NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

„Felfelé kéne menni” – Átjáró regionális döntő

Üzenem a médiának, hogy magas volt a színvonal – mondja a végén Joós Tamás, az Átjáró könnyűzenei tehetségkutató zsűrielnöke. Nem vitatkozunk, valóban az volt. Viszont a vasi csapatok háttérbe szorultak, hiába, erős volt a felhozatal.

Igazi bulihangulata lett a regionális döntőnek, és nem is csak a végére, az első percektől izzott a színpad, és mozdult a közönség. Hiába, itt már a válogatott csapatok léptek fel, akiknek – legalábbis Vas megyében – elődöntőkön és megyei döntőn

2010.03.28. 12:57

„Csak a zene szóljon, mert ez az, ami kell”

/ kultúra gal. 14 hsz. 2 kapcs. /
Bejött a jóslatunk, az Átjáró 3. sárvári elődöntőjének zenekarai taroltak a megyei döntőn. De ettől függetlenül, jó kis koncertet hozott ez a szombat este.
kellett kiharcolniuk a továbbjutást.

Lobogtatta a nadrágszárat a hangerő

Ezért is elgondolkodtató kicsit, hogy a zalai és a Győr-Moson-Sopron megyei zenekarok csak egy-egy megyei tehetségkutatót tartanak, és onnan transzportálják a regionális döntő indulóit. Igaz, ez most nem jelentett semmiféle igazságtalanságot, az idén a vasiak háttérbe szorultak, a másik két megye együttesei egyszerűen jobbak voltak.

Átjáró 3. - Regionális döntő
fotó: Mészáros Zsolt

Azért továbbra is az a véleményünk, hogy átalakításra szorul az Átjáró rendszere, értekeztünk erről már korábban is, a regionális döntőbe jutáshoz meg azonos feltételeket kellene szabni. Igaz, Joós Tamás az MMIK igazgatója, a szervező LOGO Ifjúsági Szolgálat gazdája korábban már említette, ha a régió másik két megyéjében nem szerveződik meg a felmenő rendszerű verseny, akkor majd a LOGO megszervezi ott is. Kérdés, mennyire örülnének ennek a helyi intézmények.

Na, de ennyit a fanyalgásról, hiszen szombat este ünnepelni és szórakozni mentünk a SIC-be, és nem is csalódtunk. Bevezetőként még annyit, hogy jól szólt a cucc, talán csak a sokhangszeres zenekaroknál volt egy kis hangsúlyeltolódás, de azért szépen kijött minden. A hangerő meg lobogtatta a nadrágszárat, ahogy azt kell.

Szubjektív műfaj…

Szóval, a soproni Passion Projekt vette be először a színpadot, fergeteges energiával, lehengerlő fílinggel. Egy szuper énekes, aki akusztikus gitárt is használ, virgás, torzítás nélküli szólókkal operáló gitáros, és megint csak megismételjük, óriási energia zúdult a közönségre. Nem volt üresjárat, láthatóan odafigyeltek a dramaturgiára is. Egyetlen dolog miatt fanyalogtunk egy kicsit, néha – finoman fogalmazva - hiányzott az összhang a dob és a bőgő között.

Passion Projekt
fotó: Mészáros Zsolt

Később egy zsűritag úgy fogalmazott, mintha másik zenekarban játszottak volna. No, ennyire szerintünk nem volt durva, de odatett a produkciónak, ami kár, mert ennyire a buli elején bőven megalapozták a hangulatot. Mi rögtön előkelő helyre is soroltuk őket, a zsűri véleménye azért más volt. Nem kaptak helyezést, csak egy különdíjat, ami fellépési lehetőség a nyári, várpalotai Pannónia fesztiválra. Szerintünk többet is érdemeltek volna, de hát ez egy szubjektív műfaj…

Következett régebbi kedvencünk, a három lányt felvonultató Anonymouse. Már kétszer is értekeztünk róluk, mégpedig elismerően, most csak annyit, hogy itt teljesen megvolt az összhang, a bőgős Kuttor Ildikó és a dobos lány a vállukon vitték a csapatot. A feldolgozásszámukat most lecserélték, a Kócos kis ördögök helyett a korai LGT Gyere ki a hegyoldalba c. opuszát nyomták, a végét el is szúrták rendesen, de ennyi belefért.

A legjobb vasiak az egerek

Kihasználták a vokállehetőséget is, talán csak annyit, hogy kellene nekik egy igazi szólógitáros. Péntek Otti nagyon jó énekesnek, frontembernek, de nem igazán szólós, pedig jó dolgokat talál ki. Csak kellene valaki, aki el is játssza, akinek nem kell figyelnie közben az énekre, a szövegre, stb.

Anonymouse
fotó: Mészáros Zsolt

De bőven megérdemelték a harmadik helyet, amit a szigorú zsűri osztott ki számukra, a bronzhoz jár húsz óra stúdióidő is, reméljük, okosan használják ki. Az Anonimouse ezzel a legjobb vasi eredményt hozta, mint később kiderült.

A zalai, pontosabban cserszegtomaji Jóindulat jött, látott és győzött. Kisebb vehemenciával, mint a Passion Projekt, és meggyőző technikai tudással. Semmi felesleges allűr, egyszerűen zenéltek, és nagyon jól. A basszusgitáros, énekes Udvari Dávid vitte a hátán a csapatot, a többiek tették a dolgukat, és tökéletesen szólt a vokál is. Szóval, ők nyerték meg a regionális döntőt, és ezzel a húsz óra stúdióidőt. Megérdemelték.

Jóindulat
fotó: Mészáros Zsolt

Az emberszabásúak

A fertőszentmiklósi Humanoid trió létére betöltötte a színpadot és a légteret is, hiszen hárman is egész hangzást produkáltak. Udvariasan kezdtek, megdicsérték az előttük fellépőket, sok sikert kívántak az utánuk következőknek, szóval, igazi emberszabásúként viselkedtek.

Lendületes, pillanatnyi kihagyás nélküli előadásmód, sokat mondó szövegek, még ha néha a közhely kifejezés is az agyunkba villant. Itt is hallottunk igényes, torzítás nélküli gitárszólót. És akkor tegyünk csak egy kis kitérőt, miért is emlegetjük többször a torzítás nélküli szólókat. Egyszerű, azért, mert a tiszta gitárhanggal kijön a technikai tudás, míg a torzító elsimítja a kisebb félrenyúlásokat, hibákat. Ráadásul komoly stílus meghatározó jellege is van, nem véletlen, hogy mainstream zenekarok közül is azok használják, akik komoly hangszertudás birtokában vannak.

Humanoid
fotó: Mészáros Zsolt

A Humanoidtól származik cikkünk címének első fele is, a felfelé menéshez talán jól jön az elnyert húsz órás stúdióidő, és a zsűri által odaítélt második hely. Biztos, hogy hallani fogunk még a zenekarról.

Vissza, vissza…

A körmendi Rith most nem volt formában, igaz, nem is vártunk tőlük sokat, eléggé ambivalens teljesítményt nyújtottak korábban, legalábbis szerintünk. Igaz, megnyerték a megyei döntőt, de talán nem kellett volna, és akkor nagyobb energiával készülnek a regionális megmérettetésre.

Rith
fotó: Mészáros Zsolt

Semmivel sem szóltak töményebben, mint a trió emberszabásúak, pedig itt három gitár és billentyű is volt. Náluk jött elő, hogy a billentyű hangereje néha kevés, néha sok volt, nem akarunk ítélkezni, de nem biztos, hogy ez a keverős hibája. A billentyű az a hangszer, aminek a hangerejét játék közben is könnyen lehet változtatni…

A közönségsikert azért elkönyvelhették, a végén vissza is akarták hívni őket, de hát egy versenyen ez nem megy egyszerűen, itt sem engedték nekik, hogy ráadást játszanak. Jogosan.

A könnyen siker átka

Itt gondolkodtunk el azon, hogy ezek a fiatal zenekarok micsoda szubkultúrákat képesek létrehozni maguk körül. Magyarul: komoly rajongótáboruk van, ami mindenképpen dicséretes, hiszen a zenének ez is az egyik célja. Aztán az is eszünkbe jutott, hogy azért ennek az együttesre nézve lehet káros következménye is, hiszen a könnyen jött siker elbolondíthatja az ember fejét, és visszavetheti a teljesítményt, ami megtörtént a Rithnél is.

Rith
fotó: Mészáros Zsolt

De bízzunk abban, hogy a kisiklás csak pillanatnyi volt, a most mutatottnál több van a zenekarban. Mindenesetre most be kellett érniük egy oklevéllel.

A végére maradt a Galeri. Némi fejlődés azért érezhető volt, kevesebb volt a pontatlanság, mint korábban. De most is hiányzott az átütő erő, kicsit unalmasnak is tűnt az egész. Pedig megint eljátszották a Paranoidot, de ennél többre nem jutottak. A sárvári elődöntő után írtuk róluk, hogy ott voltak, tették a dolgukat. Hát, most sem tudunk ennél többet megfogalmazni…

Jöhet a nyár

A zsűri aztán meglepően gyorsan döntött, igaz, közben már egyik-másik tagjuk el is mondta, hogy alapjában véve egyetértenek. Joós Tamás, mint zsűrielnök megjegyezte, hogy magas volt a színvonal, jók voltak a zenekarok. És, hogy azt is értékelték, mennyire érzik magukénak a színpadot. Nem is húzták az időt, gyorsan kiosztották a díjakat, aztán a szentgotthárdi Zaporozsec, mint vendég lépett a világot jelentő deszkákra.

Átjáró 3. - Regionális döntő
fotó: Mészáros Zsolt

Emlékszünk, ők nyerték meg az első Átjáró megyei döntőt

2007.05.01. 13:00

A Zaporozsecé az Átjáró

/ kultúra gal. /
A szentgotthárdi csapat nyerte a tehetségkutatót. Előre le kell szögeznünk: komoly zenei élményekkel gazdagodtunk szombat este a döntőn Oladon.
, akkor 15 év volt az átlagéletkoruk. Megy az idő, most éppen érettségire készülnek a fiúk. Meg persze a nyári fellépésekre, amelyekből nincs hiányuk, és ezt kívánjuk zárásként az Átjáró 3. tehetségkutató minden résztvevőjének is.


Az Átjáró 3. regionális döntőjének helyezettjei:

1. Jóindulat

2. Humanoid

3. Anonimouse

Különdíj: Passion Projekt

A zsűri:

Joós Tamás, Horváth László, Horváth György, Goreczky Szabolcs (Auróra), Kardos Endre "Bozi" (Hétrét).

Kapcsolódó

2010.03.28. 12:57

„Csak a zene szóljon, mert ez az, ami kell”

/ kultúra gal. 14 hsz. 2 kapcs. /
Bejött a jóslatunk, az Átjáró 3. sárvári elődöntőjének zenekarai taroltak a megyei döntőn. De ettől függetlenül, jó kis koncertet hozott ez a szombat este.

2010.03.14. 13:10

„Rockernek születtem, az is maradok”

/ kultúra gal. 3 hsz. 1 kapcs. /
Ha azzal taktikáztak az Átjáró 3. tehetségkutató zenekarai, hogy egy kisebb városból talán könnyebben továbbjutnak, rosszul tették. A sárvári elődöntőn jóval magasabb volt a színvonal, mint Szombathelyen.

2010.02.28. 11:54

Lagymatag kezdés – Elindult az Átjáró 3. tehetségkutató

/ kultúra gal. 1 hsz. 5 kapcs. /
Három zenekar, átütő unalom, kényszerhelyzetben lévő zsűri, szinkrongitárosok átmeneti diadala. Elkezdődött az Átjáró tehetségkutató harmadik menete. Talán lesz jobb is.

2007.05.01. 13:00

A Zaporozsecé az Átjáró

/ kultúra gal. /
A szentgotthárdi csapat nyerte a tehetségkutatót. Előre le kell szögeznünk: komoly zenei élményekkel gazdagodtunk szombat este a döntőn Oladon.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Gaborgabor: *kk*r k*pn*k t*bb*ltj*g*t *z *lt*tt*k?...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
810509: *g*n , *rt*lm*s g*nd*l*t l*nn* , 3 h*tt*l k*r*bb*n k*tsz*r *nny*...
Jön a Johnson & Johnson vakcinája, amit csak egyszer kell beadni
hozzászóló1: N*m*ny *s t*dj*, h*gy * k*cs*n*k p*rk*l*h*zb*n, m*lyg*r*zsb*n v*...
Két kocsihely egy lakáshoz és egyebek - Egy rendelet miatt másként kell majd építkezni Szombathelyen
demoktatorovm: M*nd *tt m*r m*nd*nk* m*nd*nt... * l*gn*gy*bb b*j *z, h*gy *z*k...
A Pfizer vakcinájából egy is elég lehet a teljes védettséghez?
miki1950 : M*jd K*tk* *ld*nt*. N*k* k*ll l*g*nk*bb t*dn**. ...
Márciustól emelkednek a parlamenti fizetések, Kövér László járt a legjobban