NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Mi maradt Badacsony régi hangulatából?

A Balaton említésekor szinte mindenkinek beugrik Badacsony neve. A Badacsonytomaj „fennhatósága” alá tartozó Badacsony elsősorban nagy hagyományú vendéglátósoráról, kiváló boráról és kikötőjéről közismert. Akik felkeresik, azok a hagyományos, hamisítatlan balatoni hangulatot szeretnék átélni.

Idén május közepén is még lasszóval kellett keresni a Badacsonyt felkereső üdülőket, kirándulókat. A nyitva tartó vendéglátóegység pultjainál vágyakozó szemekkel nézték az arra tévedt egy-két vendéget: bárcsak hozzánk jönnének! A tavaszias időben a családi házaknál volt némi mozgás, a helyiek tették a dolgukat a kertekben, a ház körül. A pünkösdi ünnepnapok hoztak ugyan némi élénkülést, de még június eleje is csak a főszezon előtti ébredezést, készülődést mutatta a Magyar Tenger egyik legnépszerűbb helyén.

Gazdára vár a hegyoldalba épült Szőlőskert Étterem
fotó: L.E.

A kiszolgáltatott őslakosság

Mindig ilyen kihalt volt előszezonban Badacsony?

– kérdezem a kétszintes családi ház körül szorgoskodó idősebb házaspárt.

A ’70-es, de még a ’80-as években is már május közepén sorakoztak a gépkocsik a házaknál, nyaralóknál, kiadó szobát keresve. Aztán egyre kevesebben jöttek, az utóbbi években pedig szomorú a látvány még június elején is a településen. Nyaralók alig jönnek, így az önkormányzat bennünket őslakosokat nyúz, ahogy tud.

Valamikor mi is szobáztattunk, aztán ahogy öregedtünk a vendégek is alig jöttek, ezért abbahagytuk

– veszi át a szót a férj.

A hatóságok kifejezetten vadásznak a helyi szobáztatókra, a büntetésekkel igyekeznek pótolni az idegenforgalomból a kiesett bevételt. Egykor sok külföldi is járt hozzánk. Aztán - amikor már nem foglalkoztunk fizetővendég szolgáltatással – egy régi német törzsvendég család állt meg a házunk előtt. Azt mondták, másnap utaznak tovább, csak egy éjszakára kellene nekik szállás. Mint régi jó ismerősöknek, felajánlottuk nekik, hogy nyugodtan töltsék el ezt az éjszakát nálunk, természetesen nem kérünk érte pénzt. Éppen, hogy elmentek, megjelentek a polgármesteri hivatal illetékesei és megbüntettek bennünket, mondván, hogy nem jelentettük be a vendégeinket.

A szőlőültetvények még megmaradtak
fotó: L.E.

Kérdem én, nem alapvető állampolgári jogom, hogy annak adjak ingyen szállást a lakásomban, akinek akarok. Mondjuk, most ha ezek a Németországból érkezők a saját családtagjaink, rokonaink lettek volna, akkor is adóznunk kellett volna a elszállásolásukért. Az ország más részein lehet, üdülőterületen nem lehet.

Az érdekes, hogy ezt csak a helyi lakossággal tudják megcsinálni. A kacsalábon forgó nyaralók tulajdonosaihoz be sem tudnak jutni, azok nincsenek itt, nem tudják őket számon kérni. Belső udvarban rejtik el a fizetővendégek kocsijait, s kioktatják őket, mit kell mondaniuk a hatóságoknak. Saját lakóhelyünkön másodrendű polgároknak érezzük magunkat

– veszi vissza a szót az asszony.

A hagyományőrzés nehézségei

A kikötőt már régen átépítették, ami nem igazán használ a hangulatnak, meglehetősen kietlen lett a környék. A strandnál még működik a nagy hagyományú vendéglátóhely, igaz jellegében némileg megváltozva. A vasútállomás környéke nem sokat változott, az viszont felfoghatatlan, hogy a vasúti pénztár miért csak délután négyig tart nyitva. Egy olyan helyen, ahol a legtöbb vendég egy napra érkezik, s az esti órákban utazik haza.

A Kisfaludy Ház még tartja magát
fotó: L.E.

Főszezonban több száz embernek a vonaton, a kalauznál kell megvennie a jegyét. Kalauz legyen a talpán, aki kezeli a jegyeket, aztán megírja az állomási pénztáron váltott helyett a menetjegyet, s arra is ügyel, hogy időközben jegy nélkül senki sem szálljon le. Márpedig azt nem tarthatja vissza, aki le szeretne szállni valahol, de még nem volt módja rá, hogy megválthassa a jegyét. Ezzel a módszerrel biztosan többet veszít a MÁV, mint amennyit spórol.

A hegyi taxik továbbra is badacsonyi jellegzetességek. Van, amikor úgy tűnik, hogy túl sok is van belőlük, máskor kevésnek bizonyul az is, ami van. Szezonja és forgalma változtatja. A Kisfaludy Ház – több regény, film (köztük a nagy sikerű Liliomfi) egyik színhelye - továbbra is nagy vonzerő a csodálatos hegyoldalban. Minden van, ami kell, csak pénz legyen hozzá. Nem is kevés. De erre sem mondhatjuk - a sláger szövege szerint – hogy, „ez az a ház, ahol semmi sem változik”.

Ez a sor, már nem az a sor

S persze a híres badacsonyi vendéglátósor, ami a legjobban elveszítette eredeti jellegét. Hol van már a sok-sok fa, a gyöngykavicsos út? A természetes környezetet, a friss, szabad levegőt felváltotta a beépítettség, a nyári fülledtség, s bizony a sor egy része úgy néz ki, akár egy juhakol.

A Vigadó nevéhez méltóan őrzi a múltat
fotó: L.E.

Ebben az üzleti szempontok alapján „modernizált” miliőben üdítő kivételnek számít a Vigadó Borozó. Régi hely, amely környezete ellenére sem szakított a hagyományokkal, a badacsonyi sor vonzerejével. Nem bújtatták el a pultot a beépítéssel, nem borították esti szürkületbe a placcot. Árnyas fák alatt, szabad levegőn, kényelmes kerti fabútorzattal várják a vendégeket. Ahogy annak másutt is lennie kellene. Igaz, ez azzal a kockázattal jár, hogy esős, szeles időben kevésbé védett a placc (nagyméretű ernyők szolgálnak csak védelemre), de az esetleges vendégszám-csökkenést szép időben éppen a hely jellegével, atmoszférájával hozhatják be.

Mint Rompos Lászlótól, az egységet évek hosszú sora üzemeltetőtől megtudtuk, ezt a kockázatot bevállalják. Azt tapasztalják, hogy sokan éppen ezt a miliőt keresik, hiányolják. Mint mondja, egy időben volt törekvés arra, hogy egységesen beépítsék az egész sort, egyensort alakítsanak ki, de szerencsére letettek róla.

Igaz, azért van változás. Például a helyi bortermelők kilobbizták, hogy a hagyományos tégelyben ne lehessen eredeti badacsonyi bort mérni. Pontosabban, ha badacsonyi bort is mér valaki, azt Balaton mellékiként lehet csak feltüntetni, a badacsonyi bor csak üvegben adható. Pedig a vendégek nagy része a tégelyből mért bort helyezi előtérbe, nem véletlenül, hiszen a gépen átnyomatott bor veszít a minőségéből.

Rompos Lászlótól azt is megtudjuk, hogy kiszámíthatatlanná vált a forgalom. Amikor azt gondolnák, hogy sokan jönnek, alig van vendég, máskor pedig tele van a placc.

Lepusztult a hajdan nagyhírű Hableány épülete is
fotó: L.E.

Lepusztulás és megújulás

Badacsonyban a tipikus kontraszt érvényesül. A múlt lepusztulása, és a jelen megújulása. A központban az egykor nagy hírű és igen népszerű Hableány Étterem gazdátlanul a lepusztulás állapotában van. Vele szemben egy nagy placcon valamikor forgalmas piac működött, a szomszédságban több vendéglátóhellyel. A sarokban egy nádfedeles vendéglő előtt az 1990-es évek elején még kiváló gulyást főztek bográcsban. Manapság kietlen terület tárul az arra járó elé. Paradox módon ennek közelében egy exkluzív szálloda nyílott. Azért a központ parkja még méltó a településhez, szépen parkosították, gondozzák. A rendezvényszínpad azonban szintén a volt jobb kategóriába tartozik.

A Balaton egyik legszínvonalasabb halászcsárdájához, a Halászkerthez a közelmúltban még cigányzenével kísérték oda a muzeális balatoni hajókon érkezett, zömében külföldi vendégeket, aztán bezárása után a település szégyenfoltja lett. Most itt is egy színvonalas szálloda épül a badacsonyi miliőhöz méltatlan egzotikus pálmafákkal díszítve. Állítólag a halászcsárda modernizált változatával is a vendégek rendelkezésére állnak.

Ja, és a hegyoldali Szőlőskert, amelynek teraszán cigányzene mellett lehetett mulatni a nyári estéken az időt, csodálatos panorámával a tóra nézve. Előtte tekintélyes, szépen művelt szőlősorokkal. Senki sem lát fantáziát az újbóli működtetésében, ahogy a vele szemben lévő, a rendszerváltás után még vendéglátóhelyként, pinceborozóként működtetett kúria felújításában sem. Minek, kinek?

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

fgzb: *m*g *kk*r* *g*ny v*n * k*tl*z*t*rr* *s t*m*g*s*n v*s*r*lj* f*l ...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
fgzb: V*lsz*g * g*m* *nny*r* n*m dr*g* * v*l*gp**c*n, d* t*nyl*g m*g*l...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
demoktatorovm: H*t *z*z, h*gy v*n r*l* f*g*lm*m!...
Köszöntjük Szombathely újszülötteit, köztük Dánielt és Tesszát, a legifjabb ikerpárt
fgzb: D* t*l*n n*m *s *ly*n n*gy b*j......
Újabb multinacionális cég érkezett meg Szombathelyre
lojalista: D* h*gy *l* t*m*ssz*m *z *g*z*m*t,*tt v*n * v*k* l**r*s*.*g*n v*...
A sitkei kápolna is feltűnt a Facebook apróhirdetései között