NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Január 1-től tényleg tilos lesz avart égetni, Szombathely is törli a jelenlegi szabályozást

Komposztálni vagy összegyűjteni kell majd a zöldhulladékot. Emlékeztettek arra, hogy a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen.

Június elején fogadta el

2020.06.03. 13:59

Jövő évtől az egész országban tilos az avarégetés

/ hírek 13 hsz. /
Jövő évtől tilos az avar és a kerti hulladék égetése. Az ezzel összefüggő, az agrárminiszter által benyújtott, a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény és a természet védelméről szóló törvény módosítását 148 igen szavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadta el a parlament.
az országgyűlés azt a törvénymódosítást, ami január 1-től gyakorlatilag az egész ország területén megtiltja az avarégetést.

A törvény indoklásában emlékeztettek arra, hogy a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen. A levegőminőség alakulásában pedig a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és a kerti hulladék égetésének.

2020.05.12. 07:34

Kolbászt sütögethetünk az udvarunkon, de a gazégetéssel óvatosan, mert több millió forintra is büntethetnek minket

/ hasznos 2 hsz. /
Május 1-től tilos a kerti hulladék égetése Szombathelyen, mi pedig utánajártunk, mi van, ha valaki megszegi a szabályt.

Január 1-től mindig és mindenhol tilos lesz az avarégetés.
fotó:

A jelenleg érvényes törvény az önkormányzatok hatáskörébe utalja az avar- és kerti hulladék elégetésének szabályozását, a döntéssel ezt a jogot vonják vissza, így az általános tiltás lesz érvényes.

A jelenleg is érvényes önkormányzati rendelet szerint Szombathely közigazgatási területén az avar és kerti hulladék február 15. - április 30. között, valamint október 1. - november 30. között égethető szabadtéren, egyéb időszakban tilos. Égetni hétköznapokon és szombaton 9:00 és 19:00 óra között lehet, vasárnap és ünnepnapokon tilos.

A városi közgyűlés a jövő héten hatályon kívül helyezi ezt a rendeletet, önkormányzati rendelettel ugyanis nem lehet felülírni a törvényt.

A közgyűlésre készült anyagban az is szerepel, hogy felkérik a Szomhull Kft-t, vizsgálja meg a lakosságnál keletkező zöldhulladék összegyűjtésének lehetőségeire vonatkozó alternatívákat és azt terjessze a közgyűlés elé.

A megoldás vagy a házi komposztálás, vagy a zöldhulladék összegyűjtése lehet. Valószínű, hogy mindkettőre lehetőség nyílik majd.

Hozzászólások (46)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

StarMan: S*jn*ll*k, h* n*k*d *z. *tt v*gy*rg*tt * f*l k*p*rny*n * b.b*ny*...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: G*zd*g *mb*r *s l*h*t sz*r*ny. T* * sz*g*nys*gr* g*nd*lt*l, d* n...
Jön az egyházi lakásügynökség
StarMan: D*l-*fr*k** f*z*t**gys*g. H* b*rsz v*l*, n*k*d *s v*n r*nd*d, h*...
Ön találkozott már a szombathelyi bevásárlókocsi-fantommal?
StarMan: *ssz*gy*jth*tn*t*k *gy c*kkb*n *gy*n*zt, "h*v* l*tt*k * h*v*...
Hol vannak hűvös helyek és ivókutak Szombathelyen?
StarMan: H*n*p*k *t* pr*b*l*m m*g*rt*tn* * "v*d*tts*g"-r*l p*p*l*...
Riasztó hír érkezett az egyik kínai vakcináról