NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Közélet

Újra nyitna a szombathelyi Art Café, de nem engedik

Nagy a vita arról, ki is bérli a kávézót és kinek milyen jogai vannak. Összeveszés és jogászkodás.

- Az Art Cafét éveken át a Vasi Interix Kft. működtette bérlőként

- Az önkormányzat tavaly eladta az épületet, amit az Invest Eastern Európa Kft. vásárolt meg

- A Vasi Interix maradt, amíg az új tulajdonos ki nem költöztette

- A tulajdonos új bérlőt talált, aki működési engedélyt kér

- A Vasi Interix az önkormányzat segítségét kérte, mert bérlőnek tekinti magát

- Az Art Café, a Fő tér legnagyobb kávéháza most nem tud megnyitni, mert zajlik a vita

A múlt hét elején írtuk meg

2014.08.05. 14:26

Bezárt a szombathelyi Art Café

/ közélet 5 hsz. 2 kapcs. /
Évek óta vitáztak az önkormányzattal, később eladták alóluk az épületet, az új tulajdonossal sem egyeztek meg.
, hogy bezárt a Fő téri Art Café. Azt is, hogy az új tulajdonos nem tudott megegyezni a bérlővel, a Vasi Interix Kft-vel, ezért bezárt a kávézó. És, hogy most felújítják az üzlethelyiséget, majd új bérlőt keresnek.

Nem lesz terasz a karneválra

Aztán jött a hír, hogy a kávézó nem kap működési engedélyt. Kiderült, hogy az új bérlő hiába kér engedélyt a kávézóra, mert ennek jogi akadálya van. A kérelmet azért a jövő hét elején beadják.

fotó: Szilágyi József

Közben ugyanis a Vasi Interix Kft. ún. birtokvédelmi kérelmet nyújtott be a jegyzőhöz, és amíg ez az eljárás tart, nem adhatják ki a működési engedélyt. Az új bérlő terve egyébként az volt, hogy a Savaria Karneválra megnyitja a teraszt, maga a kávézó nem lesz készen arra, jelenleg a teljes felújítás zajlik. (Lásd telefonnal készült galériánkat.)

Varga Waldemár, az Invest Eastern Európa Kft. képviselője nem is értette az eljárás elindítását, mint mondta, a Vasi Interix Kft. az épület korábbi működtetőjével, az Agora Kulturális Központtal kötött szerződést, ami tavaly december 31-én lejárt. Az új tulajdonosnak nincs és nem is volt bérleti szerződése a Vasi Interix-szel. Az elmúlt hónapokban hagyták, hogy működtessék a kávézót, abban bíztak, hogy sikerül megegyezniük.

Egyéni sérelmek?

Ez azonban nem így történt, ezért augusztus elején az Interixnek el kellett hagyniuk az üzlethelyiséget. A tulajdonos gyorsan talált új bérlőt, akik el is kezdték a felújítást, és most szeretnék megnyitni először a teraszt, majd a kávézót.

fotó: Szilágyi József

Az új bérlő képviselője, Kövi Károly egyéni érdekeket és sérelmeket lát az ügy mögött. Mint mondta, most a teljes önkormányzati apparátus ezen dolgozik, az a cél, hogy ellehetetlenítsék az új bérlőt. Úgy véli, a régi bérlő az önkormányzattal szembeni sérelmeit akarja megtorolni az új tulajdonoson.

Kövi azt is kijelentette, a Vasi Interixnek mintegy tízmilliós adóssága van közvetlenül az Agora, közvetve az önkormányzat felé. Szerinte közérdek, hogy minél előbb megnyisson a kávézó, hiszen nagyon sokan keresik, és érdeklődnek.

fotó: Szilágyi József

Varga Waldemar hozzátette, attól is tartanak, hogy az új bérlőnek elfogy a türelme, és felbontja a szerződést. A tulajdonos mindenképpen hasznosítani akarja az üzlethelyiséget, nem szeretnék, ha újabb kínai bolt nyílna az Art Café helyén.

Nem kell aláírás a bérleti megállapodáshoz?

Megpróbáltuk elérni Panda Istvánt, a Vasi Interix Kft. ügyvezetőjét, végül a cég jogi képviselőjével, dr. Popgyákunik Péterrel tudtunk beszélni. Popgyákunik kifejtette, hogy a jogszabályok szerint bérleti jogviszony nem csak írásos szerződés alapján jöhet létre. A Vasi Interix hónapokon át fizette a bérleti díjat az új bérlőnek, azzal, hogy ezt elfogadták, tulajdonképpen megkötötték a bérlet szerződést.

fotó: Szilágyi József

A birtokvédelmi eljárást azért indították, hogy megvédjék a cég jogait. Mint mondta, az új bérlővel nem egyeztettek, csupán annyi történt, hogy egyik pillanatról a másikra a háromszorosára akarták emelni a bérleti díjat. Egy keddi napra tették a tárgyalást, de előző este megjelent három teherautó a kávézónál és kipakolták a berendezést.

Popgyákunik kijelentette, ez nem normális, európai eljárás, ezért is nyújtották be a birtokvédelmi kérelmet. Hozzátette, az biztos, hogy amíg tart az eljárás, addig az Art Café nem kap működési engedélyt.

Kapcsolódó

2014.08.05. 14:26

Bezárt a szombathelyi Art Café

/ közélet 5 hsz. 2 kapcs. /
Évek óta vitáztak az önkormányzattal, később eladták alóluk az épületet, az új tulajdonossal sem egyeztek meg.

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

marko1968: M**rt k*ll k*t*k*rn* * r*ndsz*m*t???...
Balra el a piac felé, két záróvonalon át
Szup: *z *gy k*cs*t p*r*n**d v*l*m*ny. T*d*d k*k k*rm*ny*zn*k m*st Sp*...
Orbán Ráhel és családja Spanyolországba költözött – Hogy is van ez?
miki1950 : *m*gy m*g *zl*s*k *s p*f*n*k k*l*nb*z*k. ...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : T* b*lf*k v*gy! *n *gy*tl*n h*rd*t*st s*m l*t*k, m*rt n*m *k*r*...
Újabb tekintélyes nemzetközi díjjal jutalmazták Karikó Katalint
miki1950 : N*m h*nn*m, h*gy n*k*d h**ny*zn* *gy *ly*n , pr*t*k*ll*l t*l*t*z...
A jelek szerint ma tartják Mészáros Lőrinc és Várkonyi Andrea esküvőjét