NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Egyéb

Nyugalomra vágyik és nyitott a furcsa dolgokra? Mi tudjuk a megoldást

Ugyan csak kevés embernél működnek az ASMR videók, de lehet, ön is közéjük tartozik.

Szinte már klisének számít, ha azt mondjuk, rohanó, folyamatos pörgést igénylő világban élünk. Ebben az életvitelben a kikapcsolódás és az ellazulás már-már luxusnak számít.

De, hála az égnek, erre a könyvolvasáson, a sorozat vagy film nézésen kívül rengeteg mód létezik. Egy új és sokak számára szokatlan dolog, az úgynevezett ASMR videók nézése és hallgatása. De pontosan mik is ezek a videók?

Az ASMR egy mozaikszó, amit az angol Autonomous Sensory Meridian Response szavak kezdőbetűiből alkottak. Magyarra kicsit problémás a lefordítása, de az egyik oldal önálló érzéki-idegi reakcióként való átültetése a leginkább helytálló. Az egész ASMR-jelenség már évek óta hódít.

Főleg a YouTube-on, és pár éve a Spotify-on is megjelentek ilyen videók. Azok a tartalomgyártók, akik ilyen videókat készítenek, főleg suttognak és különféle dolgokat tapogatnak, kopognak rajtuk vagy éppenséggel simogatják őket.

Elsőre elég furcsának tűnik ugye? Azonban vannak olyanok, akikből egy-egy ilyen videó kellemes, bizsergető érzést vált ki. Bevallom, alkalomadtán én is szoktam hasonló videókat nézni lefekvés előtt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kedvenc tartalomgyártóm, az ASMR Glow csatorna mögött rejtőző, Sharon Dubois egy rendkívül csinos nő.

Persze vannak férfi ASMR artistok is, bár amikor egy férfi elkezd halkan beszélni egy ilyen videóban, az inkább ijesztő, mint nyugtató. A nőkben van meg leginkább az a lágyság, aminek az ASMR műfaja remek táptalajként szolgál.

Hiába jelent meg már évek óta az interneten ez a jelenség, még így is nagyon friss dolognak számít. Konkrét pszichológiai magyarázat nincs is rá, hogy miért lazulnak el egyesek egy-egy videó hatására.

Egyelőre annyit tudunk, hogy az a rendkívül intim légkör, amit a tartalomgyártók egy ilyen videó során megteremtenek, valamint a finom, lágy hangok egyszerűen ilyen érzést válthatnak ki. Az, hogy emögött valójában mi rejtőzik, még senki sem tudja.

Ez alatt az idő alatt se szeri, se száma a különböző videóknak. Ha például beírunk a "jutyubra" egy tetszőleges angol szót, és utána írjuk, hogy asmr, szinte 100%, hogy találunk mondjuk narancsot bizergélő, almát hámozó, vagy pizzát evő ASMR videókat. Ez utóbbi egy külön kategóriát, az úgynevezett mukbanget képezi.

Az ilyen videósokat hangosevőknek szokták nevezni, mivel mellőznek minden szabályt, amit már óvodában elmondanak az evés kapcsán. Csámcsognak, nyitott szájjal esznek, aminek az a funkciója, hogy a lehető legtöbb hanghatást hallják a mukbang rajongók.

Magyarországon valamiért a szerepjátékos ága terjedt el az ASMR műfajnak. Ezt leginkább úgy kell elképzelni, hogy az adott videós vagy doktort, vagy manikűröst, sminkest játszik el. Olyan, mintha a barátunk lenne, aki meghallgat, figyel ránk, és kedves velünk. Abba érdekes belegondolni, hogy miért pont ezek a változatai dominálnak a magyar ASMR videósok körében.

Lehet, hogy egyfajta híd lenne a modern világban az emberek közötti távolságtartásnak? Vagy valóban olyan nehezen barátkozunk, ismerkedünk, hogy csak egy jutyuberrel oszthatjuk meg a problémánkat? És itt nemzetközi vizekre is evezhetünk.

Tény, hogy egyeseknél ezt a bizonyos kellemes érzést váltják ki a videók, és segítenek megnyugodni. Miután meghallgattunk egy mikrofon szivacs simogatós tartalmat, sokkal hamarabb alszunk el. Vajon miért az internet segít abban, hogy lezárjuk a napi pörgést?

Kicsit paradoxon, hogy a képernyő kék fényén át nézett YouTube az, ami ellazít nem? Holott köztudott, hogy a kék fény éppen gátolja különböző hormonok termelődését, amelyek a pihentető alváshoz szükségesek. Ennyire kiveszett belőlünk az, hogy azt mondjuk elég, most pihenek?

Hiszen ha körbenézünk, akkor a különféle alvászavarok egyre globálisabb népbetegséggé válnak. Ezzel senkit sem akarok ijesztegetni, hanem csak tényleg érdekes belegondolni, hogy erre már egy külön videós műfaj született.

Mi teremtettük meg az ASMR videókat, és a számok azt mutatják, egyre nagyobb igény van rá, mert nem gyakori a több tíz, vagy száz milliós megtekintés az ilyen tartalmaknál. Nincs más hátra, minthogy megigyunk egy zöld teát, elindítsunk egy szappantapogatós videót és ágyba bújjunk. Jó éjszakát!

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: T* v*gy *z *d**t*, m*g m*g b*lf*sz *s, m*rt *gy r*g*szk*dsz * f*...
Nyilvánosságra hozták, milyen mellékhatásai lehetnek a kínai vakcinának
miki1950 : * f*ls*r*lt*k*n t*l *z l*sz m*jd * l*gn*gy*bb g*nd, h* m*g*nk*zb...
Ungár: Hende Csabának fontosabb a Fidesz akarata, mint a szombathelyiek munkahelye
fucking: N*r*ncsh*rny*! * h*ll*d*kr*bl*sn*l n*m v*lt*l f*lh*b*r*dv*?...
A szombathelyi polgármester szerint több önkormányzati szervezetnél is találtak szabálytalanságokat
nyugat1: k.b. 9 m*ll** v*r*ssz*k*rt* *rsz*g* v*gy*nk,j* *s j* p*r b*rk**....
Az ötből csak négy vakcinát tud nyugodt szívvel ajánlani Zacher Gábor
gpszycho: S*g*t*k: *n m*g s*s*m sz*v*zt*m * f*d*szr*....
A szombathelyi polgármester szerint több önkormányzati szervezetnél is találtak szabálytalanságokat