NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

Viszlát, Isten: gejzírként tör felfelé az ateisták egyháza

Élj jobban, segíts gyakrabban, légy kíváncsibb - ez a mottója az istentagadók gyülekezetének, amihez londoni megalapítása óta világszerte egyre többen akarnak csatlakozni.

Szentelt víz helyett forró tea, templomi ének helyett Stevie Wonder, kappanhangú papi tanítások helyett humorral bőségessel átitatott töprengések az élet nagy kérdései felett. Röviden ilyesmi a receptje annak az új egyházközösségnek, ami The Sunday Assembly néven ütötte fel a fejét még az év elején. Alapítója két brit komikus, akik közül az egyik, az egészen ellentmondásosan jézusi szőrzetű Sanderson Jones egy cikkben így magyarázta el a gyülekezet lényegét:

amikor elmentem karácsonyi misére vagy egy barát esküvőjére, annyi mindent szerettem ezekben - az együttlétet, a rituálékat. Csak az istenes résszel nem tudtam mit kezdeni.

Csak vidáman: vasárnapi mise istenes mesék nélkül
fotó: Sunday Assembly Facebook

Nem lángoló kereszteket és kecskevérrel felírt 666-os számokat kell azonban elképzelni vasárnapi összejöveteleiken. Sőt, egyes beszámolók szerint, ha egy katolikus templomjáró véletlenül rossz kapun találna bemenni, nem biztos, hogy azonnal rájönne, hol jár: az ateisták éppúgy tiszteletteljesen üdvözlik egymást, amikor helyet foglalnak a padsorokban, éppúgy egy ünnepélyes dallal kezdenek (csak éppen mondjuk a Queen-féle Don't Stop Me Now -val), van továbbá felolvasás, pillanatnyi csend az önreflexióhoz, de még gyűjtés is, hiszen a használaton kívül álló templomot, ahol épp vannak, valamiből ki kell bérelni.

Hasonló forgatókönyv, de Bibliától mentesen

A cél tehát nem a veretes istentagadás, jóval inkább az, hogy a saját szájízük szerint átmentsék a hagyományos misérejárásokból azt, ami tetszetős, és minden ember egyik alapvető szükséglete: a közösségi élményt. És hogy miért templomban teszik ezt, de isten jelenléte nélkül?

Valami van ezekben a helyekben, ahova négyszáz éve járnak az emberek. Itt a szíved fel tud emelkedni az élet nagy, inspiráló dolgaihoz

- fogalmaz a rőt szakállú Jones, aki - bármennyire is szeretnék egyesek -, sokadjára sem néz ki úgy, mint a sátán szolgája. Szerinte az is jópofa, hogy megvan a folyamatosság, hiszen a keresztények meg a pogányok régi oltáraira építkeztek.

Sanderson Jones (Fotó: hackneygazette.co.uk)
fotó: hackneygazette.co.uk

Minden égi jel arra mutat, hogy Jones ezzel az egyházalapítással egy hatalmas, tátongó piaci résbe talált bele: az első médiavisszhangok után nem csak százával érkeztek hozzájuk a megkeresések a világ minden pontjáról, hogy követnék a példájukat, de októberben és novemberben már további 22 városban el is indul a helyi képviselet (franchise?), Amerikától Ausztráliáig.

Én is alapíthatnék Sunday Assembly gyülekezetet Magyarországon?

Ez a kérdés olyannyira releváns, hogy az egyház már saját útmutatást is kidolgozott arra vonatkozóan, ha valaki a kisvárosában szeretné lefektetni egy hasonló, életet ünneplő gyülekezet alapjait. És bár a szigorú szabályozás máris elkeseríthet némelyeket, akik a gondolatok szabad áramoltatásának lehetőségét látják az ateista szervezetben, az alapítók - persze szellemesen - hangsúlyozzák, hogy ezekre azért van szükség, mert egy "Gyereket áldoztak fel a Sunday Assemblyn" cikkcím nagyon hamar belepisálhat mindannyiuk közös medencéjébe. Gyereket ugyanis nem terveznek levágni, de még birkát sem.

Ennél is érdekesebb, hogy nem minden istenhívő fúj rájuk. Bár egy skót katolikus lelkész szerint

nincsen igazi közösség Krisztus nélkül

, ami a legkiszámíthatóbb reakció volt, vele szemben Simon Jenkins keresztény blogger azt írta, hogy a Sunday Assembly az a hely, ahova a keresztényeknek járniuk kéne. Mert megközelítésük friss, vonzó, ez pedig inkább követnivaló példa, mint világi fenyegetés.

Így is lehet(ne)
fotó: Sunday Assembly Facebook

Jones viszont nem csinál ügyet a kritikákból, sőt, Twitterén azt írta: mindkét irányból kapta a savat, katolikusoktól és ateistáktól egyaránt, ez pedig a legjobb bizonyítéka annak, hogy a Sunday Assembly egy jó ötlet volt. Ferenc pápának mindenesetre fel kell kötnie a köpönyegét, mert ezek a szimpatikus emberek fenyegetik a pozícióját - íme Sanderson Jones és Pippa Evans, az eredeti ötletgazdák:

Hozzászólások (3)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kezdem: * k*mm*nt*l*k n*gy r*sz* k*pm*t*t*. J*, *kk*r h* "t*cccc*k&...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
iszek: *n l* sz*kt*m t*rd*ln* ( f*l t*rdr* *r*szk*dn* *z t*rd*l*s?) * k...
Válaszolt az ír nagykövetség Orbánnak
kovacs_ugynok: L*f*rd*t*m: *z **-t *l*r*sztj*k * m*gr*ncs*k, *z*rt sz*v*zz*t*k ...
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
kovacs_ugynok: H*z*d*k * k*s k*cs*g, m*rt f*d*sz*s....
Szakértő: amiről Orbán beszél, az kvázi a világ lezárása
kovacs_ugynok: *kk*r l*nn* *zl*t, h* * p**cr*l f*n*nsz*r*zn*k *z *g*sz*t, st*d*...
Az M4 Sport futballszakértője elképesztő érzéketlenséggel nyilvánult meg Eriksen rosszulléte után