NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Hasznos

Tovább duzzadnak a dunántúli folyók, valahol már egy méterrel nőtt a vízszint

Az esőzés még holnapig kitart, ám a csapadék telített talajra érkezik, ezért egyre több víz kerül a folyómedrekbe.

Nemrég írtunk a várható árhullámról, ami a nyugat-dunántúli folyókon vonul majd le nemsokára. Tegnap a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy az elmúlt napok csapadékos időjárása után hétfő estétől szerda reggelig újabb jelentős mennyiségű csapadékra számítanak a Rába, a Zala, és a Mura vízgyűjtőjén is. A lehulló csapadék mennyisége mindenütt meghaladja majd az 50 millimétert, de a Rába vízgyűjtőjén elérheti 75, a Mura alsó vízgyűjtőjén pedig akár a 80 millimétert is.

A Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság most újabb közleményt adott ki az árvízhelyzettel kapcsolatban, kiderült, hogy egy folyónak már egy méterrel nőtt a vízszintje:

Képünk illusztráció, a 2014-es áradáskor készült
fotó: Bonyhádi Zoltán

A már lehullott, és a még várható jelentősebb mennyiségű csapadékok miatt árvízveszélyes helyzet alakult ki a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízgyűjtő területein. A Kerka és a Kebele vízfolyásokon már intenzív, 1 méter feletti vízszintemelkedés tapasztalható, míg a Rába és a Zala vízgyűjtőkön elkezdődött a vízfolyások lassú áradása.

Az esőzés már telített talajra érkezik, ezért nagyobb hányada fog a mederben lefolyni.

A jelenlegi előrejelzés szerint a Rába folyón Szentgotthárdnál szerda hajnalban I. fok körüli, Körmendnél holnap délben II-III. fok közötti tetőzés kialakulására számítanak a hidrológus szakemberek.

A Mura folyón Letenyénél II. fok körüli vízállással várható a tetőzés csütörtökön a késő esti órákban. A meteorológiai helyzet változékonysága, bizonytalansága és az előre jelzésekre tekintettel, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a folyó szentgotthárdi és körmendi szakaszán ma 12 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget léptetett életbe. Az árvízvédekezés előkészítési munkáit megkezdték a vízügyi szakemberek.

A zsilipek szükség szerint lezárásra kerülnek, gátőreink folyamatos járőr és figyelőszolgálatot tartanak, a vízmércék leolvasása a fokozatok előírásainak megfelelően történik. A kialakuló helyzetről értesítettük az érintett erőművek üzemeltetőit, folyamatosan tájékoztatjuk az önkormányzatokat, értesítjük a Közútkezelő Kht. ügyeletét, valamint az illetékes Katasztrófavédelmet is.

Szükség esetén a kisebb vízfolyásokon is sor kerül a helyi vízkár készültség elrendelésére. A működési területünkön lévő árvíztározók is szükség szerint működésbe lépnek. Az üzembe helyezésükkel jelentősen csökkenteni tudjuk az érintett vízfolyások vízszintemelkedését.

Igazgatóságunkon a mai naptól hidrológiai és vízkárelhárítási ügyeletet tartunk. Hidrológus munkatársaink folyamatosan kapcsolatban állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a külföldi vízügyi kollégákkal. Hidrológiai mérőcsoportjaink folyamatos vízhozam mérést végeznek. Gátőreink és műszaki szakembereink a területünkön állandó, fokozott figyelőszolgálatot és folyamatos bejárást tartanak.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

_krampampuli_: N*m *s dr*g* * b*nz*n s*k*k sz*r*nt: t*ss*k cs*k m*gn*zn*, h*gy ...
Soha nem volt még ilyen drága a benzin Magyarországon
forestiero: M*n*k *s n*k*nk *z **? P*nzt m*r n*m n*gy*n *k*r *dn*, *s f*lh*b...
Megállapodott az EB Magyarországgal a helyreállítási tervről folytatott tárgyalások határidejének meghosszabbításáról
edmond: * v*r*nd*ss*g *gy t*d*m n*m k*z*r* *k. S*t, * v*r*nd*s n*k s*r*n...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
edmond: *m*k*r *zs**b* *t*z*m, h*rm*s*v*l *d*t*m b* *z *lt*s*k*t. S*h* n...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
lights: V*l*sz: M*rt m* *gy *d**t*, cs*csk*, b*h*d*l*, *lj* n*mz*t v*gy*...
Az NVB hitelesítette a kormány népszavazási kérdéseit, a többiekét visszadobta