hogyan is kezdődött a lakossági tiltakozás. Amikor a februári közgyűlésen kiderült, hogy nem tárgyalnak a fűtőműről, ráadásul rövidesen lejár a fellebbezési határidő, az ott jelen lévő lakók a folyosón kezdtek el pénzt gyűjteni a fellebbezés illetékére.

Vagyis spontán kezdeményezés volt, de ő is adott rá pénzt. Nemény szerint az MSZP-SZTKE frakció segítette a tiltakozást, de nem telepedett rá. Megemlítette, hogy felháborítóan magas a fellebbezés illetéke, ezért törvénymódosítást kezdeményeznek a csökkentésére.

Czeglédy fel is szólalt
fotó: Garai Antal Atom

A képviselő Puskás Tivadar polgármesternek is üzent, aki egyébként ott lakik a fűtőmű hatáskörzetében. Azt kérte tőle, hogy ha orvosként is úgy gondolja, hogy nem a létesítmény nem káros az egészségre, akkor álljon ki, és ezt jelentse ki.

Bajban lehet a Távhő

Ipkovich tartott egy kis tájékoztatót is. A Távhő a termelt hőt és meleg vizet alapvetően gázmotorokkal állítja elő. A gázmotorok elektromos áramot is termelnek, amit a Távhő eladott, a bevételt visszaforgatta, így tudta elfogadható szinten tartani az árakat.

Tavaly nyáron azonban a kormány megszüntette az így termelt áram átvételének támogatását, ami bevétel kiesést jelent a Távhőnek. Ráadásul a lakossági rezsicsökkentést is a cég fizeti majd meg, így könnyen lehet, hogy anyagi nehézségek elé kell nézniük. Kijelentette, ők inkább a távhő áfáját csökkentették volna.

Czeglédy hozzátette, a gázturbinákat nem azért nem kapcsolják be az utóbbi időben, mert drágább a a gáz, hanem azért, mert így már nem ráfizetéssel működnek, veszteséget termelnek. Nemény vonta le a végső következtetést, a Távhő elkésett ezzel a fórummal.

Mert most már készen vannak a tervek, zajlik az engedélyeztetés, ezeknek komoly költségei vannak. Ha időben tájékoztatták volna a lakosságot, ezeket a pénzeket megtakaríthatták volna.

Kapcsolódó

2013.03.05. 22:24

Ők sem akarnak biofűtőművet

/ közélet gal. 35 hsz. 6 kapcs. /
Legalább kétszázan tiltakoztak az új szombathelyi fűtőmű ellen, pedig ez csak egy lakossági fórum volt. Akár az utakat is lezárják.

2013.02.28. 08:47

Sok vita után példaértékű egyetértés

/ közélet 8 hsz. 1 kapcs. /
Az MSZP és a Fidesz közösen tiltakozik Gyöngyössi Márton szombathelyi látogatása ellen. Előtte azért voltak húzós ügyek.

Hozzászólások (16)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

edmond: "M* f*ly*k *tt Gy*ngy*s*n" - *gy*n*z j*t*tt *sz*mb* n*k*...
Felfegyverkezve érkezett a gyöngyösi polgármesteri hivatalba: meg akarta ölni a polgármestert és a teljes városvezetést
edmond: N*m *rt*m, m**rt l*ny*g*s, h*gy * ,,m*s*k" **t* *pp *gy BMW ...
Megállt a kocsi a zebra előtt, aztán érkezett hátulról egy BMW
edmond: N*m *z *k*z*tt k*r*rt j*r *z *gy *v. *z*rt j*r, m*rt m*g *gy *v...
Pöcsöt rajzolt egy győri közintézményre, egy évre börtönbe mehet
Kipu: M*r* l*h*tn* sz*m*t*n*? K*p*tt g*l*kr* *g*n, r*g*ttr* n*m. *z * ...
Mire lehet számítani a francia válogatott ellen? - Elemzés
Kipu: M*t l*h*t *tt m*g * h*v*r*kn*k *d**dn*? N*k*m m*r * d*h*nym*ty*...
A Momentum úgy tudja, Rogánékhoz kerülhet a teljes magyar útdíjbeszedés