NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

Bebukta a Volán Szombathelyt – Januártól a Blaguss fogja üzemeltetni a helyijáratokat

Érdekesen alakulnak az események.

Lapunk a közelmúltban foglalkozott

06.08. 10:02

Megvan, ki az ellenfele a Volánnak a szombathelyi helyijáratok működtetéséért

/ gazdaság 24 hsz. /
Az osztrák Blaguss nem kispályás szereplő. Érdekes verseny lesz.
a szombathelyi helyijáratok pályázatával, amire – némi meglepetésre – bejelentkezett az osztrák többségi tulajdonban lévő Blaguss Agora Hungary Kft. is.

Nos, a fejlemények egyre érdekesebb fordulatot vesznek.

Merthogy a jövő hétre esedékes közgyűlési anyagok között találtunk egy olyan, Nemény Andás polgármester által jegyzett javaslatot , amely szerint a 2022. január 1-től érvényes*, 10 évre szóló új szerződést a város nem a bebetonozottnak tűnő Volánbusszal, hanem a Blagussal köti meg.

A mintegy 9 oldalas dokumentum lényege, hogy a Volánbusz Zrt. pályázata több tekintetben (ellentételezés, esetleges plusz költségek, reklámelhelyezés stb.) sem felel meg a pályázati kiírásoknak, viszont a Blagussé azokat „maradéktalanul” teljesíti.

A két cég egyébként kilométerenként nagyjából hasonló összegért (kilométerenként 697, illetve 650 forint), vállalta a szolgáltatást, ami azt jelenti, hogy a soproni székhelyű Blaguss Agora Hungary Kft. jövőre 1,28 milliárd forintot számláz majd a városnak a szolgáltatásért.
Távozóban a Volánbusz járata
fotó: Kiss Tamás

Az előterjesztés szerint a cég Mercedes-Benz gyártmányú autóbuszt vásárol 5 darab használt busz bevonása mellett. A szolgáltatás elvégzését összesen 37 darab busz beállításával tervezi. Ezek közül 3 midi, 5 csuklós, 27 szóló és 2 szóló tartalék autóbusz lesz. Emellett telephelyet is tart fenn Szombathelyen a Blaguss.

Érdekes pontja a pályázatnak, mely szerint a cég az autóbuszvezetői csapat toborzása során számít a Volán sofőrjeire, ugyanakkor a teljes személyi állomány jogfolytonos átvételét nem tervezi.

Hogy mi lesz a menetrenddel, az egyelőre nem világos, de a pályázati kiírás egyes elemei – és korábbi politikusi megnyilvánulások – arra utalnak, hogy bizonyos szombathelyi helyijáratokat megritkítanak majd az átszervezés közben.

Az előterjesztés nyomán azt is borítékolni lehet, hogy a Volán és a szombathelyi önkormányzat között elszámolási viták lesznek a tavalyi és az idei év kapcsán: a tét több száz millió forint.

* Korábban - tévesen - 2021. januári dátumot írtunk.

Kapcsolódó

06.08. 10:02

Megvan, ki az ellenfele a Volánnak a szombathelyi helyijáratok működtetéséért

/ gazdaság 24 hsz. /
Az osztrák Blaguss nem kispályás szereplő. Érdekes verseny lesz.

Hozzászólások (27)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Szup: *k* *ly*nt*l f*l, n* m*nj*n k* * k*z*tr*....
Szabálytalan és kreatív parkolások Szombathelyen: átlósan, keresztbe, összevissza
Kubota: *lv*s*d *s *m*t *rsz?...
Két fűnyírásos életképpel búcsúzunk a szezontól
Nagyadri: "* d*lg*kn*k *s m*gv*n * m*g*k *l*t*, cs*k f*l k*ll *br*szt*...
Elárverezik Gabriel García Márquez ruháit
adofizeto: v*kt*r t* k*s h*z*g f..., t* m*n* d*br*g*. H*l v*nn*k * k*n** sz...
Harmadik oltásként Modernát kapott Orbán Viktor
Attila: *z n*m h*t k*rd*s*, * gr*f*k*n*k*t m*s f*rr*sb*l *s l*h*t *ll*n*...
Megtalálta a Fidesz az elszabaduló rezsiárak felelősét: Brüsszel