NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Hekkerek zárták be egy ausztriai hotel összes szobáját, és csak váltságdíj fejében nyitották ki azokat

Üdv a szép, új, ijesztő jövőben! Vagy legalábbis a jövő ijesztő lehetőségeinek kapujában.

Majdnem lemaradtunk erről az elképesztő hírről, de most már nem engedjük el: a The Local osztrák online kiadása írta meg még szombaton az újhullámos krimibe illő esetet, ami a Romantik Seehotel Jaegerwirt tóparti luxusszállodával történt meg és okozott a vezetőségnek verejtékes pillanatokat.

Kiberbűnözők jutottak be ugyanis az elektronikus ajtónyitó rendszerbe - ma már ugye a világ menő hoteleinek túlnyomó részében nem kulcs nyitja az ajtókat, hanem egy kártya, amit egy leolvasó dobozkába kell dugni -, és zárták le azon keresztül az összes szobát. Mindeközben új kártyák programozásával sem lehetett kikerülni a támadást, már csak azért sem, mert az épület valamennyi számítógépét is sikerült a hekkereknek távolról használhatatlanná tenniük. A szobafoglalás és a kassza is leállt, a vendégek a szobáikon kívül rekedtek (aki bent volt, az természetesen a kilincs lenyomásával ki tudott jönni, de vissa már nem juthatott).

Álomhotel, rémálomhekkelés
fotó: steiermark.com

A hekkerek mindössze 470 ezer forintnyi összeget kértek bitcoinban, a világ egyik legismertebb digitális fizetőeszközében (nem véletlenül abban: az így történő tranzakciók alanyai nem beazonosíthatók, és központi irányítás hiányában - ami például a bankokban létezik, de itt nem - maguk a tranzakciók sem fordíthatók vissza mondjuk hatósági utasításra), hogy újra kinyissák az ajtókat.

"180 vendégünk volt éppen, nem volt más választásunk, mint fizetni. Se rendőrség, se biztosítás nem tud segíteni rajtunk"

- közölte Christoph Brandstaette, a hotel üzemeltetési igazgatója, aki szerint, bár fájó kimondani, inkább megéri kifizetni ezt a kisebb összeget, mint ennek többszörösét csengetni egy informatikai cégnek a helyreállításért. És nem hasraütve beszél: már két hasonló támadás történt ellenük, sőt, tud más hotelekről is, amik áldozatul estek.

(Illusztráció)
fotó: kapersky.com

A hotel vezetése egyébként azért döntött úgy, hogy a nyilvánosság elé áll a kínos esettel, a kisebb arcvesztést is kockáztatva, hogy másoknak is felhívják a figyelmét: igen, ilyen létezik. A bűnöző hekkerek nem csak szárnyaló képzeletű forgatókönyvírók agyszüleményei.

De ha egyszer bejutottak, nem fognak újra próbálkozni?

De, sőt, már próbálkoztak is egy negyedik alkalommal. De addigra már lecserélték a gépeket, új biztonsági protokollt vezettek be, így nem jártak sikerrel. Brandstaette viszont egy legyőzhetetlen akadályt is készül gördíteni a bűnözők elé.

A legközelebbi felújítás alkalmával régi ajtózárakat tervezünk, amiket régi kulcsok nyitnak. Éppen úgy, ahogyan 111 éve üknagyapáink is csinálták a hotel építésekor.

( via )

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

tonimontana: L*sz *bb*n *z *rsz*gb*n *ly*n k*rm*ny *k* n*m * s*j*t zs*b*t r*n...
Szombathely legrosszabb állapotban lévő utcái: A Paragvári utca
namsub: * n*rm*l*s m*d*r n*m * k*rl*t*z*s*kr*l m*g * “n*m k*t*l*z*, l*gr...
Pfizer és Moderna: a vártnál több a szívizomgyulladás a fiatal férfiaknál
nyugat1: " H* * b*lg* t*dj*,h*gy b*t*,l*g*l*bb *nny* *sz* v*n! D* ...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után
fucking: T*P-6.4.1-15-SH1-2016-00001 sz*m* „Sz*mb*th*ly M*gy** J*g* V*r*s...
Újabb vitatható kerékpáros jelek egy szombathelyi utcában
mihu68: H*t n*k*m n* *gy *ly*n g*ngszt*r m*ndj* m*g h*gy l*t*rd*lh*t*k-*...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak