NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Csak semmi flangálás! - Beléptetőrendszer a szombathelyi városházán

Sorszámot kell húznunk, hogy az ügyintézőhöz juthassunk, ez lenne a lényege. A valóságban azonban a polgárok hivatalát elzárták a polgárok elől. Ahogy ezt más városokba is teszik...

Hétfőn adták át hivatalosan a polgármesteri hivatal új ügyfélszolgálati rendszerét, de néhány hete működik már. Igaz, hivatalosan próbaüzemben. A felújítás közel két hónapig tartott, a munka során új, önműködő ajtót szereltek a főbejárathoz, rendbehozták a kerekesszékeseknek kialakított rámpát, és ügyfélszolgálati munkahelyeket alakítottak ki a földszinti aulában.

Ne bolyongjanak a polgárok az épületben

Az alapgondolat az volt, hogy – a teljes akadálymentesítés mellett – egyszerűsítsék a rendszert, az ügyfelek be bolyongjanak céltalanul és tájékozatlanul a hatemeletes épületben. Azért a háttérben ott volt az is, hogy korábban történtek már atrocitások az ügyintézőkkel szemben, főleg a szociális osztályon, voltak, akik nem akarták elfogadni, hogy elutasították a segély-, vagy egyéb kérelmüket.

Az ötlet nem új, tavaly májusi interjúnkban

2009.05.15. 10:31

„Figyelmeztettek, hogy jól viselkedjek” – Interjú Szombathely jegyzőjével

/ közélet gal. 3 hsz. 3 kapcs. /
A közgyűlés márciusi ülésén kezdeményezték a jegyző megbízatásának megszüntetését. Kaczmarsky János viszont azt mondja, 2011-ig marad hivatalában.
Kaczmarski János jegyző azt mondta, azért is szükség van a beléptetőrendszerre, mert a hivatalnokok munkája nem csak az ügyfelek fogadásából áll, hanem ténylegesen intézni is kel azokat. És főleg tájékoztató, valamint ügyfélirányító funkciója lesz a rendszernek.

Most úgy működik a dolog, hogy – mint a bankokban régóta – az ember sorszámot húz, ezzel egy időben kiválasztja, milyen ügyet is akar intézni. Aztán – hosszabb, rövidebb várakozás után - hívják a megfelelő helyre. Vagy lejön az ügyintéző a polgárért, s együtt mennek fel az adott irodába.

Nagy a rend a hivatalban

Tény, hogy az aula közepén megmaradt a korábbi recepciós pult, ahol tájékoztatást is lehet kérni, de erre szolgál az érintőképernyős ügyfél-tájékoztató is. Kilenc, a várótértől üvegfallal elválasztott ügyfélszolgálati pultot alakítottak ki, és több mosdót is építettek. A munka költsége 13 millió volt, amit uniós pályázaton nyert el az önkormányzat.

Megújult a városháza ügyfélszolgálata
fotó: Mészáros Zsolt

Az biztos, hogy az ügyfélszolgálatosok így biztonságban dolgozhatnak, hiszen csak mikrofonon és hangszórókon keresztül érintkezhetnek az ügyfelekkel, de hallottunk olyan véleményt, hogy a munkahelyek között is üvegfalat kellett volna húzni. Jelenleg ugyanis hallják azt is, hogy a mellettük lévő kolléga miben intézkedik, milyen problémái vannak az ügyfélnek, ami azért nem a legszerencsésebb megoldás.

Tény, hogy a kerekesszékesek, gyerekkocsit toló anyukák is önállóan tudják látogatni az ügyfélszolgálatot, sem lépcsőzniük, sem liftezniük nem kell.

Az is tény, hogy így valóban rend lett a hivatalban, és talán a munka is gyorsabban megy majd. De az is, hogy a polgárok csak regisztráció és engedély birtokában mehetnek beljebb az előcsarnoknál.

A végére azért adunk egy praktikus tanácsot. Aki még ezek után is el akarja kerülni a sorban állást, várakozást, az foglaljon időpontot telefonon vagy interneten. Az internetes oldalt itt találja .

Kapcsolódó

2009.05.15. 10:31

„Figyelmeztettek, hogy jól viselkedjek” – Interjú Szombathely jegyzőjével

/ közélet gal. 3 hsz. 3 kapcs. /
A közgyűlés márciusi ülésén kezdeményezték a jegyző megbízatásának megszüntetését. Kaczmarsky János viszont azt mondja, 2011-ig marad hivatalában.

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

jobboldal: Sz*nj*t*k *z *g*sz! ...
Az Egyesült Államok alelnöke kiment a Pride-ra
jobboldal: 17 -*s! M*jdn*m *ls*rt*m m*g*m. D* m**rt k*ll *j*bb *lt*s *m*k*r...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
Katka: M*gt*n*lt*d * f*d*sz l*ck*t? ...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
miki1950 : V*l*b*n n*ncs*n*k *gysz*r* h*lyz*tb*n, d* n*m cs*d*, h*sz*n *ly*...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
Katka: M**rt n*m k*r*lt v*ssz* * k*t p*ng p*ng *szt*l? K* ny*lt* l*?...
Ez nagyon menő! Jó hely lett Szombathely szívében a felújított sportliget