NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Ellenzéki előválasztás 2021

Az előválasztás első, nagyon különös napja, és az esti kérdés, hogy akkor most mi van?

Leálló szerver, meghiúsult szavazás, konteók, bocsánatkérések és kárörvendések.

Tegnap olyan napra ébredtünk, amilyen tényleg nem volt még a magyar történelemben. Hosszas előkészületek után elérkezett az ellenzéki előválasztás első napja, a szavazósátrak álltak, a madarak csicseregtek, szép, kora őszi vagy késő nyári szombat volt, reményekkel tele.

A magunk részéről, mintegy szolgáltatásként már kora reggel közzé tettük az előválasztásról szóló tudnivalókat

09.18. 07:11

Ma hajnalban elindult az ellenzéki előválasztás, gyorstalpalónk következik

/ ellenzéki előválasztás 2021 /
Hol, hogyan és kire lehet szavazni az előválasztáson és mi az egész értelme?
, hol, hogyan és kire lehet szavazni az előválasztáson és mi az egész értelme? Nem volt hiábavaló, hiszen ahogyan kémeink jelentették, már kora reggel hosszú sor állt a szombathelyi Fő téren felállított szavazósátornál, hogy indultunk is fotózni a tömegeket.

Itt is csak a Nyugat - pedig tényleg nem szerveztük meg
fotó: Mészáros D. Zsolt

Igen ám, de mire kameránkkal a helyszínre érkeztünk, hogy az utókor és az aznapi olvasóközönség számára megörökítsük

09.18. 11:30

20-25 méteres sor állt a szombathelyi előválasztási szavazópont előtt szombat délelőtt

/ ellenzéki előválasztás 2021 gal. 21 hsz. /
Aztán hirtelen leállt az informatikai rendszer, valószínűleg külső támadás miatt.
a lelkes, előválasztó szombathelyieket, sor már nem volt sehol. A kisebb csalódás után azonban kiderült, nem a szavazási buzgalom tűnt el, hanem a szerver állt le.

Az első reakciók szerint az érdeklődés volt túl nagy, a szervezők nem gondoskodtak kellő kapacitásról, és az Országos Előválasztási Bizottság ki is adott egy közleményt

09.18. 10:27

Számítógépes hiba miatt leállt az előválasztás az egész országban (Frissítve)

/ ellenzéki előválasztás 2021 1 hsz. /
Délre áll helyre a rendszer.
, amelyben magára vállalta a galibát: "A szervezők számára is váratlanul nagy részvétel miatt szükség van a technikai erőforrások azonnali bővítésére." És egyben azt közölte: "Arra kérünk mindenkit, hogy a mai napon, szombaton 12.00 után térjenek vissza az urnákhoz, és válasszák a számukra legkedvesebb jelölteket!"

De sem délben, de még délután kettőkor sem lehetett szavazni, és ekkor jöttek az első információk arról, hogy hekkertámadás állhat az összeomlás mögött, kínai és orosz támadókat feltételezve, ami az internet világában nem meglepő.

Pártában maradt szavazócédulák
fotó: Mészáros D. Zsolt

Két óra után derült ki, hogy a baj nagyobb, mintsem addig gondolták, így érkezett az Országos Előválasztási Bizottság újabb közleménye, amelyben egyrészt tisztázták

09.18. 14:07

A szerverlelállás után csak hétfőn folytatódik az előválasztás

/ ellenzéki előválasztás 2021 18 hsz. /
„A választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt.”
a fennálló helyzetet: "„Az elmúlt három órában minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztünk az előválasztás informatikai rendszerét lelassító délelőtti jelenséggel kapcsolatban. Mostanra teljesen világossá vált, hogy ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között a változást akaró választók tömegei mellett más valakik is érdeklődtek az előválasztás iránt: jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét” - másrészről bejelentették, hogy "a változás ügye iránti elkötelezettséggel egyetlen felelős döntés hozhattunk: a szavaztatási folyamatot leállítottuk, az előválasztás az eredeti terveknek megfelelő formában 2021. szeptember 20-án, hétfőn 7:00 órakor folytatódik”.

Ezt a bocsánatkérések sora követte, mintha a szervezők és a jelöltek tehettek volna valamiről a kialakult helyzet miatt. Czeglédy Csaba

09.18. 15:06

Czeglédy Csaba elnézést kért az előválasztás leállása miatt

/ ellenzéki előválasztás 2021 7 hsz. /
Egyben örült is, hogy ilyen hatalmas volt az érdeklődés.
, majd Ungár Péter
09.18. 16:21

Ungár Péter is videóban fejezte ki sajnálkozását

/ ellenzéki előválasztás 2021 /
Hétfőn mindenkit vár a szombathelyi Fő térre.
külön, külön videóban, aztán Koczka Tiborral kiegészülve hárman, közös
09.18. 15:39

Czeglédy, Ungár, Koczka: sajnáljuk, hétfőn folytatjuk

/ ellenzéki előválasztás 2021 /
Az előválasztás három szombathelyi jelöltje közleményt juttatott el lapunkhoz a mai eseményekről.
közleményben kérték az elnézést és fejezték ki sajnálkozásukat a történtek miatt, s egyben buzdítottak a hétfői voksolásra.

Ezután érkezett az ellenzéki pártok közös közleménye

09.18. 18:23

Előválasztás: Stop, Orbán! – A demokratikus ellenzék újult erővel folytatja a munkát

/ közélet 3 hsz. /
Az ellenzéki összefogás közleménye a szombati eseményekről.
, amelyben nem is olyan halványan sejtették, hogy a Fidesz áll a támadás mögött: "A hatalom emberei megijedtek attól, hogy az emberek szombat reggel tömegesen akarják kinyilvánítani a véleményüket az Előválasztáson, tömegesen kívánnak hitet tenni a változás mellett. Ám hiába indítottak támadást az intézmény informatikai rendszere ellen, innen is üzenjük nekik: tervük nem fog megvalósulni. A Karmelita kolostor urainak offenzívája csak ideig-óráig akaszthatja meg a munkát, a beavatkozás elhárítása után újult erővel folytatjuk a munkát. Hogy odafent még jobban megértsék, nyomatékkal üzenjük: Stop, Orbán!"

Minderre azonban konkrét bizonyítékokat nem tudtak szolgálni.
Most akkor mi is van?
fotó: Mészáros D. Zsolt

Így vagy úgy, de az előválasztás első napja füstbe ment, valószínűleg a leállásig leadott szavazatok is elvesztek. Ezt Magyar György

09.18. 19:07

Valószínűleg elszállhattak az eddig leadott szavazatok az előválasztáson

/ hírek 4 hsz. /
Rendkívüli interjút adott a Hit Rádiónak dr. Magyar György: az előválasztás egyik szervezője szerint arra is van esély, hogy elszálltak az eddigi szavazatok.
, az előválasztási kampány szervezője jelentette ki, és azt is hozzátette, emiatt akár a szavazás idejét is meghosszabbíthatják. Az eredeti megállapodás szerint ugyanis szeptember 18. és 26. között lehet az előválasztás első körében leadni a szavazatokat.

Hétfőn reggel hét órakor tehát folytatódhat az előválasztás, lehetőleg nagyobb informatikai biztonságban, majd kiderül. Azt azonban összegzésként muszáj idetennünk, mert Magyarországon erről senki nem beszélt, az Amerikai Népszava viszont már tegnap este megfogalmazott:

"Ha eljátszunk azzal, hogy komolyan vesszük az Orbán által fenntartott látszatot, hogy ez valódi állam, nemcsak egy bűnszervezet által megszállt és vezetett ország, akkor az ellenzéki előválasztás a politikai intézményrendszer része, és az állam feladata lenne még a megszervezése is, a feltételek biztosítása és a kibernetikai védelem is. De ezt már azok sem veszik komolyan, akik pedig eljátsszák ezt a szerepet, eszükbe sem jut, hogy itt a magyar államnak kellene a feltételeket biztosítani. Egy ellenzéki előválasztás nem a benne résztvevő pártok és jelöltek magánügye."

Innentől pedig nincsen több dilemmánk: hétfőn tessenek menni szavazni.

Hozzászólások (9)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : * 40. hsz - r* v*r*m * v*l*sz*t, m*rt *z 2006 *sz*n*k * l*ny*g*....
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : J* sz*k*s*d sz*r*nt sz*p*sd *d*s j* *ny*d*t! *rr* m*nd*g g*rj*ds...
Hende Csaba moziban járt
győzelem: *z * l*sz*z*l*k*lt *r*g sz*p*k* *ly*nk*r m*r m*g*r*l s*m t*d. *z...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : H* *gy d*m*kr*t*k*s v*l*szt*s*n m*gv*l*szt*tt m*n*szt*r*ln*k*t *...
Hende Csaba moziban járt
miki1950 : *rt*tl*n*l *lsz*nv*dt*k 2006- *t. B*z*ny*r* v*lt *ly*n *s. * t*...
Hende Csaba moziban járt