NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Időjárás

A Rába apad, a Zala szombaton tetőzik

Árvízhelyzet csütörtökön.

Időjárási helyzet

Szerdán a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízgyűjtő területein jobbára borult volt az ég, elszórtan még előfordult csapadék, azonban számottevő mennyiségek sehol sem hullottak.

A jelenlegi meteorológiai előrejelzések szerint ma változóan felhős égboltra számíthatunk, helyenként rövid időszakokra felszakadozhat a felhőzet. Számottevő csapadék sehol sem várható. Az északnyugati szél gyakran megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16-18 fok között alakul, hajnalra 9 fok köré hűl le a levegő.

Árvízi helyzet

Rába:

A Rába folyó Szentgotthárd térségében szerda hajnalban tetőzött 161 cm-el. Azóta folyamatos apadás tapasztalható. Ma reggelre 1,5 m-t csökkent a vízszint. Igazgatóságunk megszüntette az I. fokú árvízvédelmi készültséget.

Körmendnél a folyó tegnap 2200 órakor tetőzött 277 cm-el, azóta lassú apadás tapasztalható. Ezen a szakaszon sincs már árvízvédelmi készültség elrendelve. Az árhullám az érintett szakaszokon különösebb károkozás nélkül vonult le.

Az árhullám jelenleg a Rum térségében tart, ahol még lassan árad a folyó, de Sárvárnál sem kell fokozatot elérő vízállásra számítani. Jelentősebb völgyi elöntések sem várhatóak.

A Rábán a vízitúrázást nem javasoljuk!

Zala:

Az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására a Zala folyó felső vízgyűjtő területén 2 m-es vízszintemelkedés alakult ki. Zalaegerszeg térségében szerdán napközben hosszan, elnyújtva tetőzött az árhullám. Éjféltől határozott apadás kezdődött ezen a szakaszon, ma reggelre már 1,5 m-t csökkent a vízszint.

Az árhullám jelenleg Zalaegerszeg és Zalabér térségénél tart. A hidrológus szakemberek számításai alapján Zalaapátinál fokozat alatti, várhatóan 220 ±20 cm vízállással fog tetőzni szombaton napközben.

Mura:

A Mura folyó a Muraszerdahelyen (Horvátország) szerdán délután tetőzött 375cm-el. Ma reggelre 30 cm-t apadt a folyó.

A vízügyi szakemberek előre jelzése szerint Letenyénél az árhullám tetőzése ma a déli órákban várható 360±10 cm-es, II. fokot megközelítő vízállással. A szakaszon I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A figyelőszolgálat, a zsilipek vízzáróságának ellenőrzése, s a vízmércék leolvasása továbbra is folyamatos.

A Murán továbbra sem javasoljuk a vízitúrázást!

A Kerka és a Kebele árvíztározókon szerda délután tetőzött az árhullám. Azóta lassan csökken a vízszint a tározótérben. Az árvíztározók továbbra is folyamatosan, üzemszerűen működnek.

Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

Horváth Zsolt: T*szt* B*lk*n! *gy n*mz*tk*z*, f* k*zl*k*d*s* v*n*l*n t*ty*gh*tn...
Megmutatjuk, mi okozta a nagy közlekedési káoszt a 86-os úton
kriszpo: * v*r*nd*s*g *s*t*n *z *ls* k*t tr*m*szt*rb*n n*m *dh*t* C*v*d *...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
Kari: T*m*g*tj*-* *n, h*gy k*sk*r* gy*rm*k*kn*k k*zn*v*l*s* *nt*zm*nyb...
Az NVB hitelesítette a kormány népszavazási kérdéseit, a többiekét visszadobta
Kari: T*m*g*tj*-* *n, h*gy k*sk*r* gy*rm*k*kn*k k*zn*v*l*s* *nt*zm*nyb...
Az NVB hitelesítette a kormány népszavazási kérdéseit, a többiekét visszadobta
kriszpo: *z*k * v*d**lt*s*k k*pr*b*lt, r*g*n k*f*jl*szt*tt v*d**lt*s*k. *...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás