NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hasznos

Hogyan tudunk egyes európai országokba utazni 2021 nyarán? - Folyamatosan frissített információk

Hol fogadják el az igazolványt? Hol kell teszt? Hova mehetünk korlátozások nélkül?

Nem szeretnénk elkiabálni, hogy Európában visszavonulóban van a koronavírus járvány. Ez nemcsak a folyamatosan javuló fertőzöttségi és kórházadatokban érhető tetten, de a kijárási és utazási enyhítésekben.

Hogy hogyan és hova tudunk idén nyáron utazni, azt még nem lehet biztosan tudni, és arra is számíthatunk, hogy a szabályok folyamatosan változnak majd.

Az alábbiakban összegyűjtöttük az egyes országokra vonatkozó beutazási szabályokat, és azokat rendszeresen frissítjük a változások függvényében.

Hol fogadják el a védettségi igazolványt?

Jelenleg 5 országba lehet korlátozásmentesen beutazni a magyar védettségi igazolvánnyal:

 • Bahrein
 • Cseh Köztársaság
 • Észak-Macedón Köztársaság
 • Horvátország
 • Montenegró
 • Szerb Köztársaság
 • Szlovénia
 • Törökország
 • (Tárgyalások folynak Izraellel és és Görögországgal.)

  Mi a helyzet azokban az országokban, ahova a leggyakrabban utaznak a magyarok?

  Ausztria: Ide még ne induljunk

  Mivel ez sokakat érint, az ide vonatkozó szabályokkal részletesebben foglalkozunk.

  Általánosságban:

  Ausztriában még mindig tesztet kérnek a beutazáshoz. Ez lehet a megelőző 72 órában készült negatív PCR vagy az azt megelőző 48 órában készült negatív antigén teszt , amikről orvosi igazolást, illetve német vagy angol nyelvű teszteredményt kell felmutatni. Ha a beutazáskor nem áll rendelkezésre a negatív teszt, úgy ezt 24 órán belül pótolni kell. A belépés után minden magyar állampolgároknak kötelezően 10 napos karanténba kell vonulnia , melyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el.

  Az ingázóknak, ott tanulóknak nem kell karanténba menniük, de szintén kötelező a teszt, emellett a regisztráció (pre-travel clearance), amit 28 naponta meg kell ismételni. Teszt hiányában a beutazástól számított 24 órán belül kötelesek a tesztet pótolni, mely időszak alatt azonban nem kell karanténba vonulniuk.

  A tesztek költségét a beutazók viselik.

  Kik mentesülnek a tesztek alól?

 • A nem egyedül utazó, 10 év alatti gyermekek. Ők a karantént a velük együtt beutazott felnőttel együtt fejezhetik be.
 • Egészségügyi ellátás céljából korlátozás nélkül beutazhatnak azok, akik kötelező egészségbiztosítással rendelkeznek Ausztriában, és azok is, akiket orvosi okokból egy meghatározott osztrák egészségügyi intézményben kell kezelni.
 • Az előreláthatatlan és halaszthatatlan, méltányolható családi okból beutazók szintén korlátozás nélkül léphetnek be (pl. súlyos betegség, haláleset, temetés, születés, ápolás/segítségnyújtás sürgős esetekben). (A tervezhető családi okból (pl.születésnap, esküvő, keresztelő) történő beutazás azonban csak korlátozás mellett lehetséges!)
 • Áru- és személyforgalom fenntartása céljából (pl. buszsofőrök), halaszthatatlan állatgondozás, halaszthatatlan mezőgazdasági tevékenységet végzők.
 • Ne feledjük a regisztrációt

  Szűk kivételekkel minden beutazás esetén regisztrálni kell, amire ezen a linken van lehetőség, angol és német nyelven, legkorábban a beutazást megelőző 72 órán belül.

  Hogyan lehet elhagyni Ausztriát?

  Mivel sok magyar is használja a bécsi repteret, fontos tudni arról a szabályról, hogy az Ausztriából más országba történő továbbutazás esetén a célország beutazási (és repülőút esetében a légitársaság szállítási) feltételeinek is eleget kell tenni, ezt például a repülőtéren a check-in-nél és a beszállásnál ellenőrzik.


  További ausztriai beutazási részletek itt .

  Szlovénia: Itt működik a magyar igazolvány

  Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be, ha rendelkeznek érvényes magyar védettségi igazolvánnyal.

  Az alábbiak így gyakorlatilag csak azokra vonatkoznak, akiknek nincs védettségi igazolványuk.

  Általános szabály

  Akiknek nincs védettségi igazolványa, jelenleg 10 napos hatósági karanténba kell menniük, ha nem rendelkeznek egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban (és néhány más nyugati országban) készült PCR-teszt negatív eredményével.

  Az is mentesül a karanténkötelezettség alól, aki rendelkezik pozitív PCR-teszteredménnyel, amennyiben az régebbi 10 napnál és frissebb 6 hónapnál, aki igazolja, hogy 6 hónapon belül átesett a Covid-19-betegségen, illetve aki megkapta már a koronavírus elleni védőoltást (ez a nyugati szerek mellett lehet a Szputnyik és a Sinopharm is) és az oltástól számítva eltelt bizonyos idő, és ezt igazolni is tudja. (Gyakorlatilag erre szolgál a magyar védettségi igazolvány).

  További részletek itt .

  Horvátország: Igazolvánnyal szabad a vásár, de regisztrálni kell

  Május 6-tól Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Horvátországba, ha van védettségi igazolványuk, függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától .

  Az igazolvány tulajdonosa Horvátország területén ugyanolyan jogokat, kiváltságot élvez, s ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosult, mint a horvát védettségi igazolvány birtokosai.

  Az alábbiak így gyakorlatilag csak azokra vonatkoznak, akiknek nincs védettségi igazolványuk.

  Általános, teszteléssel kapcsolatos szabályok

  Akinek nincs védettségi igazolványa, annak három lehetősége van a belépésre:

  1. A mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, negatív PCR teszt vagy az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatása. Az elfogadott antigén-tesztek listája ebben a dokumentumban található

  (Fontos: A szerológiai teszteket a határtátlépésnél a horvát hatóságok NEM fogadják el.)

  2. Van lehetőség a tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban elvégezni, ez esetben a teszt eredmény megérkezéséig házi karanténban kell tartózkodni. (A horvátországi tesztközpontok listáját itt találjuk .)

  A házi karantén pontos címéről, amely lehet apartman, hotel vagy magánház is, a beutazó személy a határon nyilatkozik vagy azt az utazást megelőzően a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül rögzíti.

  3. Az is beléphet az országba, aki már átesett a COVID betegségen és azt a határátlépés idején igazolni tudja. A betegségen való átesettség igazolható: 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR teszttel vagy antigén-teszttel, vagy a fertőzésen való átesettséget hitelt érdemlően igazoló orvosi igazolással.

  Teszt hiányában 10 napos karanténkötelezettség áll fenn.

  A 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól.

  Az oltási igazolások felmutatása szintén mentesít a tesztelési- és karantén-kötelezettség alól. Ez - értelmezésünk szerint - akkor jöhet szóba, ha valakinek nem érkezett meg vagy elveszett a védettségi igazolványa.

  Nyilatkozat és regisztráció

  Figyelem: A határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint több napos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről. A horvátok azt javasolják, hogy a határon a torlódás elkerülése, s a várakozási idő csökkentése érdekében a beutazást megelőzően töltsük fel az Entercroatia.mup.hr honlapon keresztül. óEzt követően az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap és megkapja a horvát egészségügyi intézet útmutatóit és javaslatait A honlap magyarul is elérhető.

  További részletek itt .

  Hozzászólások (0)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  kovacs_ugynok: *gy* n*m g*nd*lj* s*nk*, h*gy *z*k sz*m*ly*s*n p*szt*lg*tn*k f*s...
  Nyilasok vonulását osztotta meg a szovjetek helyett a fideszes képviselő
  jeremias: * HVG k*mm*nt sz*kc**j*b*n m*gt*l*l*d *k*t *s *lvt*rs**k*t. 4-5...
  Döntetlen a világbajnok franciák ellen az Eb-n
  kovacs_ugynok: n*m k*n* *nny*t *nn* m*nt * g*d*ny......
  Oltatlansági igazolványt hirdetett Gődény György
  Ddd911: +1 t*p*k*s b*szm* m*gy*r f*c*b*z* sz*rk*l* (t*szt*l*t * k*v*t*ln...
  Mbappé és Benzema rasszista magyar szurkolókra panaszkodik egy holland lap szerint - Frissítve
  Paulus_Maior: D*cs*r*t*s(??) ! K*rt k*rd*s*m v*n cs*p*n: 1. B*zt*s, h*gy *...
  Most már tényleg, igazán: júliusban érkezik a hivatalos kártya