NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Vigyék távolabbra a bioerőművet!

Ezt akarják, és részletes hatástanulmányokat kérnek a szentkirályiak. A Gyöngyöshermáni-Szentkirályi Polgári Kör szóvivőjével, Kovács Ágnessel beszélgettünk.

Nyílt levélben

2012.04.10. 14:24

A szentkirályiak félnek a bioerőműtől

/ közélet 1 hsz. 2 kapcs. /
A Gyöngyöshermán-Szentkirály Polgári Kör nyílt levélben kéri a polgármester segítségét.
fordultak a napokban Szombathely polgármesteréhez, a segítségét kérték a tervezett bioerőmű miatt. Mit szeretnének elérni?

A Gyöngyöshermáni-Szentkirályi Polgári Kör elsősorban a tájékoztatást hiányolja, ezért is tiltakozunk. A március 29-i közgyűlés tárgyalta már a Szombathely és a Grenor Kft. közti szándéknyilatkozatot, de azt egyébként már 2011 júniusában aláírták. De minden egyes dokumentációban szerepel, hogy a lakosságot részletesen tájékoztatni kell az érintett területeken, és ez nem történt meg.

De most még csak a kommunikációs tervet fogadták el, ami alapján majd tájékoztatják a lakókat.

Természetesen a jogszabályok rögzítik, hogy a környezetben élő lakosságot a kezdeti stádiumban is tájékoztatni kell egy ilyen horderejű beruházásról. Ennek az erőműnek azért környezetkárosító hatása is van, akármilyen zöld beruházásként emlegetik. Mindezt figyelembe véve jogunk van ügyféli jogkört kérni, amit egyébként meg is tettünk.

Ha megkapjuk az ügyféli jogkört, akkor jogunk van minden iratba betekinteni, tájékoztatást, információkat kérni minden részletről, és jogunk van hallatni a hangunkat. Ami miatt komolyan aggódunk, hogy nem csak ezt az 50 MW-os erőművet akarják arra a területre építeni, hanem egy krematóriumot is. Ez utóbbi esetében nem tudok iratszámra hivatkozni, mert azt egy másik hatóság engedélyezte.

Miért, azt ki engedélyezte?

A bioerőmű engedélykérését a Győr-Moson-Sopron megyei hatósághoz nyújtották be, a krematórium-tervet, ha jól tudom, a sárvárihoz. De nagyon kevés az időnk, az adatok beadása közben értesültünk a krematórium terveiről, még nincsenek erről konkrét információink.

Ugyanaz a cég építené mindkét létesítményt?

Nem, a krematóriumot egy másik cég tervezi. És közben ott van a Falco bővítése is. Mi ezt a három tervet azért próbáljuk meg közösen értelmezni, mert a három együtt, összhatásában biztos, hogy olyan határértékeket is sérthet, amit külön-külön esetleg nem.

Egyik követelésünk, hogy mind a hatástanulmányban, mind a környezetvédelmi tervfejezetben, mind a kommunikációs tervben konkrétan határozzák meg azokat a területeket, utcára, helyrajzi számra, lakóövezetre lebontva, amelyeket érint a beruházás.

Az erőmű látványterve
fotó: Grenor

Mert szerintünk vastagon érinti Gyöngyöshermán és Szentkirály azon utcáit is, amelyek közelebb fekszenek ehhez a területhez, sőt a két városrész minden utcáját. A tervekben csupán két utcát említenek egyébként, a Szatmár és a Csaba utcákat. Ezek az utcák nyilvánvalóan a legközelebb esnek az iparterülethez, a tanulmány szerint 580 méterre a bioerőmű területéhez.

De a körgyűrű másik oldalán, a kertek alatt ott vannak már Szentkirály azon házai, amelyeket szerintünk erősen érint majd a kéményből kijövő összes por, gáz.

És mit akarnak elérni?

Most várjuk, hogy megkapjuk az ügyfél-jogállást, hogy partnerként és ügyfélként kezeljenek minden egyes lakót ebben az övezetben. Valamint részletes, mindenre kiterjedő hatástanulmányt kérünk, ami összesített adatokat is tartalmaz. Tehát méri a bioerőmű, a krematórium és a Falco együttes kibocsátását, hiszen ezt mind telibe kapja a város.

Az interneten én is megnéztem, milyen is lesz az erőmű. Definíciók vannak, hogy mi az erőmű, a kiserőmű, a biomassza erőmű, ezen még biztosan sokat fognak vitatkozni jogilag és szakmailag. De itt nagyon komoly, többszintű védelmi sáv kell az erőmű és a lakóövezetek közé. Sem erdősáv, sem zajszűrő nem található itt.

A tervekben sincs?

Ez a tervfejezet nagyon kevés. Én civilként, egyszerű polgárként nem nagyon akarom ezt véleményezni, ezért kérünk egy olyan hatástanulmányt, ami kiterjed a zajra, a bűzre, az esetleges mérges gázokra, a porra. És arra, hogy egyáltalán lehet-e a lakóterülethez ennyire közel ilyen erőművet üzemeltetni.

Anyaként, ott élőként azt tudom mondani, hogy a nagyobb célunk az, hogy valamivel vigyék távolabb a lakóövezetektől. Nem csak a miénktől, másokétól is ezt a meglehetősen nagy hatásfokú biomassza erőművet.

Magánterületen épül a krematórium

Megpróbáltunk utánanézni az interjúban említett krematóriumépítési tervnek. A városháza sajtóirodája annyit közölt, hogy a krematórium magántőkéből és magánterületen épül, így arról nem tudnak információkat adni.

Kapcsolódó

2012.04.10. 14:24

A szentkirályiak félnek a bioerőműtől

/ közélet 1 hsz. 2 kapcs. /
A Gyöngyöshermán-Szentkirály Polgári Kör nyílt levélben kéri a polgármester segítségét.

2012.04.04. 15:48

A szentkirályiak nem akarnak biogázt szagolni

/ közélet 28 hsz. 4 kapcs. /
Levélben tiltakoznak a bioerőmű építése ellen a szombathelyi városrész lakói. Őket ugyanis kifelejtették az egyeztetésből.

2012.03.26. 16:03

Nem lesz káros - Biofűtőmű épül Szombathelyen

/ közélet gal. 7 hsz. 1 kapcs. /
Direktben 12 embernek adnak munkát, a beszállítói körön keresztül 100-150-nek. Jelenleg az engedélyeztetés zajlik.

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

spq2s: *tt v*lt m*r *z *d*ly*! T*l*n v*g*t *r * m*d*rn g*tt*k k*rsz*k*....
Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen
west: K**l*m*zh*t*d *z *l*bb**k*t *bj*kt*v*n *s f*gg*tl*n*l: -r*k*rd ...
Orbán Viktor kimondta: „Csupa rossz hírem van”
realista: K*m*n,*z *sk*l* *s V*z*nt* *tc* k*rny*k* t*l* v*n j*bbk*z*s,*z*z...
Újabb négy szombathelyi útkereszteződés kap tükröt
busman: T*p*rz*k*ln* n*m, d* s*k*t r*h*gn* * h*zz*d h*s*nl* gy*k*r*k*n *...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
realista: T*gn*p H*rn*d* Zs*lt *z *TV-b*n m*r sz*nt* k*sz ,*ld*nt*tt t*nyk...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"