NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Az osztrákok elemezték a vírus terjedését, és érdekes megállapításra jutottak

A rövid találkozások nem elegendőek a vírus átadásához.

Ausztriában elemezték az új koronavírus terjedését, és kiderült: az elemzésben felmért fertőzöttek mintegy harmada idősek otthonaiban és ápolási otthonokban kapta el a Covid-19 vírust, ugyancsak gócok keletkeztek a zenei egyesületekben, valamint a fitneszstúdiókban, de egyetlen olyan esetet sem találtak, hogy valaki iskolában vagy a tömegközlekedési eszközökön fertőződött volna meg.

Az elemzést az osztrák Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség (AGES) készítette, azon az alapon, hogy kinyomozta több mint 3800 fertőzött esetében azt a láncot, amelyet át a fertőzést kapta. A tanulmány készítői összesen 169 gócot tudtak kimutatni. Ebből 60 idősek otthonában és ápolási otthonokban alakult ki, és ezekhez 1127 személy fertőzése köthető. (Az otthonokban, illetve azok környezetében – alkalmazottak stb. – elhunytak száma 2020 első negyedében nem emelkedett jelentősen az előző év hasonló időszakához képest.)

Csak távol
fotó: MTI/Varga György

Kiderült az elemzésből az is, hogy bár az első fertőzések külföldi utakkal függtek össze, március 23. óta egyetlen olyan fertőzést sem találtak, amelyet külföldről hurcoltak volna be. A gócok közül 20 a szabadidős foglalkozások köreiben, a téli sportban, énekkarokban és zenekarokban vagy a fitneszstúdiókban alakult ki. További 40 góc háztartásokban jött létre, ezekhez összesen 280 megbetegedés köthető. Egyetlen gócot sem tudtak viszont kimutatni az iskolákban és a tömegközlekedésben.

A kutatók ebből azt vonták le, hogy a rövid találkozások nem elegendőek a vírus átadásához. Minderről a belügyminiszter számolt be egy sajtóértekezleten. Rudolf Anschober kifejtette: a tapasztalatok alapján döntik majd el, hogy az iskolák megnyitása után szükség lesz-e széles körű tesztelésre, de a szupermarketekben és barkácsáruházakban szúrópróba-szerűen végrehajtott tesztek nem mutattak ki fertőzöttet a személyzet körben. - írja a huppa.hu .

Hozzászólások (11)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

wwallace: K*lts* * p*nzt *nk*bb * B*l*t*n*n * h*np*lg*r *s g*zd*g*ts* t*v*...
Lehet menni nyaralni Horvátországba, de hazatérve két hét karantén vár a magyarokra
Latyak: *s m*g m*nny* h*szn*s d*lg*t l*h*tn* *p*t*n*, h* n*m t*nn*k zs*b...
Miközben a járvánnyal foglalkoztunk, Nyugat-Dunántúlon épültek az autópályák
Igaz: "*r**s* j* n* *...bl*kk*ln*m...t*tsz*k n*k*m *z * n* * ...*l...
Bokányi Adrienn: Olyan várost szeretnék, ahol folyamatos, aktív kapcsolat van a városlakók és a városvezetés között
Igaz: N*ncs*n b*nn*k t*rt*s , k*t*rt*s , *k*r*t , h*t , *d*nt*t*s , k*...
Podcast: Miért érzik a mai fiatalok nehezebbnek az életet?
Igaz: *s *z*rt *s j*n * k*r*n* m*s*d*k h*ll*m* . Gr*t*l*....
Elkezdtek visszaszivárogni Ausztriába a magyar munkavállalók