NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Ausztria végre enyhít, de szigorít is

Kinyitnak az iskolák, az üzletek és a szolgáltatók, ugyanakkor szigorítások lesznek az országhatárokon, főleg a mutációk terjedése miatt.

Az osztrák szövetségi kormány tagjai a tartományok vezetőivel, valamint szakértőkkel egyeztettek a lockdown enyhítésének lehetőségéről, a döntéseket pedig sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra.

Sebastian Kurz szerint a lockdown hatott Ausztriában, jelentősen csökkent az újonnan azonosított fertőzöttek száma. A rossz hír viszont az, hogy terjednek a mutációk, főleg a brit és a dél-afrikai variáns. Az ideális a napi 700 új fertőzött lenne véleménye szerint, most viszont napi 1000-1200 új fertőzöttről beszélünk.

Épp ezért rendkívül óvatos nyitásról lehet csak szó. A szövetségi kormány és a tartományok úgy döntöttek, hogy február 8-ától enyhítéseket és szigorításokat egyaránt bevezetnek .

A szemeszterszünet után ismét rendes tanítás lesz a népiskolákban, és úgymond "réteges" oktatás a felsőbb osztályokban. A diákokat a tanítás megkezdése előtt letesztelik, a teszt pedig 48 órán át lesz érvényes. Ez arra pont elég lesz, hogy egy osztály például hétfőn-kedden legyen bent az iskolában, másik osztály szerdán-csütörtökön és így tovább. A részleteket egy későbbi sajtótájékoztatón fogják még bemutatni.

Újranyithatnak a múzeumok, állatkertek, ugyanakkor azok a szabályok lépnek életbe, mint a kereskedelemben: kötelező FFP2 maszk, illetve 20 négyzetméternyi helynek kell jutnia egy főre . Kinyithatnak a fodrászok, kozmetikusok, a szolgáltatóipar, ugyanakkor a vendégeknek rendelkezniük kell egy 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus teszttel.

Február 8-ától ismét találkozhatnak két háztartás tagjai is, legfeljebb 4 felnőtt személyről van szó. A kancellár azonban hozzátette, továbbra is minél kevesebb a találkozás, annál jobb, annál nagyobb a biztonság. Az éjszakai kijárási korlátozás továbbra is érvényben marad.

Szigorítások lesznek az országhatároknál is, különös tekintettel a vírusmutációk behurcolásának megelőzésére. Főként olyan országokról van szó, ahol magas a fertőzöttség illetve a mutációk elterjedtsége.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter a napi ingázók tesztelését is megemlítette, ugyanakkor konszenzusos döntés alapján heti egyetlen tesztről beszélt csak.

Részletekről később lesz tájékoztatás, amiről természetesen az enyugat.hu is beszámol majd.

Az egészségügyi miniszter úgy számol, hogy húsvétig nagyjából 2 millió dózis védőoltást, azaz mintegy 1 millió embert tudnak beoltani. Véleménye szerint ez már nagy előrelépés lenne a vírus terjedésének visszaszorításával kapcsolatban.

Hasonló nagyszabású tanácskozásra február 15-én kerül ismét sor, ahol megvitatják a turizmus és a vendéglátás újraindításának kérdését is. Kurz az egyéni személyek felelősségét emelte ki, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett, azaz például ha egy boltban minden vásárlónak legalább 20 négyzetméter hely jut, illetve mindenki viseli az FFP2 minősítésű maszkot, rendkívül alacsony a fertőzés veszélye. Viszont ha a privát életben nem vagyunk elővigyázatosak, az veszélyezteti a biztonsági intézkedések hatékonyságát.

Keresés

Hozzászólások

TheOldBarbers: *nny*r* *z*rt n*k*d s*ncs *g*z*d. * k*r*kp*r *t * f**tt*l p*rh*z...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton
mikornyicki: *k*s p*ld*j*, h*gy m**rt k*ll*n* m*n. Kr*ssz v*zsg* * k*r*kp*r*s...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton
iszek: *z *s f*d*szny*k- f*d**t*. *z*kn*k * f*tb*ll *z *ls* ( v*gy cs*k...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
TheOldBarbers: *gy *jj*bb *rd*k*ss*g: * P*sk*s T*v*d*r *t k*r*kp*r*s k*zl*k*s*s...
„Újperintben sikerült ismét nagyot alkotni” – Furcsa megoldás a bicikliúton
jobboldal: L*m l*m! *sm*t * v*kc*n* v*n f* t*r*t*k*n! *tt *z *gy*k h*zz*sz*...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál