NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Apokalipszis MOST! - így pusztítjuk a bolygónkat

Életvitelünknek köszönhetően Földünk nagyobb veszélyben van, mint valaha. De vajon tudunk megálljt parancsolni a pusztulásnak?

Szeméthegyek, erdőirtás, állatok és élőhelyeik pusztulása. Csak néhány momentum, melyet magunknak, pontosabban az emberiségnek köszönhetünk. Igaz, hogy a különböző mozgalmaknak köszönhetően egyre nagyobb figyelmet szentelünk környezetünknek, ám úgy tűnik, már ez sem elég. A helyzet ugyanis sokkal elkeserítőbb, mint gondolnánk.

A világ legnagyobb gyémántbányája Oroszországban
fotó: dailymail.co.uk

A globális felmelegedésről rengeteget hallunk, pedig ez csak az egyik komponense annak a pusztulásnak, amit már saját bőrünkön is tapasztalhatunk. Hatalmas problémát jelent a túlnépesedés, a levegő, a víz és a föld szennyezettsége, és talán nem gondolnánk, de a bányászat is növeli a destrukció mértékét. Mivel a legtöbb ember nem szembesül az olvadó gleccserek és a bizonyos területeken ijesztő méreteket öltő túlnépesedés problémájával, a Foundation for Deep Ecology and Population Media Center úgy döntött, hogy nyilvánosságra hoz egy fotósorozatot - a képek kétségtelenül megrázóak, de talán éppen ez kell ahhoz, hogy elkezdjük óvni környezetünket.

Az első kép egy éjszakai felvétel Los Angeles utcáiról. A város hírhedt a szinte egész napos csúcsforgalomról. Az ilyenkor a levegőbe kerülő hatalmas mennyiségű gáz a globális felmelegedés egyik okozója - melynek következménye például a norvégiai gleccserek olvadása. Ez újabb problémát szül, hisz élőhely és zsákmány hiányában a jegesmedvék is egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Az angyalok városa éjjel
fotó: dailymail.co.uk
Olvadó gleccser Norvégiában
fotó: dailymail.co.uk
A természetes élőhely pusztulása az állatok pusztulásához vezet
fotó: dailymail.co.uk

Míg a legtöbb helyen jól bevált rendszert alakítottak ki a hulladék tárolására, addig Bangladesben szeméthegyekkel kell szembesülnünk. A nevadai sivatagban sem jobb a helyzet, a különbség csupán annyi, hogy itt a véget nem érő halmokat használt gumiabroncsok képzik.

Szeméthelyzet Bangladesben
fotó: dailymail.co.uk
Nevadai "sivatag"
fotó: dailymail.co.uk

Nem csak a fűtéshez, de az építkezésekhez is egyre több fára van szükségünk, melynek szintén ijesztő következménye az erdők irtása. Kanada erdőiről (is) híres, ennek ellenére manapság egyre több kopár területtel találkozhatunk a térségben. A helyzet délebbre, Oregon államban is hasonló, ahol már csak a fák maradványai emlékeztetnek a múltra.

Erdőirtás Kanadában
fotó: dailymail.co.uk
Hol régen erdő volt... (Oregon)
fotó: dailymail.co.uk

A túlnépesedés kérdésével sokan abszolút nem foglalkoznak – talán azért, mert nem is gondolnák, hogy ez milyen súlyos probléma lehet. A képek Újdelhiről és Mexikóvárosról nem csak döbbenetesek, de klausztrofób érzést is keltenek.

30 000 ember/négyzetmérföld (Újdelhi)
fotó: dailymail.co.uk
Házak Mexikóvárosban - ameddig csak a szem ellát
fotó: dailymail.co.uk

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

palig: *ssz*s k*r*kp*r *t *ly*n *l h*ny*g*lt j*rj*t*k *s l*s*t*k h*gy s...
Nem takarítják a Külső-Nárai út kerékpárútját - írja olvasónk
miki1950 : *z *lt*l*d l**rt*kk*l m*x. *gy*t*rt*k. V*n*tk*zt*tv* *z *dd*g b...
Kijött a rendelet, hogy kiknek lesz kötelező a koronavírus elleni védőoltás
elbandi: *h, h*gyd. *m*g m*gv*n n*k*k * c*rk*sz, *dd*g n*ncs b*j. :) m* ...
Ellenzéki előválasztás: még nem tudni, hogyan jelentkezhet, aki szavazni akar
miki1950 : N* b*ntsd, m*rt *g*z*t b*sz*l, m*gh* f*lt*t*l*s m*db*n *s m*ndj*...
Rusvai szerint hamarosan visszatérhet a kötelező maszkviselés
elbandi: v*gy n*m k*n* * f*csk* f*szk*k*t l*v*rn*... :/...
Annyi a szúnyog Győrben, hogy a polgármester a lakosok segítségét kéri