NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Jelentem

„Az emberi méltóság megcsúfolására nincs mentség” – olvasói levél az olvasói levélről

Egy olvasónk a múlt héten megjelent egészségügyről szóló cikkünkre reagált. Szerinte az észrevételek helyesek, de az orvosok viselkedésére semmi nem lehet mentség.

Nagy vitát robbantott ki a múlt héten megjelent "A mostani rendszer a legjobb katonáit végzi ki"

2020.10.07. 07:18

"A mostani rendszer a legjobb katonáit végzi ki" - olvasói levél a magyar egészségügyről

/ jelentem 51 hsz. /
A diagnózis rendkívül aggasztó.
című cikkünk, melyben olvasónk arról írt, hogy az éremnek mindig két oldala van: a betegek és hozzátartozóik egyre gyakrabban panaszkodnak az egészségügyben dolgozók viselkedésére, ám azt is figyelembe kell venni, hogy ezeknek az embereknek egyre nagyobb terhelés alatt kell teljesíteniük.

Ahogy az várható volt, a kommentfelületen is sorakoztak a pro és kontra érvek, ki az objektivitást szorgalmazta, ki az orvosok és ápolók mellett állt ki, mások pedig minden érv ellenére is elfogadhatatlannak tartották a levélben leírt állapotokat.

Olvasónk szerint az egészségügy omladozása miatt az orvosok és ápolók embertelen terhelésnek vannak kitéve (A kép illusztráció)
fotó: freepik.com

Egy olvasónk, akinek nagyon hasonló élményei vannak a Markusovszky kórházból, igaz ezek 2013-ban történtek, levélben reagált a cikkre.

Az eredeti levél minden észrevételével és megállapításával egyet ért, ám a konklúziót, miszerint az érem mindkét oldalát meg lehet érteni, nem fogadja el. Szerinte ugyanis nincs mentség arra, ha valaki orvosként egy végstádiumú beteg méltóságának tiszteletben tartása helyett megcsúfolja azt.

A teljes olvasói levél

„Utolsó heteit a Markusovszky kórház belgyógyászatán töltötte, ahol sajnos áldatlan állapotot tapasztaltunk. Motiválatlan orvos, undok nővérek - tisztelet az egy-két kivételnek - kifejezetten ápolatlan és bunkó osztályvezető főorvos és a beteg elhanyagolása.

Eddigre a szervezete már iszonyatosan kimerült, enni-inni is alig tudott, ez a kórházban a szomszéd ágyban fekvő kedves betegen kívül azonban senkit nem zavart. Kicsapták elé az ételt, majd a kör végén érintetlenül vitték is vissza. Senki egy pillanatig sem gondolkodott el rajta, miből nyer a beteg energiát, ha nem eszik-iszik. Szinte már halottként kezelték, noha még magánál volt és tudott mindent, csak épp borzasztó gyenge és kiszolgáltatott volt.“

Megrendített egy október 7-ei olvasói levél, de sajnos nem döbbentett meg. Minden fent idézett mondatával, szavával egyetértek. Hasonló, személyes, nem feledhető emlékeim fűződnek Édesapám fenti intézményben töltött utolsó két hetéhez.

Édesapám 1952-től nyugdíjazásáig volt a nevezett intézmény elismert, páciensei által megbecsült és szeretett orvosa, főorvosa. Kolléga. Viszont mindenkor, így 87. életévének utolsó, kórházban töltött napjaiban is elsősorban ember. Mint mi mindannyian. Sajnos már nem a meggyógyítás lett volna a személyzet (orvosok, ápolók) feladata, hanem mindössze az emberi méltóság tiszteletben tartása, megőrzése az utolsó pillanatig. Ám annak megcsúfolása történt. Mindez 2013-ban, amikor a koronához még egészen más asszociációk kapcsolódtak, mint - sajnos - manapság.

Erre nincs magyarázat! Erre nem mentség az orvosi életforma, illetve a rendszer anomáliái. Ezt nem lehet számtani műveletekkel igazolni, mint azt a kedves Hozzászóló olvasói levele végén megkísérli.

Édesapám a szakmájának élt éjt nappallá téve. Hogy Ő a példaképem, az nemcsak ennek, hanem az Apának, a családjával eltöltött minőségi időnek is köszönhető. Zsigerből utasítok el mindenféle általánosítást és előítéletet. Azonban 2013 óta vannak kivételek…

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

mikornyicki: ...*s * f*d*szb*n *gyr* t*bbsz*r r*h*gn*k f*l h*ng*s*n. M*gy * ...
Ungár Pétert támogatja a szombathelyi ellenzéki előválasztáson a Jobbik
miki1950 : *z *s kr*mpl* *szt*s. * k*z*p*szt*ly *ls* f*l*n*k * kr*mpl*j*. ...
Márki-Zay Péter keményen nekiment Czeglédy Csabának a szombathelyi előválasztás miatt
miki1950 : N*m *ly*n *gysz*r* *z * k*rd*s. M*rt h* pl. *n l*nn*k *z *gy*k ...
Megvan az első érdeklődő Törőcsik Mari házára
elbandi: p*rsz*, m*nd*nk* *k*s*bb, h*sz *tt m*nd*nk* "sz*k*rt*"!!...
Kínai vakcina: mégsem véd a mutánsok okozta fertőzéstől
belabo: H*t*lm*s gr*t * m*gy*r b*jn*kcs*p*tn*k! V*g*g dr*kk*lt*m * m*ccs...
Bajnok a Haladás futsal csapata