NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Az ötből csak négy vakcinát tud nyugodt szívvel ajánlani Zacher Gábor

Nem volt idő olyan vizsgálatok elvégzésére, hogy más gyógyszerekkel milyen kölcsönhatásban vannak.

A koronavírus-járvány megoldását az oltóanyag jelenti – szögezte le Zacher Gábor toxikológus az Agora Szombathelyi Kulturális Központban tartott online előadásán, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy a rendelkezésre álló ötféle oltásból az AstraZeneca-, a Moderna-, a Pfizer/BioNTech-, valamint a Szputnyik-vakcinát tudja csak javasolni, mert ezekről nagyon sok mindent tudunk.

A Sinopharmmal szemben azonban vannak fenntartásai a szakmának - fogalmazott. Ennek az az oka, hogy az oltással kapcsolatos eredményeket nem közölték a kínaiak.

Az InfoRádió tudósítása szerint beszélt arról is, hogy a Pfizer/BioNTech- és a Moderna-vakcina hivatalos leírta nagyon hasonló, de az AstraZeneca, amely más alapú oltóanyag, leírása sem tér el. Ugyanakkor ennek nem becsülhető meg a hatásossága az 50 évnél idősebb korosztályban. De a Szputnyikra sem kell negatívan tekinteni, "hiszen az oroszok is kiterítették a kártyáikat" , így 60 évnél fiatalabb korosztály számára tökéletesen megfelelő.

A kínai vakcina kapcsán megjegyezte, hogy a leírásában szerepel egy olyan megfogalmazás, miszerint nem ajánlott azon személyeknek, akiknél a krónikus betegség nincs megfelelően egyensúlyban. Márpedig szerinte az, hogy "nincs megfelelően egyensúlyban" , nagyon nem egzakt megfogalmazás, és ezért lehet megkérdőjelezni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyik oltóanyagnál sem volt idő olyan vizsgálatok elvégzésére, hogy más gyógyszerekkel milyen kölcsönhatásban vannak, így erre később kapunk majd választ.

Előadásában kitért arra is, hogy a járványidőszak alatt több lett az alkoholbeteg és a gyógyszerfüggő Magyarországon, és még olyan függések is erősödtek, mint a közösségi oldalak használata, vagy a sorozatnézés. Megjegyezte, hogy a feszültségoldó szerek piaca 10 százalékkal nőtt a tavalyi évben, míg egy másik gyógyszercsoport, a hangulatjavító antidepresszánsok esetében 4 százalékos emelkedés volt tapasztalható.

Ugyanakkor egy függőségnél javulás tapasztalható: a kábítószer-használatban. Drágultak ugyanis a kábítószerek és nehezebb lett a hozzáférésük, csökkentve az alkalmi használók számát.

Hozzászólások (22)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

rheingold1926: Ny*g*dj*n b*k*b*n!...
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
fgzb: *gy*t*rt*k. +1. H* *lv*s** *l*f*z*t*k*t *k*rn*k, *kk*r *z*n v*...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
kovacsg: *gy*t*rt*k * h*zz*sz*l*k n*gy r*sz*v*l. * ny*g*t.h* l*ss*n *ly*n...
Boldog-boldogtalan sárga villogót használ, itt vannak például a csomagszállítók
pokelll33: R*st *n P**c*!...
Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze
Paulus_Maior: N*m l*t*m *rt*lm*t! - K*rny*z*t*mb*n sz*nt* m*nd*nk* r*g*sztr*...
Ismert emberek buzdítanak oltakozásra az új állami kampányban