NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Bemutatjuk Wang urat, aki nemcsak a boltjára, de az őt befogadó szombathelyi közösségre is odafigyel

Az üzletember nemrég 190 oxigénmérőt ajándékozott a szombathelyi önkormányzatnak. Egy ismert kínai áruház irodájában kaptuk meg a választ kérdéseinkre.

A közelmúltban a városi portálon jelent meg a hír

01.19. 11:01

Egy Szombathelyen élő kínai vállalkozó 190 véroxigénszint-mérőt adott a városnak

/ covid 19 12 hsz. /
Wang Jianwen hálás, hogy befogadtuk.
, mely szerint egy kínai üzletember 190 pulzoximétert (a pulzust és véroxigén-szintet mérő eszközt) ajándékozott Szombathelynek. A városházi eseményen megjelent és köszönetet mondott Nemény András polgármester és Németh Ákos tanácsnok is. Mind a felajánlás, mind az azt tevő személy felkeltette érdeklődésünket, és elhatároztuk, hogy megpróbálunk benézni a történet mögé.

Wang Jianwen az áruházban
fotó: Kiss Tamás

Wang Jianwen úrral a szombathelyi Borostyánkő Áruház első emeletén levő irodában találkoztunk, és itt raktuk közösen össze a történetet.

A mindössze 30 éves üzletember már egy évtizede Magyarországon él. Családjának egy része már korábban itt volt, őket követte. Pécsen kezdett dolgozni, és nagyon lentről indult: árukat mozgatott és pakolt az üzletekben.

Karrierje annyiban tipikusnak mondható, hogy a legtöbb kínai kicsi boltban vagy piacon kezdi – például Józsefvárosban -, és onnan növik ki magukat.

Önálló vállalkozását három évvel ezelőtt indította a szombathelyi Borostyánkő Áruházban , ahol a két felső szintet bérli az Ázsia Kincse Áruházának .

Wang Jianwen interjú közben
fotó: Kiss Tamás

Azt mondja, annak idején több magyar városban is körülnézett, és ezt találta legjobbnak. Ahogy ő fogalmaz: „tökéletes” . Ideális a mérete, az elhelyezkedése, és maga a város is nagyon tetszett neki.

Most már három éve itt él közöttünk, és a vírus miatt nem is tud most hazautazni.

Szülővárosa a 12 milliós tengerparti Hsziamen . Habár Kína valóban rohamléptekkel fejlődik, amikor ők útra keltek, még nagy volt a szegénység, és még most is korlátozottak a lehetőségek, ezért próbálnak szerencsét még mindig sokan külföldön. Magyarország mellett az szólt, hogy kínaiként könnyű idejönni, egyszerű az adminisztráció – tudtuk meg.

A legtöbb gondot kezdetben a nyelvi korlátok okozták, merthogy senkivel nem tudott beszélni, de aztán nekiállt magyart tanulni, és már elég jól elboldogul vele.

Ezt az oklevelet kapta a várostól.
fotó: Kiss Tamás

Meg van elégedve az ételeinkkel is, de leginkább velünk: „a magyarok nagyon kedves, jószívű emberek” – mondja.

Ami az adományt illeti, természetesnek tartja, hogy segít a városnak, ahol szeret élni, amely befogadta őt és aminek üzleti sikereit köszönheti. Amikor ideérkezett, nem volt semmije, és most, hogy van „ez a kis áruháza” , szeretne visszaadni belőle a közösségnek.

Ő maga nem vírusszakértő, de úgy gondolja, a pulzoximétert nagyon hasznos szerkezet, amelynek segítségével megelőzhető a nagyobb baj. Onnan jött az ötlet, hogy ő maga is használ ilyent. Azt mondja, az egészség mindennél fontosabb, és azt nem lehet pénzzel megvenni.

Zakóján jól megfér a két ország. Kattintson a képre a galériáért!
fotó: Kiss Tamás

Úgy véli, gesztusa segíti a kínai és a magyar emberek barátságát, a vírus pedig globális probléma, ami ellen összefogással lehet küzdeni. Ha ehhez egy kicsit is hozzá tud tenni, az már számára is öröm.

Hozzászólások (15)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: D* l*g*l*bb * cs*tk*ny *s * m*ll**rd*s cs*tl*s** m*nd * 800*zr*t...
Tovább gerjeszti az inflációt az SZJA-visszatérítés a miniszterelnök korábbi gazdasági tanácsadója szerint
kovacs_ugynok: SZVSZ *zl*t *z *m*k*r * sz*r*pl*k * p**cr*l t*rtj*k *l m*g*k*t. ...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
kovacs_ugynok: *z, h*gy * kr*mpl*b*g*r*k*t *d*k*ld*k sz*n*lm*s f*lsz*pk*d*ss*l ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: B+, t* g*c*b*t* v*gy......
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
cicus: t*v*d*sb*n v*gy, k*p*tt *gy v*st*g k*v*cs*s *l*pr*t*g*t *l*z* *v...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat