NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Gazdaság

A Vas megyei Horvátzsidányban támasztják fel a Bambi üdítőitalt

A nosztalgia marad, viszont egészségesebb lesz, mint Kádár-kori elődje.

Az idősebbek biztosan emlékeznek a Kádár-kor legendás üdítőitalára, a Bambira. Két és fél decis csatosüvegben árulták, és talán csak két ízben volt kapható.

A Bambit 1947-ben kezdték gyártani a Hazai Szikvíz és Üdítő Italok Üzemében, az '50-es, '60-as években a legnépszerűbb üdítőital volt, ami nem volt nehéz, mert gyakorlatilag egyedül volt a palackozott üdítők piacán.

A Bambi teljes egészében szintetikus anyagból készült, tizenkét százalékos cukortartalmával bőven túlszárnyalta a Coca-Colát és a Pepsit is. Az ital gyártása 1970-ben állt le, ekkor már hazánkban is lehetett Pepsi-Colát és Coca-Colát kapni, a '70-es években a Pepsit már Magyarországon is palackozták.

fotó:

A Forbes magazin számol be most róla, hogy Horvátzsidányban elkezdődik a Bambi gyártása. Az Art Water Kft. 2016-ban 1,5 milliárd forintos befektetéssel indította el a Bambi-projektet. A hibrid gyártósor 840 millió forintos - hitelből és saját forrásból - összeálló beruházással és 380 millió forint európai uniós és hazai támogatással épült.

Az újjáélesztett ital receptjét egy már több évtizede a szakmában dolgozó kézműves dolgozta ki. Mindegyik üdítő természetes alapanyagokból és alacsony cukortartalommal készül, az íz lényegét az üzemükben nyolc napig fermentált gyömbérlé adja.

Rebarbara, narancs-sevillai narancsvirág, gyömbér-boróka, és citrusos citrom ízekkel indul a gyártás, de a technológia alkalmas arra, hogy bővítsék a választékot. A viszonteladók negyven százalékban bolti partnerek, hatvan százalékban éttermek és kávézók lesznek.

Ősztől egy boltban vásárolt Bambit 480 forintért, egy kávézó teraszán 550-680 forintért lehet kortyolgatni.

Hozzászólások (8)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : T*dn* k*ll, j*bb * h*lyz*t N*m*t*rsz*gb*n, m*nt n*l*nk. ...
Németország egy hónapra bezár - „Cselekednünk kell, még hozzá azonnal"
StarMan: T*dt*? * ny*m*g*mb n*ncs b*k*tv* s*h*v*, cs*k * f*sz*lts*g l*v*z...
Itt az okos zebra, villogó fénnyel figyelmezteti majd az autósokat Szombathelyen
StarMan: M*l*g cs*l*d* n*v*l*st k*p*tt....
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
StarMan: K*cs**d*ny. N*m, ny*l*d*ny. N*m, k*cs**d*ny. N*m, ny*l*d*ny. N*m...
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
agro: K* *z * N*R b*h*c?...
Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak