NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

A Fidesz a saját képére torzítja a lakosság véleményét?

Fidesz közeli cég végezte a szombathelyi biomasszás közvélemény-kutatást, meghívásos alapon, pályáztatás nélkül, 6 millióért – háborog a szombathelyi LMP.

A szombathelyi LMP, kezdjük egy kis színessel, előreszaladt a rezsicsökkentési versenyben. Bízva a közelgő tavaszban, nemrég átadott irodájukban fűtést sem szereltettek. Az olyan sajtótájékoztatók idejére, mint ez a mostani, a fázósabb sajtómunkások (mint mi) kedvéért egy villanyradiátort állítottak be.

De térjünk a tárgyra, Horváth Zoltán LMP-s szombathelyi képviselő nem kevesebbet állított ma délelőtt: minthogy egy Fidesz-érdekeltségű cég végezte a Szombathely-Szentkirályra tervezett biomasszás közvélemény-kutatást. Meghívásos alapon, pályáztatás nélkül, mindösszesen 6 millióért.

LMP sajtótájékoztató
fotó: Vágvölgyi Bálint

Ahogy mi is több ízben írtunk róla, a szentkirályi biomassza erőműről

2013.03.29. 14:24

Bioerőmű: semmiféle csatát nem nyertek a lakók

/ vélemény 5 hsz. 8 kapcs. /
"Felháborítónak tartjuk, hogy az ügyben naponta változnak az álláspontok, véleményünknek egy újabb nyílt levélben adunk hangot."
még az előző, MSZP-s városvezetés kezdett el tárgyalni. Tudható az is, hogy a 2010-es önkormányzati kampányban több fideszes képviselő még felszólalt a tervezett biomassza-erőmű ellen, és felszólították a városvezetést, hogy hagyja abba a tárgyalásokat. Ehhez képest, amikor 2010-ben megnyerték a választásokat, a jobboldali politikusok tovább folytatták a beruházóval a párbeszédet. A két alpolgármester, állítja Horváth, járt is Oslóban a Grenor cégnél, és tárgyaltak a folytatásról.

Reális eredményre számíthatunk? - kérdezi az LMP

Amikor a közgyűlés elé került az ügy, a képviselők az előzményekről és a tárgyalás folyamatáról semmilyen tájékoztatást nem kaptak, csupán a beruházási anyagot nyomták a kezükbe. Akkor derült ki, hogy a helyi lakókkal semmilyen egyeztetés nem történt, holott a környéken élők egyre hangosabban kezdtek tiltakozni. Ennek hatására született meg az a döntés, hogy az önkormányzat, egy közvéleménykutató segítségével kikéri a lakosság véleményét, és ettől teszik függővé azt, hogy a beruházás megvalósulhat-e vagy sem.

Grenor bio-fűtőerőmű Szombathelyen
fotó: Grenor

Erre a feladatra három cég kapott meghívót, végül a megbízást a „Real-PR 93. Piac- és közvéleménykutató Kft.” nyerte el. A város a céggel a szerződést szeptember 24 –én írta alá. Azóta sincs hír a végeredményről, közölte Horváth, pedig a mérést a szerződés szerint hat héten belül el kellett végezni. A közvéleménykutató cég – utalt rá az LMP-s képviselő - egyszer már megjelent Szombathelyen, 2008-ban kutatta a választók pártreferenciáit, és akkor a cég nem volt hajlandó elárulni a helyi médiának, ki volt a megrendelője.

88 százalék a környezetvédelem nagyon fontos 1 százalék alatt aki mondja
Grenor bio-fűtőerőmű Szombathelyen
fotó: Grenor

Azonban nem nehéz utánakeresni, ki állhat a cégcsoport mögött. Horváth Zoltán bemutatta a nol.hu 2006-os cikkét, amely szerint a Real-PR 93. Piac- és közvéleménykutató Kft ’89 –óta létezik, és többségében jobboldali hátterű megrendelésekből él. A cég Horváth Zoltán szerint annyira nincs jelen a közvéleménykutató-szakmában, hogy a Piackutatók Magyarországi Szövetségének nem is tagja.

A nol.hu információi szerint ráadásul meglehetősen alternatív módszerekkel kutatnak, ami nem a szakmában elfogadott elvek szerint történik:

nem kiválasztott mintával készül, hanem véletlenszerű telefonhívásokkal érik el a választókat. A megkérdezettek egy automata által feltett kérdésre válaszolhatnak a telefon nyomógombjainak segítségével.

Megvan az eredmény, de titok

Horváth Zoltán viszont szintén nem árulta el a közvéleménykutatás eredményét, jóllehet ő a vállalkozási szerződéssel együtt azt is megszerezte. Megvárja, vajon a januári közgyűlésen a városvezetés napirendre tűzi-e a biomassza-erőmű témáját vagy sem.

Mit kell tudni a Real-PR '93 Kft.-ről?

A Népszabadság 2006-os cikkében ezt olvashatjuk:

A cég elődjét, a Real-PR '93 Közkereseti Társaságot 1993-ban alapította két hajdúszoboszlói lakos, Pinczés Tibor és Sóvágó Sándor. A ma negyvenes éveiben járó Pinczés Tibor - aki egy hajdúszoboszlói tanítói állást hagyott ott a cégalapításkor - feladata a társaság üzleti értelemben vett vezetése és új megbízások szerzése. A szociológus végzettségű Sóvágó Sándor felel a szakmai munkáért, a piac- és közvélemény-kutatásokért. A társaság a kilencvenes években piackutatással foglalkozott: a fontosabb megbízóik közé tartozott a helyi megyei lapkiadó vállalat, de többször dolgoztak az SZDSZ-nek és az 1998-ig SZDSZ-es vezetésű debreceni önkormányzatnak. Sikerült beszélnünk a cég több akkori megbízójával.

Érdeklődésünkre azt mondták: elsősorban azért választották a Real-PR-t, mert hazai viszonylatban igen olcsón dolgoztak - ez egyébként ma is így van -, hozzájuk képest a nagy társaságok sokkal drágábban vállalnak megbízásokat. Többen úgy fogalmaztak: a társaság gyorsan dolgozott, de sokszor tapasztalták, hogy szinte az elvárható mértéken túl is igyekeznek megfelelni a megbízó várakozásainak. Egy volt üzleti partnerüknek - mint elmondta - olyan érzése volt, hogy a cég arra törekszik: lehetőleg olyan eredményt mutasson ki, amely a megbízó számára a legkedvezőbb. Informátoraink azt mondták: a cégnek nem volt politikai irányultsága, annak dolgoztak, aki fizetett.

Forrás: http://nol.hu/archivum/archiv-400209

Kapcsolódó

2013.06.19. 09:25

Vépről olcsóbb lenne a távhő, mint a Grenortól

/ közélet 10 hsz. 3 kapcs. /
Van erre egy ajánlat, mint kiderül. Az MMIK-ról tárgyalnak a minisztériummal, utcát is elneveztek. Olvassa újra tudósításunkat.

2013.05.27. 13:54

Mégis épít bioerőművet a Grenor?

/ közélet 3 hsz. 5 kapcs. /
Hiába a szombathelyiek tiltakozása, a norvég cég megépítheti az erőművet, ha talál másik helyszínt. Nem baj, ha az is Szombathelyen lesz.

2013.04.03. 17:48

Egymillió eurós kártérítést kérhet a szentkirályi erőmű beruházója

/ közélet 6 hsz. 3 kapcs. /
Ezt állította Gyebrovszki János MSZP-s városi képviselő a városi tévé műsorában.

2013.03.29. 15:34

Májusban döntenek a szombathelyi bioerőműről

/ közélet 4 hsz. 5 kapcs. /
A Fidesz ismét a Grenor terve mellé állt, most megint akarják. Közgyűlés utáni sajtótájékoztatókon jártunk, ahol a városvezető frakció jelentéktelen ügyekkel próbálkozott.

2013.03.27. 18:29

Mégis lesz bioerőmű Szombathelyen?

/ közélet 6 hsz. 3 kapcs. /
A beruházó Grenor Kft. norvég főnöke szerint sikeres tárgyaláson vannak túl a városvezetéssel, húsvét után folytatják.

2013.03.21. 14:04

Nem lesznek bioerőművek Szombathelyen

/ közélet 3 hsz. 7 kapcs. /
Az önkormányzat leállítja a Szentkirály mellé és a Vízöntő utcába tervezett biomassza erőművek előkészítését.

2013.03.05. 22:24

Ők sem akarnak biofűtőművet

/ közélet gal. 35 hsz. 6 kapcs. /
Legalább kétszázan tiltakoztak az új szombathelyi fűtőmű ellen, pedig ez csak egy lakossági fórum volt. Akár az utakat is lezárják.

Hozzászólások (31)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

spq2s: *tt v*lt m*r *z *d*ly*! T*l*n v*g*t *r * m*d*rn g*tt*k k*rsz*k*....
Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen
west: K**l*m*zh*t*d *z *l*bb**k*t *bj*kt*v*n *s f*gg*tl*n*l: -r*k*rd ...
Orbán Viktor kimondta: „Csupa rossz hírem van”
realista: K*m*n,*z *sk*l* *s V*z*nt* *tc* k*rny*k* t*l* v*n j*bbk*z*s,*z*z...
Újabb négy szombathelyi útkereszteződés kap tükröt
busman: T*p*rz*k*ln* n*m, d* s*k*t r*h*gn* * h*zz*d h*s*nl* gy*k*r*k*n *...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
realista: T*gn*p H*rn*d* Zs*lt *z *TV-b*n m*r sz*nt* k*sz ,*ld*nt*tt t*nyk...
"Nem tesszük a csizmát az asztalra, nem fúrunk olajkutat az Őrségben"