NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Veszélyben az önkormányzati felújítások?

Hiába a közel 80 százalékos pályázati támogatás, a kisebb városok nehezen izzadják ki az önerőt. Szentgotthárdon már leállították a belváros rekonstrukcióját.

Pedig lassan véget ér az az időszak, amikor a költségek nagyobb részét az uniós támogatások állják. A 2012-től induló időszakban Magyarország már veterán EU-tagnak számít, így az önkormányzatok örülhetnek majd, ha a felújítások, beruházások árának felére pályázhatnak.

Nehezen izzadják ki az önerőt

Így kétséges, indulnak-e egyáltalán új projektek a következő hét évben, hiszen a városi kasszák már a mostani 20-25 százalékos önerőt is nehezen izzadják ki. A vasi megyeházáról kapott információk szerint a megyében három felújítás kerülhet veszélybe.

A szentgotthárdi városháza
fotó: Nyugat.hu

Sőt, az egyik már veszélybe is került. A szentgotthárdi képviselő-testület október végén leállította a városközpont felújításának tervét. Az eredeti elképzelés szerint felújították volna a színház és a városháza épületét, játszótereket, parkolókat, közterületeket hoztak volna rendbe, és mint minden hasonló esetben programokat is indítottak volna.

Mindez 432 millióba kerülne, ebből 345 millió lenne a pályázati támogatás, 4,1 milliót fizetett volna az Áfész és 84 milliót az önkormányzat. Utóbbiból eddig összesen 1,4 milliót csengetett ki a város. Ha az önkormányzat március 9-ig nem nyújtja be a második pályázati fordulóra az anyagot, 3,3 milliós felmondási díjat is fizetnie kell. Márpedig jelenleg úgy tűnik, nincs pénz még arra sem, hogy a 84 milliót húszmilliónként fizessék ki a következő években. A kisváros jelenleg 500 milliós adóssággal küzd, ebből évente mintegy 200 milliót kell törlesztenie.

Újragondolják…

Igaz, Huszár Gábor polgármester a testületi döntés után azt mondta, ha kedvező fordulat áll be a város költségvetésében, visszatérnek az ügyre, hiszen egyelőre nem szorít az idő, ráadásul nagyon el kell gondolkodni azon, hogy a jövő évi húszmilliós megtakarítás miatt 345 milliós támogatástól essen el az önkormányzat.

Büki látkép
fotó: Nyugat.hu

Celldömölkön hasonló nagyságrendről van szó. Az iskolák felújítására, az oktatás korszerűsítésére 435 milliót nyertek el, amihez 98 milliós önrészt kell hozzátenni. Mindebből új tantermeket, közösségi helyiségeket építenek Celldömölkön és Alsóságon, a régi iskolaépületeket felújítják, akadálymentesítik, szaktantermeket alakítanak ki.

Fehér László polgármester azonban cáfolta a program felfüggesztéséről szóló híreket. A támogatási szerződést aláírták, sőt, már a munkát is elkezdték. A kivitelező azonban néhány hétre félbehagyta a munkát, mivel korábban vállalt más feladatokat is, ezért áll most az építkezés. De rövidesen folytatják, a polgármester szerint a kivitelező tartani fogja a 2011. augusztusi befejezési határidőt. Már csak azért is, mert erre szerződés kötelezi.

Szinte minden város kapott támogatást

Bükön szintén a belváros felújítását tervezik 500 milliós költséggel, amelyből 305 millió a pályázati támogatás. Ebből parkokat, intézményeket, a városházát újítják fel, piacot, rendezvényteret építenek színpaddal, utcát építenek parkolóval és programokat is szerveznek.

Molnár Zoltán pályázati referens azt mondja, szó sincs a projekt leállításáról. Januárban lesz a pályázat második fordulója, ha ott is nyernek, akkor mindenképpen megvalósítják a terveket. Pedig Bükön közel 200 milliós az önrész, igaz, a kisváros jobb anyagi helyzetben van, mint a többi vasi város.

A Regionális Operatív Program pályázatain a városközpontok felújítására szinte minden vasi város sikerrel pályázott. Sárvár 232, Kőszeg 534, Vasvár 340, Csepreg 452, Répcelak 400, Körmend 562 millió forintos támogatást kapott.

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

shopron: S*jn*s *z *ly*n v*n ny*gg*r*k m*nt t* v*gy *z *rb*n v*gy * gy*rc...
A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
kaulike: *mb*r*k k* *z *k* *tt *nh*t*lm*l*g t*r*lg*t, *nny*r* pr*m*t*v l*...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben
demoktatorovm: V*n ny*gg*r*k m*? * k*dv*s *d*s *ny*k*d*t t* t*k*ny!...
A szombathelyi Fő téren hosszában nem lehet biciklizni. De jó ez így?
miki1950 : K*v*l* m*ff** - sz*k*mb*r P*nt*r. Sz*rv*z*sb*n * m** n*p*g v*rh...
Pintér Sándor szerint még kérdezni sem szabad a Pegasus-ügyről
miki1950 : H* P*p* *s * t*t* *gy m*nd*tb*n sz*r*p*l, *z*nn*l * k*t*l*s k*v*...
Féltonnás zafírt találtak egy Srí Lanka-i hátsó kertben kútásás közben