NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Megalakult a Szombathelyi Belvárosi Kereskedők Egyesülete

Célja, hogy a főtéri kereskedelem élénkítése, a közbiztonság és a kulturális élet támogatása. A tájékoztatón a sajtó is megkapta a magáét.

Kezdjük az utóbbival. Az alakulást bejelentő sajtótájékoztatón Perjési Péter, az egyesület elnökségi tagja kijelentette, a főtéri üzletek forgalmára a média is káros hatással volt. Mégpedig azzal, hogy hírt adott a vélt vagy valós alacsonyabb ausztriai árakról, negatívan mutatta be a korábbi kerekedői akciókat és a valósnál negatívabb képet festett a főtéri kereskedőkről.

Versenyhátrányban

Perjési szerint az alacsonyabb forgalomnak vannak persze egyéb okai is. A multinacionális cégek megjelenésével és a nyitvatartási idő liberalizálásával a hagyományos módon működő kereskedők versenyhátrányba kerültek, például nem tartanak nyitva éjjel-nappal, vasárnapokon, és kevesebb akciót tudnak csak hirdetni.

Éppen ezért hozták létre az egyesületet, amelyhez jelenleg 13 kereskedő csatlakozott, de március 31-én 18 órakor tagfelvételes megbeszélést tartanak a Pannónia étteremben, és várják a jelentkezőket. Úgy vélik egyébként, hogy 50-60 potenciális tagjelöltjük van, hiszen a Főtéren és közvetlen környékén (Borostyánkő áruháztól a Kossuth utcáig) működő kereskedők és szolgáltatók érdekeit akarják képviselni.

Perjési Péter több tervet is bemutatott. Logót készíttettetnek, amelyet az egyesülethez tartozó üzletek bejáratára ragasztanak, rövidesen elindul honlapjuk, a foterikorzo.hu címen. Minőséget, szakértelmet, jó hangulatot hirdetnek, tematikus piacokat fognak szervezni. Utóbbi egyike a virágpiac, a Szépítő Egyesülettel közös szervezésben, amelyet áthelyeznek a Főtérre. De lesz biopiac és húsvéti piac is.

Végleges ingyenes parkolás szombaton

Virágosítási kampányt indítanak, mégpedig nem csak a földszinti üzleteknél, hanem az emeleti lakásoknál is, ebben is segítséget nyújtanak majd. Az üzletek kivilágítását is összehangolják, a tervek szerint hűségkártyát vezetnek be. Havonta egyszer bevásárló szombatot hirdetnek, ennél valamivel ritkábban, de rendszeresen pedig vásárlók éjszakáját.

Molnár Miklós ingyenes parkolást ígért, Kiss Sándor 200 ezret hozott
fotó: Mészáros Zsolt

Sikerült már néhány dologban megegyezniük az önkormányzattal is, így továbbra is ingyenes lesz a szombati parkolás, és az egyesület tagjai egy négyzetméteres területet kapnak üzletük előtt, ahol bemutathatják kínálatukat. Mindehhez együttműködnek az önkormányzattal, a hatóságokkal, az Agora Kulturális és Turisztikai Központtal, a kamarával és a KISOSZ-szal is.

Dr. Szendrő-Németh Tamás, az Egyesület elnökségi tagja, és egyben jogi képviselője hozzátette, hogy az Egyesület közhasznú minőségére való tekintettel kiemelt figyelmet kívánnak fordítani a szakmaiságra, melynek keretében már felvették a hatóságokkal a kapcsolatot, többek között a Szombathelyi Rendőrkapitánysággal a Közterület Felügyelettel, a Fogyasztóvédelemmel és a Munkaügyi Felügyelőséggel, amely szervek vezetői együttműködésükről biztosították az Egyesületet.

Molnár Miklós alpolgármester üdvözölte a kezdeményezést, bejelentette, hogy kezdeményezik a szombati fizetőparkolás végleges eltörlését. Az önkormányzat nevében annak is örült, hogy a jövőben egy szervezettel, és nem sok, különálló kereskedővel kell majd tárgyalniuk.

Szele Györgyi igazgatási osztályvezető segítséget ígért a szabadtéri programok szervezéséhez, amelyek jogszabályi feltételei nemrég jelentősen szigorodtak. Kiss Sándor, a Kereskedelmi és Iparkamara titkára pedig azt jelentette be, hogy 200 ezer forinttal támogatják az új egyesületet.

Kapcsolódó

2009.03.26. 23:05

Szervezkednek a kereskedők – Meg akarják menteni a Szombathelyi Szombatot

/ közélet 1 hsz. 4 kapcs. /
A szombathelyi Főtér kereskedőinek vannak javaslataik a forgalom növelésére, erről az önkormányzattal is egyeztetnek. Sőt, reklámkampányt indítanak. Cikkünkre reagálták.

2009.03.26. 08:12

Halódik a Szombathelyi Szombat?

/ közélet 18 hsz. 3 kapcs. /
Elégedetlenek a kereskedők a Szombathelyi Szombat eredményeivel. Úgy vélik, nagyobb reklámra lenne szükség, hogy újra benépesüljön a belváros. Ők viszont nem akarnak reklámra költeni. Sőt, néhányan délután még kinyítni sem...

2008.12.19. 07:00

Szabad szombatot kaptak a parkolóőrök

/ közélet 2 hsz. /
Az jó, hogy nem kell szombaton parkolási díjat fizetni Szombathelyen. De: kiírják-e ezt a parkolóautomatákra is? Nem nyelik-e be a gyanútlanok pénzét? Utánanéztünk a Szombathelyi Szombatnak.

Hozzászólások (4)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: D* l*g*l*bb * cs*tk*ny *s * m*ll**rd*s cs*tl*s** m*nd * 800*zr*t...
Tovább gerjeszti az inflációt az SZJA-visszatérítés a miniszterelnök korábbi gazdasági tanácsadója szerint
kovacs_ugynok: SZVSZ *zl*t *z *m*k*r * sz*r*pl*k * p**cr*l t*rtj*k *l m*g*k*t. ...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
kovacs_ugynok: *z, h*gy * kr*mpl*b*g*r*k*t *d*k*ld*k sz*n*lm*s f*lsz*pk*d*ss*l ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: B+, t* g*c*b*t* v*gy......
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
cicus: t*v*d*sb*n v*gy, k*p*tt *gy v*st*g k*v*cs*s *l*pr*t*g*t *l*z* *v...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat