NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Az ötödik nap után már nem javasolják a Favipiravir szedését

A betegtájékoztató szerint 14 napig is lehet szedni, de a háziorvosok szerint sem a gyógyszerrel, sem a koronavírussal nem érdemes játszani.

Márciusban számoltunk be

03.18. 19:43

Hatékony a koronavírus-gyógyszer? Nem veszélyes? Hogy lehet hozzájutni?

/ hasznos 8 hsz. /
Bő egy hete már a háziorvosok is felírhatják koronavírusos betegeiknek a favipiravirt, de még sok körülötte a kérdőjel. Egy szombathelyi háziorvossal próbálunk tiszta vizet önteni a pohárba.
arról, hogy már a háziorvosok is felírhatják koronavírusos betegeiknek a Favipiravir hatóanyagú gyógyszert, mely a kórházi kezelések során hatásosnak bizonyult a tünetek enyhítésében.

Egy szombathelyi háziorvos, Ifj. dr. Prugberger László azonban lapunknak azt is elmondta, hogy ennél a gyógyszernél több kockázati tényezővel kell számolni, mint egy hagyományos algopyrinnél, ezért a felírását minden esetben megelőzi egy orvosi konzultáció és a betegeknek egy nyilatkozatot is alá kell írniuk, hogy tudomásul vették ezeket.

Ifj. dr. Prugberger László saját rendelőjében oltotta az időseket.
fotó: MTI/Filep István

A Favipiravir nem cukorka, a koronavírus nem tavaszi nátha

Egy olvasónk számolt be lapunknak hétfőn arról, hogy ellentmond egymásnak a gyógyszer betegtájékoztatója és a háziorvosa véleménye. A levél így szól:

"A gyógyszer leirata szerint a hatodik nap után megszűnnek a tünetek, de ha súlyosbodnak, vagy továbbra is fennállnak a kezelést 14 naposra meg lehet hosszabbítani. Amit felírtak az 5 napra elegendő. Beszedtem az 5 napi adagot, a tüneteim nem erősödtek, de el sem múltak. Mellékhatások nem voltak. Kértem felírni egy újabb adagot, de az orvos a gyógyszer májkárosító hatására hivatkozva nem hajlandó felírni. Ez szerintem ellentmondásos!"

Megnéztük, és a Favipiravir Egis betegtájékoztatójában valóban leírják, hogy a tünetek enyhülésének hiányában az 5 naposra tervezett terápiát meg lehet hosszabbítani.

A Favipiravir Egis betegtájékoztató vonatkozó része
fotó: ogyei.gov.hu

Olvasónk felvetésével ismét megkerestük Ifj. dr. Prugberger Lászlót, illetve egy neve elhallgatását kérő másik háziorvost is. Véleményük egybecsengett, mely összegezve a következő:

Igen, a Favipiravirt elméletileg fel lehet írni 14 napra is, de a háziorvosok zöme ezt nem teszi meg néhány egyszerű és észszerű okból.

Egyrészt keveset tudnak még a szer lehetséges mellékhatásairól, így nem engedhetik betegeiknek, hogy cukorka módjára szedjék. Másrészt a koronavírusnak komoly szövődményei lehetnek, tehát egy ötnapos eredménytelen otthoni kúra után nem kísérleteznek tovább, irány a kórház, mellkasröntgen, vérvétel. Sem a Favipiravirral, sem a Coviddal nem érdemes játszadozni.

Kapcsolódó

03.18. 19:43

Hatékony a koronavírus-gyógyszer? Nem veszélyes? Hogy lehet hozzájutni?

/ hasznos 8 hsz. /
Bő egy hete már a háziorvosok is felírhatják koronavírusos betegeiknek a favipiravirt, de még sok körülötte a kérdőjel. Egy szombathelyi háziorvossal próbálunk tiszta vizet önteni a pohárba.

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata