NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Az ember, aki életre kelti a technika ördögét

Jobban mondva a Google Street View kamerája által véletlenül lefotózott alakokat. A végeredmény tényleg hátszőrborzoló!

Nem gondoltam volna, hogy maholnap lesz érdekesebb tartalom Google Street View kamera-ügyben, mint az ausztrál sztrádán dugó páros , de úgy látszik, mégis. A webes szupervállalat szupertérképéhez tartozó szuper utcaképes szolgáltatást (aminek mindent látó szemével ugye már Magyarország-szerte is körülnézhetünk, kezdve mondjuk Szombathellyel ) most egy Paolo Cirio nevű művész aknázta ki, nem is akárhogyan, hanem kifejezetten szellemesen. Szó szerint.

Módszere pofátlanul direkt, de kétségkívül odacseszős: a kamera által az utcákon véletlenül megörökített embereket kézzelfogható formában kinyomtatja, majd pont ugyanazokon a pontokon helyezi el őket, ahol és ahogyan azt a lencse rögzítette, ahogyan a Google Mapsen láthatjuk. Az igazán kísérteties hatást azzal éri el, hogy miután a kifinomult szoftveres automatizmus a személyiségi jogok miatt az emberi arcokat a felismerhetetlenségig elmossa (ahogyan a rendszámtáblákat is), ezért kiragasztott figuráin ez nagy méretben köszön vissza. Így kerülnek ilyen ijesztő lények az utcasarkokra:

Utána-előtte: műalkotás és Google Street View kép
fotó: Derek Mead / Vice

Cirio a Vice újságírójának unszolására kissé vonakodva bár, de belement, hogy követhessék őt egy éjszakai akciójára New Yorkban, ami nem gyerekjáték, mert még ezek az ártatlanul felragasztott falragaszok is rongálásnak minősülnek, és nagyon rossz esetben még börtönbüntetéssel is végződhetnek. Cirio aggodalmát alighanem felpaprikázta az a tény is, hogy projektjét tavaly annyira felkapták, amennyire ő maga sem gondolta.

Az emberek túlreagálták, a média túlreagálta

- mondta el a lapnak.

Az információs háború áldozatai

Persze azért örült a figyelemnek, mert ez volt a célja: emberméretű szellemembereivel arra emlékeztet, hogy akit egyszer lefotózott a Google kamerás kocsija - amit a Nyugat olvasói is szép számban levadásztak -, annak a hasonmása mindörökké ott marad a Google szervereinek börtönében. A nagy tech-cégek ugyanis ha már megszereztek egyszer egy adatot, jó eséllyel sosem törlik azt végleg, hiszen ki tudja, mire használhatják még fel azt.

Fotó: Derek Mead / Vice
fotó: Derek Mead / Vice

Cirio kísértetei, ahogy ő fogalmaz,

a múltból jönnek. Szellemek ők, annak az infoháborúnak az áldozatai, ami az adatgyűjtő vállalatok és a kormányzatok között dúl.

Pedig a műalkotás ecsettel való felnyalása mindössze pár másodpercet vesz igénybe, de ami utána marad, az egy tényleg velőtrázó lenyomata napjainknak, és egyszer talán majd egészen más szemmel fogunk rájuk nézni - kérdés, hogy milyennel.

A művész bevallása szerint egyedül azok miatt nyugtalan, akiket kiválaszt a Street View felvételeiről. Mindenesetre feddő vagy fenyegetőző hangvételű megkeresést még nem kapott, olyat viszont igen, amikor egyesek arra kérték, hadd kerüljenek be a válogatásba. Persze a dolog nem erről szól.

Fotó: Derek Mead / Vice
fotó: Derek Mead / Vice

Az utcára kikerült szellemek kapcsán a legizgalmasabb kérdés mégis az: ki élhet velük kapcsolatban jogorvoslattal, már ha egyáltalán? Hiszen egy webes vállalat fotózta őket, miközben nem kérdezte meg alanyait, hogy ezt megteheti-e. És ezek most más formában, de visszakerülnek az utcára. Személyiségi és szerzői jogok keverednek borzongató elegyben az egyszer egy nap alatt eltávolított, másszor két-három hónapig (de annál általában nem tovább) az utcán maradó művekben, amik kapcsán alig várjuk, hogy felbukkanjanak Magyarországon is, és jókat derüljünk a szomszédasszonyon, amint elkent arccal viszi le épp a szemetet az egyik valósághű falragaszon.

Kapcsolódó

2013.04.25. 22:16

Kőszegi bringásgázolást is elcsípett a Street View?

/ könnyű 2 hsz. 1 kapcs. /
Szombathelyen nem sok mindent találtunk, de most körbenéztünk a Google-térkép tegnap felkapcsolt utcanézetével Vas megye több pontján is.

2013.04.30. 14:16

Korallzátonytól űrközpontig: hol járt még a Street View?

/ könnyű /
Nézzük meg, milyen extrém helyeken járt még a panorámakamera!

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Rőzsike : J* l*nn*, h* m*n*l t*bb sz*k*mb*r v*l*m*ny*t m*g*sm*rh*tn*nk. *...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
adt01: "D* *z *s *rd*k*l, h*gy * 2011-b*n b*h*r*ng*z*tt *gy*n* ny*g...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
adt01: " sz*v*z*k*p*s *ll*mp*lg*r*k sz*m* 8 m*ll** k*r*l v*n. *kk*...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
busman: *rb*n 1-2 h*n*pj* *rd*tl*n k*m*tr* (*nf-n*l m*g*s*bbr*) v*tt f*l...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
nagyokos_kicsikinai: F*t*b*l*nd......
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát