NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Életmód

Apokalipszis MOST! - így pusztítjuk a bolygónkat

Életvitelünknek köszönhetően Földünk nagyobb veszélyben van, mint valaha. De vajon tudunk megálljt parancsolni a pusztulásnak?

Szeméthegyek, erdőirtás, állatok és élőhelyeik pusztulása. Csak néhány momentum, melyet magunknak, pontosabban az emberiségnek köszönhetünk. Igaz, hogy a különböző mozgalmaknak köszönhetően egyre nagyobb figyelmet szentelünk környezetünknek, ám úgy tűnik, már ez sem elég. A helyzet ugyanis sokkal elkeserítőbb, mint gondolnánk.

A világ legnagyobb gyémántbányája Oroszországban
fotó: dailymail.co.uk

A globális felmelegedésről rengeteget hallunk, pedig ez csak az egyik komponense annak a pusztulásnak, amit már saját bőrünkön is tapasztalhatunk. Hatalmas problémát jelent a túlnépesedés, a levegő, a víz és a föld szennyezettsége, és talán nem gondolnánk, de a bányászat is növeli a destrukció mértékét. Mivel a legtöbb ember nem szembesül az olvadó gleccserek és a bizonyos területeken ijesztő méreteket öltő túlnépesedés problémájával, a Foundation for Deep Ecology and Population Media Center úgy döntött, hogy nyilvánosságra hoz egy fotósorozatot - a képek kétségtelenül megrázóak, de talán éppen ez kell ahhoz, hogy elkezdjük óvni környezetünket.

Az első kép egy éjszakai felvétel Los Angeles utcáiról. A város hírhedt a szinte egész napos csúcsforgalomról. Az ilyenkor a levegőbe kerülő hatalmas mennyiségű gáz a globális felmelegedés egyik okozója - melynek következménye például a norvégiai gleccserek olvadása. Ez újabb problémát szül, hisz élőhely és zsákmány hiányában a jegesmedvék is egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Az angyalok városa éjjel
fotó: dailymail.co.uk
Olvadó gleccser Norvégiában
fotó: dailymail.co.uk
A természetes élőhely pusztulása az állatok pusztulásához vezet
fotó: dailymail.co.uk

Míg a legtöbb helyen jól bevált rendszert alakítottak ki a hulladék tárolására, addig Bangladesben szeméthegyekkel kell szembesülnünk. A nevadai sivatagban sem jobb a helyzet, a különbség csupán annyi, hogy itt a véget nem érő halmokat használt gumiabroncsok képzik.

Szeméthelyzet Bangladesben
fotó: dailymail.co.uk
Nevadai "sivatag"
fotó: dailymail.co.uk

Nem csak a fűtéshez, de az építkezésekhez is egyre több fára van szükségünk, melynek szintén ijesztő következménye az erdők irtása. Kanada erdőiről (is) híres, ennek ellenére manapság egyre több kopár területtel találkozhatunk a térségben. A helyzet délebbre, Oregon államban is hasonló, ahol már csak a fák maradványai emlékeztetnek a múltra.

Erdőirtás Kanadában
fotó: dailymail.co.uk
Hol régen erdő volt... (Oregon)
fotó: dailymail.co.uk

A túlnépesedés kérdésével sokan abszolút nem foglalkoznak – talán azért, mert nem is gondolnák, hogy ez milyen súlyos probléma lehet. A képek Újdelhiről és Mexikóvárosról nem csak döbbenetesek, de klausztrofób érzést is keltenek.

30 000 ember/négyzetmérföld (Újdelhi)
fotó: dailymail.co.uk
Házak Mexikóvárosban - ameddig csak a szem ellát
fotó: dailymail.co.uk

Hozzászólások (2)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

kovacsg: N*m *zt m*ndt*m, h*gy *z j*. Cs*k * t*nyt k*z*lt*m. *gy *pt*v*t,...
Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen
miki1950 : *z v*l*b*n * l*tsz*t. * f*l*l*mb*n t*rt*s n*gy*n s*k*kn*k b*f*gj...
Pálinkás József új pártja is részt vesz az ellenzéki előválasztáson
subi2: *gy *g*z* "*lr*tt*nt*" *t*l*t....
Földre dobta a maszkját, aztán verekedésre hívta az őt igazoltató rendőröket és katonákat
miki1950 : M*gy*r*rsz*g k*rm*ny*n*k *z n*m f*j. *z *ll*m* *d*k *tt*l m*g b*...
Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen
kaulike: d* sz*r*nt*m *s v*dk*t v*zsg*lt*k, m*g *z *s *k* *rt* * b*r*ms*g...
Más orosz vakcinát teszteltek, mint ami forgalomba kerülhet