NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Aktuál

Jogerős lett: az eredeti állapotokat kell visszaállítani a szombathelyi Art Caféban

Mi lesz a belvárosi művészkávézóval? Egy biztos, a korábbi bérlő jogerős pert nyert. Ha nem sikerül megegyezni, akár kilakoltatásra is sor kerülhet.

Múlt péntek óta jogerős ítélet mondja ki, hogy Szombathely patinás Fő téri kávézójából az új tulajdonos (Invest Eastern Európa Kft.) jogtalanul tette ki az akkori üzemeltetőt, Panda István cégét, a Vasi Interix Kft.-t. Lezárult hát a szombathelyi Art Café birtokvédelmi pere, visszajár a szombathelyi belvárosi a korábbi bérlőnek. 2016 nyaráig őt illeti meg az Art Café bérlői joga, a mostani tulajdonosok vagy megegyeznek vele, vagy ki kell költözniük a művészkávézóból. Ami több okból is bajos, hiszen például az új bérlő időközben felújíttatta Szombathely polgári kávézóját. Egy biztos: a bíróság kötelezi a tulajdonost és a mostani bérlőt az eredeti birtokállapotok visszaállítására.

Felújítás után
fotó: Vágvölgyi Bálint

Panda István szerint az ő olvasatukban az eredeti birtokállapot visszaállítása az jelenti, hogy a szerződésükben szereplő bérleti díjért bérelhetnék tovább a kávézót egészen 2016 júliusáig. Továbbá a mostani tulajdonos-bérlő köteles az eredeti állapotokat - a korábbi bútorzattal együtt - visszaállítani. Panda István első körben azonban szeretne megegyezésre jutni, várja a tulajdonos és mostani bérlő ajánlatát. Ha nem sikerül dűlőre jutniuk, akkor legvégső esetben végrehajtó szerezhet érvényt a bíróság által kimondott jogának. Illetve akár kilakoltatásra is kerülhet a mostani, az új bérlő.

Felújítás előtt
fotó: Bonyhádi Zoltán

Lássuk, mi áll a zűrök hátterében

 • Az Art Cafét a nyitás óta (2001-től egészen 2014 augusztusáig) a Vasi Interix Kft. működtette, amelynek Molnár Miklós alpolgármesternek is tulajdonrésze volt - ezt azonban négy éve eladta. A céget azóta Panda István vezette.
 • A bérbeadó korábban az önkormányzat, majd az Agora Savaria - Szombathelyi Kulturális Központ lett.
 • Az önkormányzat 2013-ben eladta az épületet, amelyet az Invest Eastern Európa Kft. vásárolt meg.
 • A korábbi bérlő, a Vasi Interix - mivel továbbra is bérlőnek tekintette magát - maradt, amíg az új tulajdonos ki nem költöztette.
 • 2014. augusztus 4-én bezárt az Art Café.
 • 2014 novemberében kinyitották - felújítva, új bérlővel.
 • Ki miért is pereskedik?

  A vita onnantól datálható, hogy 2011. február végén lejárt az Art Café üzemeltető (Vasi Interix Kft.) tízéves bérleti szerződése. Amelynek értelmében a bérlőnek 60 nappal a lejárat előtt, azaz 2010. december végéig lett volna lehetősége kérni még plusz öt évre a szerződés meghosszabbítását. Ezt nem tette meg. Panda István, a kft. ügyvezetője szerint viszont nem hibáztak. Az ő olvasatában ugyanis a tíz év nem a szerződés aláírásakor, hanem a működési engedély megszerzésekor kezdődött - ez viszont 2001 júniusában történt meg. (A jogászok a szerződés megírásakor a lejárat pontos dátumát elfelejtették szabatosan rögzíteni.)

  fotó: Garai Antal Atom

  2011 júniusában Panda István levelet írt az önkormányzatnak, amelyben kérte, hogy öt évre hosszabbítsák meg a korábbi szerződését - ha viszont ezt nem teszik meg, akkor pedig igényt tartana a cége által beszerzett és beépített bútorok ellenértékére, vagyis 28 millió forintra. Ekkor az önkormányzat bírósághoz fordult, hogy állapítsák meg a bérleti jog megszűnését.

  A évekig húzódó jogvita ellenére - évenkénti szerződéskötéssel - továbbra is Panda István cége működtette az Art Cafét.

  Időközben az Agora lett a Művészetek Háza és az épület kezelője, aminek a bérlő egy idő után már 6,2 millió forint bérleti díjjal tartozott (ugyanis versenyhátrányra hivatkozva nem fizetett bérleti díjat).

  2013.07.26. 08:00

  Mégsem száll ringbe a Művészetek Házáért a bérlő

  / közélet gal. 1 hsz. 5 kapcs. /
  Csak augusztus közepéig tudott volna várni - de addig nincs Szombathelyen közgyűlés. Azt is elmondta, miért nem fizeti a bérleti díjat.

  Panda István cége időközben két vételi ajánlatot is letett az önkormányzat asztalára: az egyik 47 millióról (+ áfa) szólt, ezért megvette volna a kávéházat. De megvette volna az egész Művészetek Házát

  2013.11.20. 14:25

  Most már biztos: eladják a szombathelyi Művészetek Házát

  / közélet 11 hsz. 3 kapcs. /
  251 millió bevétele lesz a városnak ebből, az ellenzék kézzel-lábbal tiltakozott, Lazáry állítólag lehülyézte Balassát. Rendkívüli közgyűlésen jártunk.
  is 125 millió (+ áfa) összegért. (Eredetileg százmillióból született meg a felújítás.)

  Felújítás közben
  fotó: Vágvölgyi Bálint

  A közgyűlésben aztán megegyezés született arról, az épületet eladják - ám a Vasi Interix Kft. csak akkor pályázhat, ha előtte kifizeti az adósságát. Panda István ezek után mondott le az épület megvásárlásáról.

  Következő csavar a történetben, hogy 2013 novemberében valóban elkelt a Belsikátor 1. szám alatti ingatlan (a volt Művészetek Háza és Art Café épülte). A nyertes pályázó pedig nem a bérlő lett, hanem az Invest Eastern Europe Ingatlanhasznosító és Beruházó Kft. Ami 251 millió forintot fizetett ezért a patinás nagypolgári ingatlanért.

  A régi dizájn
  fotó: Mészáros Zsolt

  A régi bérlőnek az új tulajdonosokkal sem sikerült megegyeznie. Az új bérbeadók ugyanis 5000 eurós havi bérleti díjat kértek, a régi bérlő pedig ezt a megemelt összeget irreálisan soknak tartotta. A tulajdonosok nem mondtak fel neki, mert úgy értelmezték, Panda István cégének már nincs érvényben lévő bérleti szerződése. Újat pedig nem kötöttek vele, mivel nem fogadta el a megemelt bérleti díjat.

  A vita lezárásaként 2014. augusztus 4-én hajnalban az új tulajdonos

  2014.08.05. 14:26

  Bezárt a szombathelyi Art Café

  / közélet 5 hsz. 2 kapcs. /
  Évek óta vitáztak az önkormányzattal, később eladták alóluk az épületet, az új tulajdonossal sem egyeztek meg.
  a régi üzemeltetőt szó szerint asztalostul, bútorostul kitette az utcára. Emiatt perelte be őket Panda István - és erről született most döntés, miszerint ez bizony jogszerűtlen lépés volt.

  Kipakolás után
  fotó: Szilágyi József

  A tulajdonos aztán hamarosan új bérlőt

  2014.11.17. 11:33

  Megmutatjuk, milyen lesz az új Art Café

  / közélet gal. 1 hsz. 1 kapcs. /
  Egy hét múlva nyit a szombathelyi Fő tér emblematikus kávéháza. Megnéztük, és lefotóztuk.
  talált, az pedig nekilátott a felújításnak. 2014 novemberében újra megnyílt a felfrissített, átalakult Art Café.

  Mi lesz most?

  Fejezzük be azzal, amivel elkezdtük: birtokvédelmi pert nyer a korábbi bérlő, a Vasi Interix Kft. De vajon mi lesz most? Sikerül-e megegyezni a vitában álló feleknek?

  Ilyen lett felújítás után
  fotó: Vágvölgyi Bálint

  Hozzászólások (2)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés