NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Covid 19

Átcímkézett FFP2 maszkok miatt áll a bál Ausztriában

A maszkok megbuktak a minőségellenőrzésen is, mivel kilégzéskor túl sok levegőt engednek ki.

Átcímkézték, és osztrák gyártású maszkként akarták eladni Ausztriában a Kínában gyártott FFP2 maszkokat – írta meg a Kronen Zeitung nyomán a Telex . A lap idézi, hogy a Hygiene Austria nevű vállalat eddig az osztrák maszkgyártás zászlóshajója volt, miközben állítólag feketén dolgoztatott munkásokkal „Made in Austria” címkéket tetetett a termékeire, amiket Kínából hozatott. A vállalat elutasította a vádak egy részét, azt azonban beismerte, hogy Kínában készültek a védőfelszerelések.

Emellett az is kiderült, hogy a maszkok megbuktak a minőségellenőrzésen, mivel kilégzéskor túl sok levegőt engednek ki, ami miatt nem felelnek meg az előírt paramétereknek. Ráadásul a maszkok CE-megfelelőségét igazoló dokumentumokon álló szám se osztrák, hanem magyar intézethez köthető, de felmerült, hogy Svájcban is végezhették az értékelést.

A helyzet azért is kínos, mert a Hygiene Austria szállította a 65 évesnél idősebb állampolgárok számára a maszkot, ráadásul magasabb áron, sőt a parlamentben is ezeket használták – derül ki az Östereichischer Rundfunk cikkéből. Az Osztrák Szabadságpárt vezetője szerint a vállalat egy hatalmas csalást követett el, amit az adófizetők pénzéből finanszíroztak. - idézi a Telex.

A hír hatására a Spar, a Hofer, a Rewe és a dm boltláncok levették a polcokról a Hygiene Austria maszkjait. „Jelenleg nincs rá garancia, hogy a maszkok Ausztriából származnak. Mi pedig csak olyan termékeket akarunk kínálni, amelyek tényleg azt tartalmazzák, ami rájuk van írva” – nyilatkozta a Spar szóvivője.

Az ügyben nyomozás indult, a Hygiene Austria pedig együttműködik a hatóságokkal. Ausztriában január vége óta kötelező az FFP2 maszkok viselése a tömegközlekedési járműveken és a boltokban is. Hazánkban is elterjedt, hogy kötelezővé tehetik ezt a maszktípust, ami miatt megugrott rá a kereslet. Magyarországon azonban végül nem lett kötelező az FFP2 viselése. - zárul az összegzés.

Hozzászólások (5)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Paulus_Maior: V*ll*s* r*nd*zv*ny v*lt! * f*d*szh*v*k sz*nts*gt*l*n *m*d*s*.....
Harmincfős, tiltott rendezvényt tartottak meg a fideszes országgyűlési képviselővel együtt
miki1950 : Sz*m*mr* t*k m*nd*gy *gyh*gy ny*g*dt v*gy*k. ...
Harmincfős, tiltott rendezvényt tartottak meg a fideszes országgyűlési képviselővel együtt
miki1950 : * l*ny*g, h*gy * v*l*d* *d*t*k*t t*tk*lj*k, m*n*p*l*lj*k *z *pp*...
Itt vannak az első negyedév szombathelyi halálozási adatai, és ember legyen, aki érti őket
Nagyadri: *z *gy *g*n *rt*lm*s h*zz*sz*l*s. P*nt *gy*kr*l s*m b*sz*lt*m. *...
Itt vannak az első negyedév szombathelyi halálozási adatai, és ember legyen, aki érti őket
Jómagam: Ny*g*, *lt*k*zt*k m*r....
Harmincfős, tiltott rendezvényt tartottak meg a fideszes országgyűlési képviselővel együtt