NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Belevág a robotiparba a Google

A webes vállalat, aminek Android platformja a világ okostelefonjainak nagy részén fut, nemrég hét komoly robotipari céget vásárolt fel. Hetet. Szóval nagy terveik vannak.

Érdemes megbarátkoznunk azzal a gondolattal, hogy a tudományos-fantasztikus filmek vicces, lélegzetet akasztó, néha meg egyenesen ijesztő meséi hamarosan szép libasorban valósággá válhatnak.

Okosszemüvegünk

2013.05.02. 11:05

Tényleg ez a jövő? Az okostelefonok, táblagépek után

/ tech 1 kapcs. /
Megjelent az első hivatalos videó a Google okosszemüvegéről, a Project Glassról.
már van, James Bondot maga mögé utasító okosóránk is, itt kopogtatnak az ajtónkon a magukat vezető autók, az online vásárlás mekkája, az Amazon már csomagküldő drónokat tesztel , intelligens telefonos asszisztensek mondják meg nekünk, hogyan jutunk el leggyorsabban a reptérre. A legújabb hír pedig a jövő felgöngyölítésének vonatkozásában az, hogy a Google robotok új generációján munkálkodik. Ami egyébként olyan nagyon nem meglepő, hiszen ők közismerten szeretnek kísérletezgetni - például azzal, hogy internetet juttassanak el
2013.06.15. 21:08

Ballonról küldene wifit a Google oda, ahol nincs internet

/ tech /
Ez annak a titkos kísérleti laboratóriumuknak a fejlesztése, ami a Google Glass okosszemüveget is kifejlesztette.
a világ elszigetelt szegleteibe -, de azért ezen az újdonságon mégis érdemes egy picit elidőzni, mert nem mindennap hallunk ilyet.

Helló, jövő?
fotó: Nyugat.hu

Szerencsére a New York Times egy nagyobbacska riportot is szentelt a témának, amiből így kibogarászhatunk egyet s mást. Mondjuk azt, hogy ennek a projektnek a vezetője éppenséggel az az Andy Rubin, aki korábban a cég Android-divízióját navigálta - azét a mobilos platformét, ami jelenleg a világ okostelefonjainak 80 százalékán található meg (Ön is ilyet használ, ha egy Samsung, HTC, Sony vagy LG telefonon olvassa épp ezt a cikket). A Google-vezér Larry Page így írt kollégájáról:

legutóbbi nagy dobása, az Android eredetileg egy őrült ötletnek tűnt, mára viszont odáig vezetett, hogy százmilliók hordanak a zsebükben egy szuperszámítógépet.

Nem egy habókos hobbiprojekt lesz

A Google robot-missziója nem maholnap fog realizálódni, de az eléggé beszédes infó, hogy csak az elmúlt fél évben hét, robotikával foglalkozó vállalatot vásároltak fel, nyilván akkora pénzösszegekért, amivel az egész magyar gazdaság alatt be lehetne gyújtani a rakétákat. Persze a vállalat még óvatosan, szűkszavúan nyilatkozik a témában, de ezek az említett felvásárlások már konkrét pénzsösszegek emlegetése nélkül is olyan komolyan hangzanak, hogy habókos hobbiprojektről szó sem lehet.

Andy Rubin, a robotfőnök (Fotó: Jim Wilson / The New York Times)
fotó: Jim Wilson / The New York Times

De ezúttal nem is a széles néptömegek, a fogyasztók további kényelmi funkciókkal való ellátása lesz a cél, ha hihetünk a cikknek . A Google a gyártósorokat tervezi letámadni a jövendőbeli robotjaival - például az összeszerelőüzemeket, amikben most még saját kezükkel pepecselő alkalmazottak dolgoznak -, és a kiskereskedelembe is betenné a lábát (jaj neked, drónokba szerelmesedő Amazon).

Eltűnnek az emberek a gyártószalagok mellől?

Vagyis még nem ott tartunk, hogy egy bádogdobozba plántált mesterséges cseléd figyeli minden rezdülésünket, ez egyelőre még marad Hollywoodnak, ellenben hozzáértők szerint az ellátási lánc egyes elemeit készülhetnek kiváltani ezek a robotok - ami a gyárüzemektől a szállítmányozó cégekig bármit jelenthet. Márpedig lehetőség bőven akad, hiszen

a mai napig vannak emberek, akik az üzemcsarnokokban mászkálnak fel-le, csomagokat pakolnak az elosztó központokban vagy kihordják a termékeket a küszöbünkig

- mondja Andrew McAfee, a neves Massachusettsi Műszaki Egyetem vezető kutatója.

Történjék bárhogy is, ha van valaki, aki képes egy ilyen kisebbfajta robotforradalmat végigvinni, akkor Rubin az. Az Android előtt dolgozott már az Apple-nek, később pedig a Carl Zeissnél is robotika mérnökként, és álszerénykedéstől mentesen vallja, hogy

már nem először csináltam karriert a hobbijaimból.

Ráadásul kinyílt előtte a Google kincstára is, így aztán már tényleg nem nagyon van akadálya, hogy valami igazán nagyot alakítson. Azt mondja, tíz évre van szüksége ehhez, úgyhogy 2023-ban visszatérünk a témára.

Kapcsolódó

2013.06.15. 21:08

Ballonról küldene wifit a Google oda, ahol nincs internet

/ tech /
Ez annak a titkos kísérleti laboratóriumuknak a fejlesztése, ami a Google Glass okosszemüveget is kifejlesztette.

2013.05.02. 11:05

Tényleg ez a jövő? Az okostelefonok, táblagépek után

/ tech 1 kapcs. /
Megjelent az első hivatalos videó a Google okosszemüvegéről, a Project Glassról.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: V*j*n m*ly*k m*gsz*nt*t*tt, v*gy *rv*sh**ny m**tt n*m 100%-*n m*...
20 darab új Volkswagen mentőautó érkezett az OMSZ-hez
StarMan: N*k*nk n*m d*kt*l Br*ssz*l! T*ss*k, * k*rm*ny *r*dm*ny*s! * r*h*...
Keserű valóság - A magyarok háromnegyede szegénynek számít uniós szinten
StarMan: H*jr*v*d*t*, n*m h*jm*r*szt*. K*sztr*ln* * b*t*g p*r*szt*t, *szt...
Rátámadtak egy futó lányra Sopronban
miki1950 : +1! ...
Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik
StarMan: N*gy*d*k h*ll*m l*sz, h* l*sz, h* n*m. H* *s* l*sz, n*m l*sz. H*...
Úgy tűnik, megállt az emelkedés: 26 új fertőzött, egy halott