NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Egyre gyakoribbak a trópusi esők, nem ezekre tervezték 50-55 éve a panelházakat

Az egyik szombathelyi lakásszövetkezet igazgatósági tagja reagált a beázó pincékről szóló cikkünkre.

Kedden este jelent meg cikkünk

2020.08.18. 19:19

Minden eső után elönti a víz a szombathelyi társasház pincéjét

/ jelentem 7 hsz. /
Olvasónk keresi azt, akinek a feladata lenne a helyzet megoldása.
, amiben a Kőrösi Csoma Sándor utca 64/E tömbházának problémáiról írtunk. Olvasónk írta levelében, hogy az esőzések után rendre beázik a pince, és szerinte a beázást egy rozsdás esővíz-elvezető cső okozza.

Azt is írta, hogy nem kapnak segítséget, úgy tudja, hogy a cső a SZOVA-hoz tartozik. Megkerestük a SZOVA-t, kiderült, hogy ez a probléma nem hozzájuk tartozik, és ezt válaszolta később a Vasivíz Zrt. is.

Cikkünk megjelenése után megkeresett minket Barczi Csaba, a Perint Lakásszövetkezet igazgatósági tagja. Mint mondta, a lakásszövetkezethez tartozó épületek nagy része 50-60 éve épült, és akkor ezeket az épületeket kontinentális éghajlatra tervezték.

Elöntött pince a szombathelyi Kőrösi Csoma Sándor utcában
fotó: Olvasó

Az utóbbi négy-öt évben viszont megjelentek és egyre gyakoribbá váltak a trópusi jellegű esőzések, amikor rövid idő alatt egy-két hónapnyi csapadék esik. Ennyi csapadékvízre viszont nincs felkészülve a város esővíz-elvezető rendszere, amit szintén évtizedekkel ezelőtt, és a kontinentális éghajlatra terveztek.

Barczi elmondta, a hirtelen jött, és rövid idő alatt leesett nagy mennyiségű esővíz először a csapadékelvezetők gerincvezetékét telíti meg, majd a házakhoz vezető vezetékeket, aztán az épületek csapadékvíz-hálózatát. Mivel az épületek esővíz-elvezetőiből nem tud a gerincvezeték felé kifolyni a víz, ezért folyik a pincékbe.

Azt is megjegyezte, van, ahol a ház előtti terület az épület felé lejt, így onnan is az épület pincéjébe folyik a víz, többször előfordult már, hogy a közterületen lévő, eldugult csapadékvíz lefolyókat a lakók tisztítják ki, sokszor a saját költségükön. A szakember szerint ezt a problémát nem a pincékben kell megoldani, hanem a csapadékvíz-elvezető rendszerben.

Nagy eső után telítődik a csapadékvíz-elvezető rendszer
fotó: Bonyhádi Zoltán

Hozzátette, az ebből adódó gondok elszenvedői a lakók és elszenvedője a lakásszövetkezet is. Megjegyezte, egy nagy eső után hirtelen nehéz szakembert találni, aki ki tudná javítani a keletkező hibákat, és átfogóbb megoldásra van szükség.

Barczi elmondta, a Vasivíz szakembereivel végig járták már a problémás területeket, a jövő héttől megvizsgálják, hogyan lehetne javítani a helyzeten.

Hozzászólások (12)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

crankitup: *kk*rr* k*p*tt *d*p*nt*t. ...
Nyár végén itt lehet a negyedik hullám
crankitup: M*gy*r*rsz*g j*bb*n t*lj*s*t! K*sz*lt j*zs*k*n*ll**gy m*gb*z*s*...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
forestiero: *kk*r T* *ly*n pr*v*k*t*r l*nn*l? V*gy cs*k *nn*k k*pz*l*d m*g*d...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
lolka: https://t*l*x.h*/b*lf*ld/2021/07/28/k*s*-l*j*s-r*k*cz*f*lv*-p*lg...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián
joska01: P*rsz*,m*nd*nk* l*p,*k* d*lg*z*k…..cs*k * str*b*q n*m,*z *-h*d z...
Az előzőnél is nagyobb és drágább luxusjachttal villog a NER az Adrián