NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Újabb átverési kísérlet, a NAV nevében próbáltak bankkártyadatokhoz jutni

Adóvisszatérítést ígértek, és ehhez kérték az adatokat. Közben a Google blokkolta az oldalt.

Még pénteken kaptunk egy érdekes levelet, ahol a feladónál a Nav.Gov jelent meg. A hivatalos intézmények diomain nevében valóban benne a .gov, az angol goverment (kormány, közigazgatás) rövidítése, ezért elsőre hivatalosnak tűnhet a levél, ráadásul most van az az időszak, amikor az adózó leellenőrizheti a NAV által elkészített bevallását.

fotó: web

A levél szövege viszont árulkodó, gyanús, hogy volt hozzá köze a Google fordítójának. A szöveget javítás nélkül közöljük:

'Az idén kifizetett összes adót az online ügyfelek számára ellenorizték. Az év végén jelentkezzen be az alábbi linkre, és hajtsa végre az alábbi lépéseket: Adja meg nevét, vezetéknevét és azonosítószámát, és erosítse meg e-mailjeit. Biztosítjuk, hogy jogod van az ebben az évben fizetett pénz visszaszerzésére.

Kérem jelentkezzen be az adóvisszatéritési oldalra,hogy visszaigényelheti az alapokat.

Kiemelt figyelemre számíthatnak a virágot, koszorút és mécseseket árusítók. A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép megfelelo üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják."

A megadott link egy olyan oldalra mutatott, ami külsőségeiben a NAV hivatalos oldalára vezetett. A NAV hivatalos oldala a nav.gov.hu címen érhető el. (Azóta egyébként a Google blokkolta az oldalt.)

Valósnak is tűnhetett az oldal

A blokkolás előtt itt elkérték az adószámot, és ez alapján kidobtak egy olyan összeget, aminek már érdemes lenne utánajárni. Amikor kipróbáltuk, nekünk 71 ezer forintot jelzett.

Lejjebb aztán a bankkártya adatait kérték. (Kártya száma, típusa, lejárati határidő.) Ezt azért már nem adtuk meg, úgyhogy nem tudjuk, mi történt volna, ha megtesszük.

Ez is gyanús egyébként, a NAV, legjobb tudomásunk szerint a bankszámla számát kéri, nem a kártya adatait.

Az esetet még pénteken délután jelentettük a NAV-nak, azt is kérdezve, mit tesznek az ilyen átverési kísérletek ellen. Eddig nem kaptunk választ, igaz, most a Google gyorsabb volt, és blokkolta az átverős oldalt.

Felmerülhet a kérdés, ha már nem érhető el az oldal, akkor miért is írunk róla. Egyszerű, a csalók soha nem adják fel, úgyhogy csak óvatosan a hasonló levelekkel. Ha nagyon valós tűnik, akkor is érdemes megkérdeni róla a NAV-ot, vagy éppen azt a hivatalt, hatóságot, amelynek a nevében küldték a levelet.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kazi: L*h*t, h*gy * 3 *v t*v*d*s, d* h*gy * C*V*D-j*rv*ny k*zd*t* *t* ...
Lezárták a mászófalat a szombathelyi Sportligetben
edmond: H*gy *llh*t *l* *ly*n h*lyz*t, h*gy *gy t*z*v*s gy*r*k f*l*gy*l*...
Eltűnt egy kislány a Balatonban
demokratikus_gumilovedek: F*p*d*s D*mszky-*t*nz*t. N*ll* t*rt*l*m. T*m*ny *mp*rt*lt b*llsh...
Egy vidéki fiú Budapesten – interjú Karácsony Gergellyel
angelica: N*k*m n*m k*ll *lm*nn*m *hh*z P*rp*c*g, h*gy m*lysz*g*nys*g*t l*...
Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik
joska01: S*k*dsz*r b*z*ny*t*d *st*b*s*g*d*t,t*d*tl*ns*g*d*t,t*j*k*z*tl*ns...
Az igazi szegénység rejtőzködik, de létezik