NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Évek óta az út szélére hordják a szemetet az osztrák nyaralók egy Győr-Moson-Sopron megyei községben

Mivel csak üdülni járnak oda, nem hajlandók fizetni a szemétszállításért sem.

Charlotte, egy szintén osztrák nyaralótulajdonos pár napja keresett meg minket, hogy beszámoljon róla, milyen gyalázatos dolog történik Bősárkány mellett, az üdülőövezetben.

A Rábca és a Szegedi-csatorna közt van egy mesterséges tó, annak partján pedig egy nagyjából száz házból álló üdülőövezet terül el.

Az ingatlanok egy jelentős része osztrákoké, akik ide járnak pihenni. Charlotte szerint vannak, akik csak nyáron jönnek, vannak, akik majdnem minden hétvégén itt vannak, de olyan házak is vannak, ahol életvitelszerűen élnek magyar családok.

A Rábca mentén elterülő tó és üdülőövezet
fotó: bicaj.blogger.hu

Charlotte, aki egyébként anyai ágon magyar, maga is szereti férjével a Rábca menti üdülőjében tölteni a hétvégéket. Illetve szerette, amíg az üdülők el nem kezdtek rendszert csinálni belőle, hogy a szemeteszsákokat egész egyszerűen kihajítják az út szélére.

Charlotte már ott tart, hogy eladja a nyaralót, mert nincs gusztusa egy szemétdomb mellett tölteni a hétvégéit. Már tavaly ősszel az önkormányzathoz fordult, hogy tegyenek valamit az ügyben, de ígéreteknél több egyelőre nem történt.

Egy komplett üdülő egyesület nem hajlandó fizetni a szemétszállítás díját

Charlotte-tól megtudtuk, hogy a legtöbb osztrák és magyar nyaralótulajdonos a helyi üdülő egyesület tagja. Elviekben az egyesület felel a terület rendben tartásáért és az emberek nyugodt pihenéséért, ám úgy tűnik, a szemétszállításért már nem vállalnak felelősséget.

A hulladékgazdálkodást bonyolító cég szolgáltatásaira elvileg azért nincs szükség a nyaralóövezetben, mert a hétvégi házak tulajdonosai magukkal viszik a szemetet, mikor haza mennek Ausztriába. A valóság az, hogy Bősárkánytól a határ felé az E65-ösön tele van az útmenti árok és bozótos szemeteszsákokkal.

Nagyon naivnak kell lenni ahhoz, hogy valaki elhiggye, hogy tényleg haza utaztatják a büdös szemeteszsákokat Ausztriába – fűzte hozzá Charlotte.

A lelkiismeretes nyaralók is csak annyit tudnak tenni, hogy megegyezés után a községben élők kukájába dobják a szemetüket, ugyanis néhány háztartás kedvéért a hulladékgazdálkodó cég nem építi ki a területen a szemétszállítást – tehát aki szeretne fizetni a hulladék elszállításáért, az sem tud.

Jogilag ezt egyébként nem is tehetik meg

Bősárkány község hulladékgazdálkodásról szóló rendeletének kilencedik paragrafusa kimondja, hogy azok a háztartások, amelyek hulladékot termelnek, kötelesek igénybe venni a hulladékkezelési közszolgáltatást, annak díját pedig kötelesek megfizetni.

Magyarán, a szemétszállítás igénybevétele nem akarás kérdése, még akkor sem, ha az ingatlanhasználók kisujj esküt tesznek rá, hogy haza viszik a szemetet Ausztriába.

Bősárkány önkormányzata is reagált

Dr. Molnár Erika jegyzőt is elértük telefonon, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre.

Hozzá márciusban jutott el Charlotte panasza, akkor kezdett el foglalkozni a problémával. Eleinte jóhiszemű volt, elmondta az egyesületnek, hogy szerződést kéne kötniük a hulladékkezelő céggel, ezt rendelet is szabályozza.

A jegyző nem hárított. Elmondta, hogy az önkormányzat is hibás abban, hogy nem vették észre a problémát. A márciusi üzenetváltás után azt hitte, hogy nem lesz gond az egyesülettel, nem is érezte szükségét, hogy ellenőrizze őket.

Az önkormányzat figyelmét az is elkerülte, hogy a Bősárkány-Jánossomorja közti útszakasz mellett tele van az árok szeméttel. Charlotte többszöri önkormányzati látogatása után azonban ellenőrizték a nő állításait, és kiderült, hogy az egyesület még csak meg sem kereste a hulladékkezelő céget.

Dr. Molnár Erika elmondta, hogy éppen a napokban adott hivatalos felszólítást az egyesületnek, és azt is elmondta, hogy ha nem kötnek szerződést a hulladékkezelővel, az önkormányzat bírságot fog kiszabni.

A hulladékkezelőt is megkértem, hogy minél hamarabb helyezzen ki egy konténert az üdülőövezet elé, hogy ne szórjanak több szemetet az árokba. Ezt a konténert a jövőben természetesen csak a szolgáltatás kötelező megfizetése után használhatják a nyaralók – tette hozzá a jegyző.

Helyreigazítás

Cikkünk megjelenése után megkeresett minket Dr. Molnár Erika, mert telefonos interjúnk után nem mindent sikerült úgy leírnunk, ahogy ő mondta.

A javításokat, melyeket javasolt, változtatás nélkül közöljük.

Charlotte megkeresett engem azzal, hogy az üdülőterületen nem megoldott a szemétszállítás. Bősárkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 4/2014.(II.21.) önkormányzati rendelet melléklete rendelkezik arról, hogy az üdülőövezet ingatlanhasználói kötelesek igénybe venni az e rendelet szerinti vegyes hulladékgyűjtő edényt az üdülőszezonban, ami április 15-től október 15-ig tart. Ezt neki is elmondtam és ígéretet tettem arra, hogy áprilistól megoldódik a hulladékszállítás. Sajnos kicsit későn kezdtük a szervezést, de felvettem a kapcsolatot a Szávíz Üdülőegyesület elnökével és a hulladékszállítási céggel is. Amint azt telefonon is elmondtam, az egyesület és a hulladékszállító cég is tárgyalásba kezdtek és - tudomásom szerint - a megállapodást aláírták. Így a hulladékgyűjtő konténereket hamarosan ki is helyezik. Valóban kicsit elhúzódott az ügy.

"Az önkormányzat figyelmét az is elkerülte, hogy a Bősárkány-Jánossomorja közti útszakasz mellett tele van az árok szeméttel. Charlotte többszöri önkormányzati látogatása után azonban ellenőrizték a nő állításait, és kiderült, hogy az egyesület még csak meg sem kereste a hulladékkezelő céget." Ezt egyáltalán nem mondtam. Bősárkány és Jánossomorja között nem ellenőriztük, hogy van-e szemét az út mellett, jelenleg sincs róla tudomásom. Ha lenne is ott szemét, akkor sem hiszem, hogy ránézésre meg tudná mondani bárki, hogy honnan van. Amint írtam, a hulladékszállító cég és az egyesület között folyamatban volt a megállapodás megkötése, amit folyamatosan nyomon követtem, ugyanis mind az egyesület elnökével, mind a hulladékszállító cég vezetőjével tartottam a kapcsolatot.

"Dr. Molnár Erika elmondta, hogy éppen a napokban adott hivatalos felszólítást az egyesületnek, és azt is elmondta, hogy ha nem kötnek szerződést a hulladékkezelővel, az önkormányzat bírságot fog kiszabni." Ez csak annyiban hibádzik, hogy nem küldtem hivatalos felszólítást, hanem azt mondtam, hogy küldeni fogok.

"Elmondta, hogy az önkormányzat is hibás abban, hogy nem vették észre a problémát." Ezt arra mondtam, hogy nem foglalkoztunk eddig azzal, hogy a hulladékszállítás hogy működik a Szávízen. Ugyanakkor elmondtam azt is, hogy ha valaki valahol ingatlant vesz, neki magának kell megkeresnie a hulladékszállító céget.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

spq2s: *g*n, *k*r p*ld*t *s v*h*tn*nk * sz*msz*d*nkr*l, m*rt * l*g*t*ls...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
azazel: Cs*k gr*t*l*ln* t*d*k. M*g t*bb *ly*n k*zd*m*ny*z*s k*ll*n*. Sz*...
Nem vártak a csodára – Összefogott egy maroknyi szombathelyi kiskertes és lekavicsozták saját utcájukat
crankitup: ...k*v*ncs* v*gy*k, h*gy t* m*ly*n j*g*n m*n*s*t*d *zt *tt k*mm*...
Rendkívüli tüntetést jelentettek be hétfőre
Kubota: L*h*t, d* m*st Sz*mb*th*lyr*l m*gy * d*sk*rz*s. *nny* *r*v*l p*l...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
spq2s: * v*r*s*n k*v*l* *t*k*t *gy*n*gy l*sz*rj*k? T*dt*d?...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca