NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

Meghalt a férj, a bank hagyatéki számlára rakta át a pénzét, amihez az özvegy most nem férhet hozzá

A család felháborodott, a bank szerint mindent törvényesen csináltak.

A férj halála után jött a meglepetés: a bank zárolta a feleségével közös számláját, így most a rezsi kifizetése is gondot jelent.

Olvasónk édesapja április 1-én koronavírus-fertőzés miatt elhunyt. Édesanyjának közös lakossági számlája volt az elhunyt férjjel. Az egyik szombathelyi bankfiók volt a számlevezető.

Meglepetés a bankban

Néhány nappal a haláleset után a netbankban vették észre, hogy a számlán lévő pár tízezer forint eltűnt. Másnap bementek a bankfiókba, ahol közölték, hogy az apa halála miatt az összeget hagyatéki számlára utalta át a bank; erről viszont nem értesítették őket. Ráadásul csak akkor férhetnek hozzá a pénzhez, ha lezajlik a hagyatéki eljárás.

Így viszont nem tudják elutalni a közüzemi számlákat, mert azokra tették félre a pénzt a számlán.

A banki ügyintéző tanácsára a helyszínen lemondták a közüzemi utalásokat, és meg akarták szüntetni a bankszámlát. Ezt viszont az ügyintéző nem tehette meg, mert kiderült, hogy a számlán van némi A-hitel, a bank viszont arra kiadta a járványhelyzet miatt bevezetett törlesztési moratórumot. Erről sem értesítették őket.

Szinte semmiről sem értesítették a családot

Az ügyintéző szerint a moratóriumból ki lehet lépni, de - kérdezi olvasónk -, hogyan lépjenek ki valamiből, aminek a létezéséről sem tudtak.

Mint olvasónk írja, teljesen letaglózva jöttek ki a bankból, és elkönyvelték, hogy arra a kis összegre keresztet vethetnek.

Minden szabályos?

Megkerestük az említett bank központját, és feltettük kérdéseinket. A válasz szerint mindent szabályosan intéztek, a hagyatéki számlára utalást például törvény írja elő.

Azt írják, a bank hivatalos oldalán részletes tájékoztatók érhetők el, de az aláírt bankszámlaszerződés is tartalmazza ezeket a szabályokat. Azzal, hogy aláírták a szerződést, ezeket a szabályokat is elfogadták - írja a bank.

Az A-hitelre kiadott törlesztési moratóriumnál sem volt mérlegelési és döntési joga a banknak, a törvény azt írja elő, hogy minden szerződésre ki kellett terjeszteni a moratóriumot. A szerződő félnek viszont joga van annak felfüggesztését kérni, a moratórumról egyébként a havi számlaértesítőkön részletesen beszámolnak. Illetve, erről is tájékozódhatnak a bank online oldalán.

Olvasónknak egyúttal kifejezték részvétüket, és jelezték, hogy panaszt tehet a bank oldalán, és azt ki fogják vizsgálni.

A banknak küldött kérdéseink és a bank válaszai

Miért utalták át a hagyatéki számlára az ügyfél értesítése nélkül a számlán lévő összeget?

A bank a Polgári Törvénykönyvről szóló 2014. évi V. törvény örökléssel kapcsolatos rendelkezései, valamint az ügyféllel fennálló Pénzforgalmi Keretszerződés alapján járt el. Ezen túlmenően a számlatulajdonos halála esetén az öröklés során alkalmazott eljárásról a bank ügyfelei a hitelintézet honlapján is tájékozódhatnak.

A részletes tájékoztató dokumentumok itt , itt és itt érhetők el.

A hagyatéki számlára utalást a törvény írja elő, vagy a bank önként döntött így?

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2014. évi V. törvény rendelkezik az öröklés szabályairól, valamint a hagyatéki eljárásról szóló 2010. évi XXXVIII. törvényt kell alkalmazni.

Milyen, a lakossági számlával kapcsolatos ügyekről értesíti a bank az ügyfeleket, és ezt milyen módon teszik meg?

A számla túlélő társtulajdonosa részére postai úton a bank levelet küld az elhalálozás miatti elkülönítésről.

Az ügyféllel kötött bankszámlaszerződés és az annak elválaszthatatlan részét, azzal egységes egészet képező, mindenkor hatályos a Pénzforgalmi szolgáltatásról szóló Üzletszabályzat, valamint a lakossági bankszámlákról, betétekről és a Folyószámlahitelről – Fizetési Számlák Üzletszabályzat tartalmazza, amelyet az ügyfelek a szerződéskötést megelőzően megismernek és kifejezetten tudomásul vesznek és a bank honlapján bármikor elérhetnek.

Milyen, a lakossági számlákkal kapcsolatos ügyintézésre van joga a banknak a számlatulajdonos jóváhagyása nélkül?

Az elhalálozással kapcsolatos, elhunyt tulajdoni részének megfelelő összeg elkülönítésére a szerződő felek a szerződés aláírásával a hozzájárulásukat megadták.

Bővebben: Az ügyféllel kötött bankszámlaszerződés és az annak elválaszthatatlan részét, azzal egységes egészet képező, mindenkor hatályos a Pénzforgalmi szolgáltatásról szóló Üzletszabályzat, valamint a lakossági bankszámlákról, betétekről és a Folyószámlahitelről – Fizetési Számlák Üzletszabályzat tartalmazza, amelyet az ügyfelek a szerződéskötést megelőzően megismernek és kifejezetten tudomásul vesznek és a bank honlapján bármikor elérhetnek.

A törlesztési moratórium elrendeléséről milyen módon döntöttek? Miért nem értesítették erről az ügyfelet?

A törlesztési moratóriumról 2020. március 18-i hatállyal a 2020. évi LVIII. törvény, majd 2021. január 1-vel a 2020. évi CVII. törvény rendelkezett, olyan módon, hogy a 2020. március 18. napján fennálló szerződések alapján a már folyósított lakossági hitel-, kölcsön-, illetve lízingszerződések, illetve munkáltatói kölcsönök a törvény erejénél fogva a moratórium hatálya alá kerültek, a banknak e tekintetben nem volt döntési jogosultsága.

A törvény azonban az ügyfeleknek azt a jogát nem korlátozta, hogy, ha nem kívánnak a moratóriummal élni, akkor erre irányuló nyilatkozatot tegyenek és a törlesztési kötelezettségüket továbbra is szerződésszerűen teljesítsék, a nyilatkoztat megtételére a bank több csatornán is lehetőséget biztosít.

A moratóriumról az ügyfelek a havi számlakivonaton folyamatosan értesítést kapnak, illetve figyelemfelhívó tájékoztatás formájában az OTP Bank honlapján információhoz juthatnak. Emellett bármely kérdés, kérés esetén személyesen bármelyik fiókban, illetve telefonon a bank munkatársai rendelkezésre állnak.

A fizetési moratóriummal kapcsolatban részletes információk találhatók a bank honlapján. Ha a felek eltérően nem rendelkeztek, általánosságban elmondható, hogy a 2020. március 18. napján fennálló szerződések alapján már folyósított lakossági hitel-, kölcsön-, illetve lízingszerződések, illetve munkáltatói kölcsönök esetében 2021. június 30-ig nem kell megfizetnie a törlesztőrészleteit, a bank a moratóriumban részt vevő ügyfelénél leállította a beszedést.

Az OTP Bank a fizetési moratórium részleteiről ezen az oldalon nyújt tájékoztatást.

A részletes információkat tartalmazó tájékoztató itt tekinthető meg (a tájékoztató a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvényen alapul):

Etikusnak és ügyfélbarátnak tartják az olvasónk által leírt banki intézkedéseket?

A Bank a vonatkozó törvényi előírások és az ügyféllel fennálló bankszámla szerződés alapján jár el. A többtulajdonosú bankszámlaszerződés megkötésekor a számlatulajdonosok hozzájárultak ehhez az intézkedéshez, melynek célja az elhunyt számlatulajdonos hagyatékának megóvása.

Őszinte részvétünket fejezzük ki ügyfelünk családjának. Az OTP Bank a konkrét eset kapcsán a banktitok szabályokból adódóan nem tud további információt adni, de amennyiben ügyfelünk a honlapon jelzett lehetőségek egyikén keresztül az OTP Bankhoz fordul, az ügyet kivizsgáljuk és részére felvilágosítást adunk. Az OTP Bank minden panaszbejelentést egyedileg vizsgál.

Hozzászólások (22)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacs_ugynok: D* l*g*l*bb * cs*tk*ny *s * m*ll**rd*s cs*tl*s** m*nd * 800*zr*t...
Tovább gerjeszti az inflációt az SZJA-visszatérítés a miniszterelnök korábbi gazdasági tanácsadója szerint
kovacs_ugynok: SZVSZ *zl*t *z *m*k*r * sz*r*pl*k * p**cr*l t*rtj*k *l m*g*k*t. ...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
kovacs_ugynok: *z, h*gy * kr*mpl*b*g*r*k*t *d*k*ld*k sz*n*lm*s f*lsz*pk*d*ss*l ...
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
kovacs_ugynok: B+, t* g*c*b*t* v*gy......
35 évre magánkézbe akarja adni a magyar kormány a gyorsforgalmi úthálózatot
cicus: t*v*d*sb*n v*gy, k*p*tt *gy v*st*g k*v*cs*s *l*pr*t*g*t *l*z* *v...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat