NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

Az ember, aki feltalálta a lájk gombot, letörölte a Facebookot a mobiljáról

Nem bírta, hogy folyamatosan el van terelve a figyelme.
fotó: Nyugat.hu

Azt írja a Guardian, hogy Justin Rosenstein, azaz a webfejlesztő, aki kitalálta a felfelé mutató hüvelykujj intézményét 2007-ben, ami azóta a fél világot térdre kényszerítette, mára kifejezetten tart azoktól a pszichológiai hatásoktól, amiket a mobilappok hordoznak magukon.

Annyira eltökélt, hogy védje magát ezektől, hogy a 34 éves programozó a Facebook alkalmazását például már el is tüntette a saját telójáról, és ugyanezt tette a Reddittel és a Snapchattel, vagyis a legnépszerűbb amerikai linkmegosztó közösségi oldallal és a szintén Amerikában legnépszerűbb üzenetküldő appal - amit egyenesen a heroinhoz hasonlít. Amikor pedig a gépén nyitja meg a Facebookot, akkor szigorú időkorlátok közé szorítja magát. Asszisztensét meg arra kérte, ne engedjen neki letölteni semmilyen új appot.

A lájkokat pedig már úgy nevezi, hogy

csilingelő jelzései az ál-örömnek.

Rosenstein nem az egyetlen: a jövőiparban utazó Szilícium-völgyiek táborában rajta kívül is vannak olyanok, akik panaszkodnak a "figyelemipar" kiépülése miatt, és többen közülük korábban épphogy hozzájárultak ehhez egy-egy téglával. De most már lebontanák, amit építettek.

Justin Rosenstein, korábbi Facebook-alkalmazott: mindenkinek el van térítve a figyelme, állandóan
fotó: Asana Communications

Rosenstein szerint teljesen normális dolog, hogy az emberek kidolgoznak valami érdekességet, legjobb szándékaik szerint, aminek csak a későbbi elterjedésével veszik észre a negatív hatásait.

Tompuló agyak

Aggodalma amúgy nem megalapozatlan: egy amerikai kutatás szerint a normál okostelefonos naponta átlagosan 2600-szor tapizik rá, simítja végig a telefonjának érintőképernyőjét, a heavy user meg ennek a dupláját is képes produkálni. Joggal aggódnak a szakemberek, hogy a mentálhigiénének sem tesz jót mindez, folyamatos részleges figyelemelvonást eredményez, tompítja a fókuszálási képességünket, és talán még az IQ-t is csökkenti. Egy másik felmérés szerint már a telefon közelben levése is zavaró lehet, még akkor is, ha az ki van kapcsolva.

És ha valaki, akkor a lájk gomb feltalálója biztosan jól érzi ezt. Megpróbálhatunk a nyomában járni, és kicsit visszanyesni a telefontapogatásainkból - a saját jól felfogott érdekünkben.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Nirs: N*m *rt*m... * h*n *h*t*tt **sztr**b*n *l*f*rd*lh*t *ly*N? H*l v...
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
TörökZo: *! *nny*r* k*ll*m*tl*n*k v*lt*k * k*rd*s**m?...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen
Kari: *s? *rr* * c*kkr* s*m f*g *ml*k*zn* s*nk* h*ln*p. *gy*n *gy *ln*...
A Fidesz megszüntette az Egyenlő Bánásmód Hatóságot - És miért baj ez?
marko1968: T*l*n h* t*szt*ss*g*s f*z*t*st k*pn*n*k * p*st*s*k,k*zb*s*t*k m*...
Ne a postást szidja, ha nem jön időben a levél
fucking: https://444.h*/2019/12/24/*rb*n-v*kt*rr*l-k*v*nn*k-b*ld*g-k*r*cs...
Tiltakozik az ellenzéki szövetség a kormány „büntetőhadjárata” ellen