NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Kultúra

Antik fotókiállítás a szombathelyi könyvtárban - Torjay Valter gyűjteményéből

Kiállításmegnyitón jártunk, és megőriztük mi is a pillanatokat.

Egy érdekes kiállítás megnyitóján jártunk szerdán délután, méghozzá Torjay Valter gyűjtő antik fotóiból szemezgethettünk a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A vitrinekben 1860-tól 1940-ig készült fotókat láttunk, nem is gondolná az ember, hogy akkoriban még mekkora eseménynek számított fényképészhez menni. Torjay Valter úgy írta le, hogy valamiféle olyan érzés volt a fotózás napján a kép alanyának, hogy róla most olyat alkotnak, ami része lesz az ő földi halhatatlanságának.

Kiállítás a könyvtárban
fotó: Garai Antal Atom

Nagy Éva igazgató arról beszélt, hogy ma már mindenki fotózhat, sokféle eszközzel és a fürdőszobában készült képek, vagy a kedvencről lőtt 125-ik fotó nem érdekes, talán ezerből egy olyan kép van, ami különleges lehet. Ha ezt bizonyos háttérinfókkal megtoldjuk és még tiszteletet is adunk a kivételnek, akkor bizonyára eljutunk arra a pontra, amiről évek óta beszélnek a mai fotósok: felhígult a szakma (és akkor még csak a szakmáról beszélünk, nem a fényképezőgép-tulajdonosokról). Hozzátesszük még, hogy régen is voltak kevésbé jó fényképészek, persze az ő munkájukat nem ismerjük annyira, hiszen nem töltötték fel pillanatképeiket a cukorhegyi birodalomba, a facebookra.

fotó: Garai Antal Atom

Torjay Valter le is szögezte az elején, hogy ez nem az ő kiállítása, hanem azon fotográfusoké, akiknek képei helyet kaptak az üveg mögött. Mint gyűjtő mesélt érdekes történeteket: mennyire nehéz, hogy a legtöbbször ismeretlen emberek szerepelnek a fotókon, akik már nem tudják elmondani kik voltak ők és kiket ismertek.

A képen Szinyei Merse Pál látható kalapban a bal sarokban. A fotót Szinyei Félix készítette
fotó: Garai Antal Atom

Pedig érdekes emberek lehetnek, mindenkinek lenne egy sztorija, átlagpolgártól a nemesig. Sajnos nagy részük névtelenségben marad a gyűjtők számára, leszámítva azon kivételeket, amelyek közül több is ott van a könyvtárban most kiállítva.

Vásárkövi Albert munkái
fotó: Garai Antal Atom

Ilyen például Herczeg Ferenc író fiatalkori fényképe, amit pár száz forintért vett meg Torjay egy aukciós portálon úgy, hogy az eladó sem tudta ki van a képen. A gyűjtő csak hónapok múlva ismerte fel az írót, így rögvest megvette, a vélhetően legkorábbi fényképet Herczegről. Hasonlóképp került hozzá Gulácsy Lajos festő dedikált fotója is, ami egy régi könyv lapjai közt pihent és az eladó szintén nem tudta, hogy ki van a képen.

Ilyen érdekes háttérinformációkkal és történetekkel találkozhat mindenki, aki elmegy a könyvtárba október 30-ig a Megőrzött pillanatok kiállításra, egy kis ízelítőt pedig kaphatnak róla képgalériánkban. Amúgy mi is megmutatjuk a kedvencünket, Háber Henrik fotóját 1910-ből:

Iluska és Manci (Szombathely, 1910)
fotó: Garai Antal Atom

Kapcsolódó

2014.10.11. 08:04

Pótdíj-amnesztia és programkavalkád a könyvtárban

/ kultúra gal. /
Érdekes programok, múltidézés és pótdíj-amnesztia is lesz jövő héten a megyei könyvtárban.

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

gpszycho: *zt b*zt*s n*k*m *k*rt*d c*m*zn*? T* b*lf…?...
Hosszú sorban állnak a szavazók a szombathelyi, Fő téri előválasztási sátor előtt
fgzb: * f*s*zm*s t*n*t**: -*gyr* f*k*z*d* n*c**n*l*zm*s -*mb*r* j*...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel
realista: *nn*,* sz*g*r* k*z*pk*rb*n * l*p*st "l*v*g*ss*l" b*nt*tt...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
lalika: K*t*l*z*t*rt cs*k "l*v*g*ss*l" l*h*t l*pn*. ...
Katalizátorok tucatjait lopta el egy 18 éves fiú Szombathelyen
syracusa: J* b*mm*g, m**rt n*m m*ndt*d? H* n*k*d t*k*k* * f*s*zm*s m*g * p...
A NER-elit luxusutazásait fotózó újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel