NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Sokkoló

Hekkerek zárták be egy ausztriai hotel összes szobáját, és csak váltságdíj fejében nyitották ki azokat

Üdv a szép, új, ijesztő jövőben! Vagy legalábbis a jövő ijesztő lehetőségeinek kapujában.

Majdnem lemaradtunk erről az elképesztő hírről, de most már nem engedjük el: a The Local osztrák online kiadása írta meg még szombaton az újhullámos krimibe illő esetet, ami a Romantik Seehotel Jaegerwirt tóparti luxusszállodával történt meg és okozott a vezetőségnek verejtékes pillanatokat.

Kiberbűnözők jutottak be ugyanis az elektronikus ajtónyitó rendszerbe - ma már ugye a világ menő hoteleinek túlnyomó részében nem kulcs nyitja az ajtókat, hanem egy kártya, amit egy leolvasó dobozkába kell dugni -, és zárták le azon keresztül az összes szobát. Mindeközben új kártyák programozásával sem lehetett kikerülni a támadást, már csak azért sem, mert az épület valamennyi számítógépét is sikerült a hekkereknek távolról használhatatlanná tenniük. A szobafoglalás és a kassza is leállt, a vendégek a szobáikon kívül rekedtek (aki bent volt, az természetesen a kilincs lenyomásával ki tudott jönni, de vissa már nem juthatott).

Álomhotel, rémálomhekkelés
fotó: steiermark.com

A hekkerek mindössze 470 ezer forintnyi összeget kértek bitcoinban, a világ egyik legismertebb digitális fizetőeszközében (nem véletlenül abban: az így történő tranzakciók alanyai nem beazonosíthatók, és központi irányítás hiányában - ami például a bankokban létezik, de itt nem - maguk a tranzakciók sem fordíthatók vissza mondjuk hatósági utasításra), hogy újra kinyissák az ajtókat.

"180 vendégünk volt éppen, nem volt más választásunk, mint fizetni. Se rendőrség, se biztosítás nem tud segíteni rajtunk"

- közölte Christoph Brandstaette, a hotel üzemeltetési igazgatója, aki szerint, bár fájó kimondani, inkább megéri kifizetni ezt a kisebb összeget, mint ennek többszörösét csengetni egy informatikai cégnek a helyreállításért. És nem hasraütve beszél: már két hasonló támadás történt ellenük, sőt, tud más hotelekről is, amik áldozatul estek.

(Illusztráció)
fotó: kapersky.com

A hotel vezetése egyébként azért döntött úgy, hogy a nyilvánosság elé áll a kínos esettel, a kisebb arcvesztést is kockáztatva, hogy másoknak is felhívják a figyelmét: igen, ilyen létezik. A bűnöző hekkerek nem csak szárnyaló képzeletű forgatókönyvírók agyszüleményei.

De ha egyszer bejutottak, nem fognak újra próbálkozni?

De, sőt, már próbálkoztak is egy negyedik alkalommal. De addigra már lecserélték a gépeket, új biztonsági protokollt vezettek be, így nem jártak sikerrel. Brandstaette viszont egy legyőzhetetlen akadályt is készül gördíteni a bűnözők elé.

A legközelebbi felújítás alkalmával régi ajtózárakat tervezünk, amiket régi kulcsok nyitnak. Éppen úgy, ahogyan 111 éve üknagyapáink is csinálták a hotel építésekor.

( via )

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Katka: B*cs* d* *n n*m * m*szk h*szn*l*t*t k*rd*j*l*zt*m m*g, h*n*m *z ...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
kovacsg: *g*z*b*l B*sthy *s s*kb* k*r*l *s gy*kr*n m*gh*b*s*d*k. T*bbr* m...
Mi van a zöldítés mögött? - Leáldozóban a kőszegi szökőkutak ideje?
Jómagam: *n t*rt *l * t*m*t*l. *n cs*k v*l*sz*lt*m r*....
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
Jómagam: * k*v*s*bb k*l*gz*tt v*r*s *s v*sz*ly*s. N*m h*gyh*t* *l * m*szk...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?
miki1950 : *z *mb*r* J*g*k **r*p** B*r*s*g* *gy d*nt*tt, h*gy *z *ll*m*k d*...
Mekkora a gond a kínai Sinopharm vakcinával, amiből 5 milliót rendelt a magyar kormány?