NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Vége a parkolásnak, újjáépítik a szombathelyei Berzsenyi teret

Árokásó géppel indították az új tér átalakítását. A 150 évvel ezelőtti állapotot akarják visszaállítani.
Cikkünk megjelenése után pár órával a városházáról új infókat kaptunk, módosították a sajtótájékoztatón az új közlekedési rendről elhangzottakat.

Az új közlekedési rend

A cél az, hogy a Berzsenyi térről és a Szily János utcából az átmenő forgalmat az Ady tér felé tereljék el. Ezért - a korábbi információkkal ellentétben - a Kossuth utca felől egyirányúsított Hefele utcáról a megyeháza melletti átjárónál csak balra lehet majd kanyarodni, a Hollán Ernő utcára.

A Széchenyi utca marad egyirányú a Fő tér felül, de a Szily János utcára csak jobbra, a Petőfi utca irányába lehet majd kanyarodni. A Szily János utca marad kétirányú.

De a fő cél érdekében a Hollán Ernő és Kiskar utcák felől nem lehet majd bekanyarodni a megyeháza és a Berzsenyi tér irányába, ott csak az Ady tér, illetve a Thököly végén lévő körforgalom felé lehet majd haladni.


Korábban írtuk:

Amikor Puskás Tivadar polgármester a munka kezdetét bejelentő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a teret a 150 évvel ezelőtti állapota alapján újítják fel, arra kellett gondolnunk, hogy akkor még nem voltak autók. És ezért most szépen feldúlják és megszüntetik a Berzsenyi-szobor körüli parkolókat.

Vízmedencék is lesznek

A tájékoztató végén ennek látványosan neki is állt a munkagép, egy kisebb, bekerített területen el is kezdte a burkolat felbontását. Aztán majd szépen, sorban következik a többi rész.

Így fog kinézni a Berzsenyi tér
fotó: szombathely.hu

A tér felújításának terveiről írtunk már

2016.05.06. 08:14

Megszűnik a Berzsenyi téri parkoló, rendezvénytér lesz, legalábbis ezt tervezik Szombathelyen

/ közélet 9 hsz. /
Helyette a Szily János utcában is alakítanak ki parkolóhelyeket, pontos dátum még nincs.
. Az akkor ismertetett tervekhez képest nem sok változás van, a legfontosabb a parkoló megszüntetése. Ennek helyén rendezvényteret alakítanak ki, ugyanazzal a burkolattal, mint a Fő téren, és annak környékén.

A nyugati oldalon lesz két vízmedence és zöldfelület, a tervek szerint ebbe az irányba bővül a Fő tér és környéke gyalogosövezete. A felújítás a székesegyházzal szemközti téren, a Szily János-szobor környékén is folytatódik, ezzel egységbe foglalva az egyetemi épülettől a Szily János utca elejéig húzódó területet.

Tömbbelsőkbe viszik a parkolóhelyeket

A Szily János utcát is felújítják, új, térköves járdát és új aszfaltot kap. Nem lesz egyirányú, noha korábban erről is volt szó, de a jelenlegi nyolc méter széles úttestet öt és fél méteresre szűkítik, így az utca nyugati oldalán (a Berzsenyi tér felől nézve bal oldalon) párhuzamos parkolóhelyeket alakítanak ki.

Mutatják a terveket is
fotó: Bonyhádi Zoltán

A megszűnő parkolókat egyrészt itt, másrészt a Kőszegi és Szily János utcák közti tömbbelsőkben, valamint a Kőszegi utcai parkolólemez hasznosításával pótolják. Illés Károly alpolgármester szerint több új parkolóhely lesz, mint amennyi megszűnik.

Az utca déli végén, a szemináriumi épület előtt lesz két megállóhely a turistabuszok számára, a buszok itt megállhatnak, de nem parkolhatnak le.

1,2 milliárd forint lesz, maradhat?

Lesznek változások a közlekedési rendben is. A tervek szerint csökkenteni akarják itt az autóforgalmat, az átmenő forgalmat az Ady tér felé akarják terelni. A Széchenyi utca marad egyirányú, amúgy ez az utca is új burkolatokat kap. az utca nyugati végén ugyanúgy lehet majd balra és jobbra kanyarodni, mint most.

Ennek a térnek a terveit
fotó: Bonyhádi Zoltán

A Hefele M. utca azonban egyirányú lesz, mégpedig a Kossuth utca felől. És - ha jól értettük Illés Károly alpolgármestert - onnan csak balra, a Kiskar utca felé lehet majd kikanyarodni.

A Berzsenyi téren amúgy az utcaszintet megemelik a járdák szintjére, így nem lesznek járdaszegélyek, ezzel is a gyalogosövezet jelleget erősítik.

És már bontják is
fotó: Bonyhádi Zoltán

Puskás Tivadar polgármester a tájékoztatón elmondta, a székesegyház és a püspöki palota felújítása 2,5 milliárd forint volt, és ennyi lesz a most bemutatott felújítás is. Összesen, maga a Berzsenyi téri rész 1,2 milliárdba kerül, a többi a Szent Márton térre és környékére, valamint a Savaria múzeumra megy majd.

A munka - ha egyelőre csak egy géppel is - de elkezdődött, a polgármester szerint, ha minden jól megy, az év végére, de legkésőbb a jövő év első felére befejeződik a Berzsenyi tér és a Szily János utca felújítása.

Hozzászólások (13)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

gpszycho: *zt b*zt*s n*k*m *k*rt*d c*m*zn*? T* b*lf…?...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
fgzb: * f*s*zm*s t*n*t**: -*gyr* f*k*z*d* n*c**n*l*zm*s -*mb*r* j*...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
realista: *nn*,* sz*g*r* k*z*pk*rb*n * l*p*st "l*v*g*ss*l" b*nt*tt...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
lalika: K*t*l*z*t*rt cs*k "l*v*g*ss*l" l*h*t l*pn*. ...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
syracusa: J* b*mm*g, m**rt n*m m*ndt*d? H* n*k*d t*k*k* * f*s*zm*s m*g * p...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel