NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

„Jövőre már nem kellenek képviselők”

Médiawawe-től bioerőműig, pénzügyi helyzettől vezérigazgatói alkalmasságig. A szombathelyi közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk.

A sajtótájékoztatók sorát az LMP, pontosabban Horváth Zoltán képviselő kezdte. Némi csúszással, ugyanis az újságírók egy része a bioerőművet tervező Grenor Kft. norvég tulajdonosával volt elfoglalva, aki előző nap részt vett a közgyűlésen is. És ő ugye, hazautazik, ez volt az utolsó alkalom, hogy – legalábbis mostani látogatásakor – meg lehessen őt szólítani. Mert, hogy jön még ide, az biztos, ugyanis nem megy olyan egyszerűen a dolog, mint azt a hét eleji sajtótájékoztató után gondolhattuk volna, de erről később.

Puskás is aláírásokat gyűjt?

Szóval, Horváth Zoltán először is megemlítette a közgyűlés

2012.03.29. 09:16

Hosszú menet volt - a közgyűlésről blogolunk

/ közélet 22 hsz. 1 kapcs. /
Kevés politikai vita, sok szakmai munka. Sok kicsi, de fontos ügyről döntöttek a képviselők, azért néha kieresztették az oroszlánkarmokat is.
előtti aláírásgyűjtését, ahol elsősorban a képviselőket igyekezett rávenni, hogy írják alá az LMP kezdeményezte népszavazás gyűjtőívét. Mint mondta, az ellenzéki képviselők aláírtak, a fideszesek azt mondták, még gondolkodnak. Ő azért, biztosítékként átadott egy üres gyűjtőívet Puskás Tivadar polgármesternek, arra kérve, hogy családja és barátai körében gyűjtse össze az egy ívre elférő 15 aláírást.

Aztán a Médiawawe elköltözését

2012.03.27. 17:16

Mediawave lesz, de nem Szombathelyen

/ kultúra 5 hsz. /
Rémhírnek gondoltuk, aztán amikor rákattintottunk a honlapra, ott tényként közölték: az idei Mediawave a komáromi monostori erődben lesz. Mi történhetett?
említette, a közgyűlés elején erre kérdezett rá. A fesztivált tavaly és tavalyelőtt rendezték meg Szombathelyen, miután Győrből ide költözött. De a 2010-ben aláírt szerződés öt évre szólt, és tartalmazta, hogy évi 20 millióval támogatja az önkormányzat. Tavaly már csak 15 milliót adott a város, az idén pedig – a Weöres Sándor Színházon keresztül – öt millió van betervezve.

Horváth Zoltán (balra) a Médiawawet sajnálja
fotó: Bonyhádi Zoltán

Horváth szerint a Médiawawe sokak szívügye, köztük fideszes képviselőké is, ezért sem értette igazán, mi történt. A két közgyűlés közti eseményekről szóló beszámolóban nem találta jelét, hogy Lazáry Viktor, kultúráért felelős alpolgármester tárgyalt volna a szervezőkkel, most úgy tűnik, hogy a szombathelyi Médiawawe fesztivál megszűnt.

Tavaszi Fesztivál, ami nincs

Igaz, hogy Lazáry a közgyűlésen azt mondta, jövőre lesznek a fesztiválnak programelemei Szombathelyen, de azokat jobban a szombathelyi lakosság igényeihez kell igazítani. Az LMP-s képviselő feltette a kérdést, hogy ki ismeri a lakosság igényeit, hiszen közel 80 ezren vagyunk, ami 80 ezer különböző igényt jelent.

Ráadásul Lazáry kijelentette, ezek a programelemek betagozódnak a szombathelyi Tavaszi Fesztiválba. Horváth Zoltán megjegyezte, szólni kellene a kultúráért felelős alpolgármesternek, hogy Szombathelyen évek óta nincs Tavaszi Fesztivál.

A képviselő megemlítette persze a bioerőművet

2012.03.26. 16:03

Nem lesz káros - Biofűtőmű épül Szombathelyen

/ közélet gal. 7 hsz. 1 kapcs. /
Direktben 12 embernek adnak munkát, a beszállítói körön keresztül 100-150-nek. Jelenleg az engedélyeztetés zajlik.
is, hiszen az LMP támogatja az alternatív energiaforrások felhasználását. Mint mondta, amikor a közgyűlés először foglalkozott az üggyel, még nem volt környezetvédelmi hatástanulmány, most viszont bemutattak egy jelentést, ami elfogadható, mint ahogyan a kommunikációs stratégia is, ami a lakosság tájékoztatását célozza.

Kötvényt kellett volna kibocsátani?

Az MSZP-SZTKE frakció következett, Czeglédy Csaba és Németh Kálmán képviseletében. Németh kiemelte az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe jutott önkormányzatok (önhiki) alapjához benyújtott támogatási igényt emelte ki. Azt mondta, az idei az első olyan költségvetés, amikor erre pályázik a város, ezt nem kellett volna megtenni, ha Szombathely is kapott volna tavaly év végén a kormánytól a működési hiánnyal küzdő önkormányzatok támogatásából.

Németh Kálmán szerint kötvényt kellett volna kibocsátani
fotó: Bonyhádi Zoltán
Nyolc milliárdot osztottak szét, Hódmezővásárhely például 1,2 milliárdot kapott, Szombathely egy fillért sem. A képviselő szerint gondot jelent, hogy a második körben sem érkezett ajánlat az önkormányzat számlavezetésére, és az ezzel járó folyószámla-hitelre. Márpedig a jelenlegi szerződés jún. 30-án lejár, így nincs más lehetőség, mint a jelenlegi számlavezetővel egy évre meg kell hosszabbítani a szerződést, mégpedig a jelenlegivel azonos feltételekkel.

De arra is nagy esély van, hogy a kétmilliárdos tőketörlesztésre sem kap ajánlatot az önkormányzat. Németh szerint nehéz, felelősségteljes gazdálkodásra van szükség. Megemlítette, hogy korábban azt javasolták, az önkormányzat bocsásson ki 7,5 milliárd értékű kötvényt. Akkor ez nem történt meg, és ennek a döntésnek most isszuk meg a levét.

Mint halottnak a csók

Czeglédy Csaba borúsabb gondolatokat fogalmazott meg. Mint mondta, a törvény értelmében a következő évtől nem lehet hitelből finanszírozni a nem kötelező feladatokat. Ha viszont az önkormányzat csak a kötelező feladatait látja el, akkor nem is kell képviselő-testület, elég egyetlen ember, akit akár kormányzónak is nevezhetünk. Úgy vélte, a városvezetésnek el kell döntenie, melyik utat választja. Az MSZP-SZTKE frakció partner lesz abban, ha a helyi adókból finanszírozzák majd a nem kötelező feladatokat.

Az első lépés, hogy ki kell számolni, mennyibe kerülnek ezek, most úgy tűnik, jövőre 1,5 milliárd lesz ezeknek a költsége. Czeglédy szerint közös lépésekkel meg kell teremteni az ennek alapjául szolgáló bevételeket, vagy ne terheljék tovább a szombathelyi adófizetőket.

Mert – például – a nagy vitát kiváltó ingatlanadó

2012.03.22. 08:06

A brutális építményadó tönkreteszi a kisvállalkozásokat

/ közélet gal. 1 hsz. 6 kapcs. /
Hangzott el egy szombathelyi fórumon, ahol gyorsan leállították a vitázni akaró politikusokat. Megtudtuk, hogy jön a telekadó, és offshore telkek vannak Szombathely határában.
350 milliós bevételt hoz, de ez annyi, mint halottnak a csók. Vagy el kell érni az 1,5 milliárdos bevételt, vagy nincs értelme az egésznek. Megemlítette, hogy az elmúlt tíz évben éppen ezekre a feladatokra vettek fel hiteleket.

Az egyirányú utca

Kijelentette, nem szabad őszig várni a tervezéssel, társadalmi egyeztetésre van szükség, meg kell kérdezni a lakosságot, milyen várost szeretnének. Mert ha nem akarják emelni a helyi adókat, akkor ne emeljék, de akkor január 1-től nem lesz semmi a városban. Nem lesz kultúra, tömegközlekedés, MSH, Agora, nem lesz semmi. Kijelentette, mindezt elmondták már februárban, akkor a polgármester azt a látszatot keltette, mintha értené, de nem történt semmi.

Czeglédy keményen fogalmazott
fotó: Bonyhádi Zoltán

A képviselők kitértek persze a bioerőmű ügyére

2012.03.26. 16:03

Nem lesz káros - Biofűtőmű épül Szombathelyen

/ közélet gal. 7 hsz. 1 kapcs. /
Direktben 12 embernek adnak munkát, a beszállítói körön keresztül 100-150-nek. Jelenleg az engedélyeztetés zajlik.
is. Németh Kálmán a frakció nevében üdvözölte a tervet, megnyugtatónak nevezte a környezetvédelmi hatástanulmányt és megemlítette, hogy a beruházó már eddig is jelentős összegeket költött az előkészítésre.

A keményebb fogalmazás itt is Czeglédynek jutott. Szerinte a SZOVA vezérigazgatója csapdába csalta

2012.03.28. 10:56

Befuccsolhat a szombathelyi bioerőmű építése?

/ közélet 8 hsz. 2 kapcs. /
A SZOVA vezérigazgatója manipulálja a telekárat, hogy alátámassza korábbi rendőrségi feljelentését? Így egyre távolabbra kerül a megegyezés.
a várost és önmagát is. A 27 képviselő ellen indított büntetőeljárással egyirányú utcába hajtott be, ahol nem lehet megfordulni és tolatni sem. Mivel az ipari célú területért négyzetméterenként 6 ezer forintot fizetett a SZOVA, most ennél nagyobb összegre nem mer ajánlatot tenni, mert akkor okafogyottá válik a feljelentés. Kevesebbre meg nem tud, mert akkor hűtlen kezelést követ el.

Önként a nyaktiló alá

A vezérigazgató a közgyűlés elé került kommunikációs tervben egy oldalon keresztül indokolja, miért lenne hasznos a városnak a 3 ezer forintos négyzetméterenkénti ár. Így azt akarja, hogy a meggyanúsított képviselők önként hajtsák a fejüket a nyaktilóba.

A képviselő szerint Németh Gábor képtelen ellátni a vezérigazgatói feladatát, hiszen a fentiek miatt nem tud ingatlant eladni, tehát nem képes értékesíteni az önkormányzati vagyont. Hozzátette, egy 8 milliárdos beruházásnak akár ingyen is oda lehetne adni a területet, hiszen a 8 milliárdhoz képest a 60 millió elenyésző összeg. Kiemelte, hogy a csapdahelyzet miatt még nincs megállapodás a norvég céggel, a vezérigazgató javaslatát a SZOVA igazgatósága és felügyelőbizottsága is lesöpörte.

Czeglédy hangsúlyozta, most igazolódik be, hogy indokolt volt az ingatlanok megvásárlása, ha a beruházónak magánszemélyekkel kellene tárgyalnia, négyzetméterenként 30-40 ezer forintról egyeztetnének.

Rendkívüli közgyűlés kell majd?

A vezérigazgató elkövette azt a hibát is, hogy bejelentette, a plázastop miatt nem foglalkozik az új autóbusz-pályaudvar tervével. Pedig éppen most lenne nagy lehetőség Szombathely előtt, hiszen a város most könnyen megszerezhetné a miniszter engedélyét. Az új buszpályaudvar mellé ugyanis nem csak plázát építenének, lenne ott kihelyezett okmányiroda, kormányhivatali ügyfélfogadás, posta, és számos szolgáltatás.

Az új jegyző gyorsan kiismerte magát?
fotó: Bonyhádi Zoltán

Czeglédy hozzátette, a zárt ülésen elmondták, hogy alkalmatlannak tartják Németh Gábort a vezérigazgatói munkára. Könnyen lehet, hogy az igazságügyi szakértő jelentése miatt a rendőrség rövidesen lezárja a nyomozást, akkor viszont rendkívüli közgyűlést kell összehívni, mert a vezérigazgató indokolatlanul hozott fenyegetett helyzetbe városi képviselőket.

A képviselő megemlítette az Art Café bérleti ügyét

2011.06.15. 12:19

Bíróság elé kerül az Art Cafe-ügy

/ hírek 5 hsz. 2 kapcs. /
A bérlő szerint nem szűnt meg a szerződése, így öt évre hosszabbítana. Csak akkor nem teszi, ha 28 milliót fizet neki a város. A vitában a bíróság dönt majd.
is. Mi is foglalkoztunk már vele, a bérlőnek tavaly év végén lejárt a szerződése, mert elfelejtette meghosszabbítani. Amikor az önkormányzat felszólította, hogy költözzön ki, írásban jelentette be, hogy erre nem hajlandó. Pert indítottak ellene, szégyen, hogy a polgármesteri hivatalban senki sem vette észre, hogy a pert nem az arra jogosult indította.

10 millió egy tévedés miatt

Nem a hivatalnak, hanem az Agorának kellett volna perelnie. Így most kénytelenek voltak meghosszabbítani újabb egy évvel a szerződést, mert különben üresen állna a helyiség, hiszen új bérlővel nem köthetnek szerződést, amíg zajlik a jogvita. De az biztos, hogy a tévedés 650 ezer forintjába került a városnak.

És tízmillióba került, hogy a polgármesteri hivatalból elbocsátottak nyolc embert, még tavaly. Czeglédy szerint az új jegyző olyan gyorsan beilleszkedett, hogy munkába állása után három héttel már tudta, kinek a munkájára nincs szükség. Az elbocsátások olyan jól sikerültek, hogy kiderült, jogellenes volt az ezekről szóló határozat.

Az elbocsátottak közül többen is pert indítottak, a hivatal – talán nem véletlenül – a peren kívüli megegyezést választotta. Így most plusz 10 milliót kellett kifizetni az adófizetők pénzéből – mondta a képviselő, amit előrelátással el lehetett volna kerülni.

Nem gyors, de konstruktív

Végül Németh Kálmán kitért még a Kossuth u. 2. épületre

2012.03.28. 15:46

Patikából húsáruház, aztán valami más?

/ közélet 8 hsz. 6 kapcs. /
A szombathelyi Kossuth u. 2. alatti épületet tovább akarja passzolni a jelenlegi bérlő. Azt mondja, csak több vállalkozás tudja eredményesen működtetni az épületet.
. Furcsának nevezte, hogy egy bérlő, aki több havi bérleti díjjal tartozik, nem azzal foglalkozik, hogy visszafizesse, hanem albérletbe akarja adni a bérleményt. Amit egyébként már tavaly ősszel albérletbe adott. A képviselő szerint nem szabad ezt az ajtót kinyitni, mert akkor a többi, önkormányzati ingatlant bérlő is erre az útra léphet.

Puskás: Nem gyors, de konstruktív
fotó: Bonyhádi Zoltán

A városvezetés sajtótájékoztató a fentieknél sokkal rövidebbre sikerült. Puskás Tivadar polgármester a tegnapi ülést összehasonlította az egy hónappal korábbival. Azt mondta, a februári ülés gyors és konstruktív volt, a tegnapi nem volt gyors, mert nagyon sok ügyről tárgyaltak, de ez is konstruktív volt.

Egy mondatban említette meg a biofűtőművet, a környezetvédelmi hatástanulmányra hívta fel a figyelmet. Előhozta a tömegközlekedés ügyét is, sikerült a Volánnal megegyezésre jutni a veszteségpótlásról, befejezték az elmúlt három év elszámolását és kifizették a különbözetet. A megbeszélések alatt sikerült a szerződést úgy értelmezni, ami 10 millióval csökkenti a buszközlekedés veszteségét.

Molnár Miklós alpolgármester csupán annyit mondott, beigazolódott, hogy a a legnagyobb, legfontosabb ügyekben nincsenek nagy viták, a képviselők átérzik a téma fontosságát. Megtudtuk, hogy a zárt ülésen a Savaria Karnevál Közalapítvány kuratóriumába választotta Vámos Zoltán, a Gazdag Erzsi Alapítványéba pedig Fűzfa Balázst.

Kapcsolódó

2012.03.29. 09:16

Hosszú menet volt - a közgyűlésről blogolunk

/ közélet 22 hsz. 1 kapcs. /
Kevés politikai vita, sok szakmai munka. Sok kicsi, de fontos ügyről döntöttek a képviselők, azért néha kieresztették az oroszlánkarmokat is.

2012.03.28. 10:56

Befuccsolhat a szombathelyi bioerőmű építése?

/ közélet 8 hsz. 2 kapcs. /
A SZOVA vezérigazgatója manipulálja a telekárat, hogy alátámassza korábbi rendőrségi feljelentését? Így egyre távolabbra kerül a megegyezés.

2012.03.28. 15:46

Patikából húsáruház, aztán valami más?

/ közélet 8 hsz. 6 kapcs. /
A szombathelyi Kossuth u. 2. alatti épületet tovább akarja passzolni a jelenlegi bérlő. Azt mondja, csak több vállalkozás tudja eredményesen működtetni az épületet.

2012.03.27. 17:16

Mediawave lesz, de nem Szombathelyen

/ kultúra 5 hsz. /
Rémhírnek gondoltuk, aztán amikor rákattintottunk a honlapra, ott tényként közölték: az idei Mediawave a komáromi monostori erődben lesz. Mi történhetett?

2012.03.26. 16:03

Nem lesz káros - Biofűtőmű épül Szombathelyen

/ közélet gal. 7 hsz. 1 kapcs. /
Direktben 12 embernek adnak munkát, a beszállítói körön keresztül 100-150-nek. Jelenleg az engedélyeztetés zajlik.

2012.03.22. 08:06

A brutális építményadó tönkreteszi a kisvállalkozásokat

/ közélet gal. 1 hsz. 6 kapcs. /
Hangzott el egy szombathelyi fórumon, ahol gyorsan leállították a vitázni akaró politikusokat. Megtudtuk, hogy jön a telekadó, és offshore telkek vannak Szombathely határában.

2011.06.15. 12:19

Bíróság elé kerül az Art Cafe-ügy

/ hírek 5 hsz. 2 kapcs. /
A bérlő szerint nem szűnt meg a szerződése, így öt évre hosszabbítana. Csak akkor nem teszi, ha 28 milliót fizet neki a város. A vitában a bíróság dönt majd.

Hozzászólások (6)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata