NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Vélemény

Barcelona most gyászol, így ébred lassan a sokkból

Végig a Ramblán gyertyák égnek, plüssállatok jelzik, gyerekek is haltak meg, virágokból kirakott békegalamb hirdeti, hogy nem gyűlölni és háborúzni kell - helyszíni beszámolónk Barcelonából.

No tenim por!

Azaz, nem félünk, két nappal a merénylet után lépten-nyomon
2017.08.18. 08:44

Újabb gázolásos támadás Spanyolországban, a rendőrök négy embert lelőttek

/ terror 1 hsz. /
ez olvasható Barcelona bevásárló- és sétálóutcájában, a Las Ramblason. Itt történt csütörtök délután öt óra tájban a gázolásos merénylet, ahol 13-an meghaltak és több mint százan megsebesültek. A merénylők, bár azt olvasni a hírekben, hogy Barcelona, csak B-terv volt - azért viszonylag biztosra mentek.

Gyermekeket kísérnek el a helyszín közeléből
fotó: (MTI/AP/Manu Fernandez)

Én még kedden voltam a Ramblán és meg is fogadtam, hogy nem megyek többet, ha nem muszáj

Szörnyen zsúfolt volt, mozdulni alig lehetett és méterenként pénzt akarnak kihúzni belőled:,a Souvenir boltok, a Tapas-bárok, a sonkázók, a kávézók és az FC:Barcelona mezeket és kütyüket áruló boltok tömkelege csábít vásárlásra és pénzköltésre. A St. Josep La Boqueria piacon szintén egy gombostűt sem lehetett volna ledobni, nem csoda, hogy a barcelonaiaknak is tele e hócipője a turistaáradattal, több tüntetés is zajlott az elmúlt hetekben, sőt egy turistabuszra is rátámadtak: Élhetetlen és hangos a város, felnyomják a szoba- és étteremárakat, elkomercializálódnak az értékes dolgok.

fotó: Insight Guides

Ezen most jó ideig nem fog rágódni Barcelona, most gyászol, de lassan ébred a sokkból

Először péntek este merészkedem a utcára, viszonylag a központban lakom egy barátnőm lakásában, közvetlenül a Picasso Múzeum mögött. A Las Ramblas 10 perc séta, a Placa de Catalunya, ahonnan a furgon a járókelők köze hajtott 7 perc. Ide érkeztem meg alig egy hete a reptérről az Aerobusszal.

A merényletről Berlinből értesültem, egy távolabbi strandon voltam épp, telefont nem vittem magammal

Mindenki, aki üzent és elért arra kért, ne menjek az utcára. így is tettem péntek estig, amikor is születésnapom kihajtott az elefántcsonttoronyból.. Az utcán, itt a környéken semmi sem látszott, egy utcával arrébb a Picasso Múzeum utcáját rendőrautó torlaszolta el, nehogy bárki behajthasson, mint a Ramblara. A tengerpart éttermein sem látszódik semmi, viszonylag tele mindegyik, főleg turisták, szemmel láthatóan mindenféle nációból, esznek-isznak, a pincérek is ugyanúgy sürögnek, mint bármelyik nap..

A tenger felől, nem onnan, ahonnan a furgon a tömegbe hajtott, merészkedem a Lambrala. Már sötét van, nem lehet nem észrevenni a mécsesek fényét a Placa Boquera magasságában. Itt ütközött a furgon egy oszlopnak, itt ért véget az ámokfutás, innen menekült az azóta sem talált merénylő. Mindenki virággal vagy mécsessel érkezik meg éjfél tájban is. Néma csend lengi be a teret és az utcát, csak halk szipogások hallatszanak. Ami történt, nem közvetlenül velünk történt, és mégis... Bárki, aki most mécsest gyújt potenciális áldozat lehetett volna, ha rosszkor van rossz helyen.

fotó: Santi Palacios

Világosban, a Catalunya térről közelítem meg a helyszínt, ahogy a támadók is tették

Ma, szombaton, már nem tudnák megtenni, két páncélautó zárja le jobbról és balról is a teret, megakadályozva a behajtás lehetőségét. Itt is, mint ahogy minden fa- és lámpaoszlop tövében végig a Ramblán gyertyák égnek, plüssállatok hirdetik emblemetikusan, hogy gyerekek is haltak meg, virágokból kirakott békegalamb jelzi, hogy nem gyűlölni és háborúzni kell.

fotó: Szabó Ágnes

Pár méterrel arrébb krétával írnak az aszfaltra, mindenki egy szívet és országa vagy városa nevét vési a macskakövekre.

fotó: Szabó Ágnes

Két helyen is nők és lányok állnak, akik öleléseket osztogatnak a Peace and Love jegyében.

A fák közé madzagokat akasztottak, arra pedig papírokat üzenetekkel és szívecskékkel. Itt is hemzseg a Love, a Peace és a nem félünk. Egy virágbolt falára öntapadós cetliket ragasztanak, főleg gyerekek, rövid üzenetekkel, rajzokkal.

fotó: Szabó Ágnes

600 méter után, ami iszonyatosan soknak tűnik annak tudatában, hogy ilyen hosszú szakaszon sodort a furgon maga előtt embereket- érkezek meg a merénylet helyszínére, ahol a furgon megállt. A mécsesekből álló kör tegnap óta még nagyobb lett, a virághalom is, csak origója változatlan: egy síró női fej: Peace for Barcelona felirattal és Micimackó. Ő is ott ül pocakjával és piros kis pólójában. A megrendült arcokat látva azon tűnődöm, melyik bölcsességét szánná ezen alkalomra?

A

Van úgy, hogy nagyobbnak és borzadályosabbnak látszanak a dolgok, ha egyedül vagyunk és félünk.

VAGY:

Ha te száz napot élsz, én kilencvenkilencet akarok, mert nem akarok nélküled élni.

Mindkettő szívbemarkolóan helytálló. És Barcelona, akárcsak Berlin, ahol élek, a merénylet után példaértékű. Nem szabadultak el az indulatok, mindenki gyászol és az életet; a szeretetet és a békét hirdeti… Kell ennél erősebb fegyver?

A cikk szerzője, Szabó Ágnes Berlinben élő magyar újságíró és némettanár, nem mellesleg évek óta foglakozik kint menekültekkel. Korábban, pár éve interjút is készítettünk vele: Hogyan bánnak Berlinben a menekültekkel címmel.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Nati: * gy*l*l*t *s f*l*l*m k*lt*s * l*gf*bb sz*mp*nt! Gy*l*z*t! *z *...
Hende Csaba a kezünket simogatja vagy a torkunkat fojtogatja?
Nati: *z *g*sz *l*t*b*n n*m *rt*k *nny*t v*rk*ny*r*l, m*nt m**t* "...
Várkonyi Andreára testőrök vigyáznak
Nati: H*ly*k *s v*gy*nk, m*rt m*r r*g *l k*ll*tt v*ln* z*v*rn* *k*t!...
Ismét meghosszabbította a kormány a járványügyi készültséget
Nati: R*m*lj*k * t*szt*t*t*zb* v*gz*k, m*g *tt s*m t*dn*k m*gsz*b*d*ln...
Jön az egyházi lakásügynökség
Nati: j*sk*01, m*ndt*m m*r, *zt *rt*k, *lm*h*tsz! R*ssz*nd*l*t*, j*ll...
Illés Károly szerint a kormány jogosan vette el a szombathelyi emberek pénzét