NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Könnyű

A közösségi vég: szombaton kinyírják a Facebookot?

A halál szele már ott liheg a szájt függőinek nyomában, ugyanis a Guy Fawkes-maszkok kultuszát öregbítő hackercsoport holnapra ígéri a virtuális gyilkosságot. Figyelemfelkeltés, fenyegetés, vagy ígéret?

"Nem bocsátunk meg, és nem feledünk, egyek vagyunk, úgyhogy számíts ránk!" - Többek között ezt is tartalmazza a nem túl elmés, pláne nem kreatív, ám mindenképpen funkcióorientált Anonymous nevet viselő hackercsoport tagjainak angol nyelvű mottója. A banda november 5-én sokak egyetlen szórakozását teheti tönkre azzal, hogy Guy Fawkes több mint 400 évvel ezelőtti lázadóakciójának napján lemészárolja az arckönyvet.

Arcátlan Facebook?

No, de ha már az arcnál tartunk: a csoport tagjai fel-felbukkannak a világ legnagyobb demonstrációin, minden esetben a Fawkes-maszkkal a burájukon (Budapesten is feltűntek a szcientológusok elleni demonstráción, erről itt írtunk ).

Az érdekes fizimiska sokak számára a Natalie Portman és Hugo Weaving nevével fémjelzett V, mint vérbosszú című amerikai-angol-német koprodukcióból lehet ismerős. Fawkes egyébként 1605. november 5-én kísérelte meg felgyújtani a brit felsőház épületét. A lázadó végül ráfaragott, elkapták, és kivégezték. Az Anonymous társaság azonban úgy tűnik, folytatja a rebellis hadjáratot.

Véget ér egy korszak?
fotó: Nyugat.hu

A hackerek főleg azért rühellik a Facebookot, mert az szerintük nem tiszteli kellően a felhasználók személyes adatait, ráadásul hozzáférést is biztosít különböző titkos információkhoz. Az Anonymous ráadásul azt állítja, hogy a júzerek által létrehozott fiókokat lehetetlen törölni, mert minden személyes információt tárolnak, és ezeket bármikor vissza is tudják állítani. A csoport általános követelései végtelenül egyszerűek: néphatalmat és a demokratikus játékszabályok betartását várják mindenkitől.

Az Anonymoust egyébként nem illő néhány hormonzavaros, tökkelütött cyberkreténnel azonosítani, az angol szlengben ugyanis a hacker és az aktivista - jelen esetben nem vérfertőző - házasságából miattuk terjedt el a hacktivista kifejezés. A csapat az utóbbi időben egyre többet hallat magáról, például Spanyolországban is rendesen megmozgatták a rendszerellenesek rekeszizmait. A csapat három tagját ugyanis letartóztatták az Ibériai-félszigeten, amiért bosszúból az anonimok három órára tönkrevágták a helyi jardok weboldalát. Korábban belekócoltak már egy hitelkártyacég (a MasterCard), meg egy szórakoztatóipari óriás (a Sony) rendszerébe is.

A szcientológiát is támadják

Ezek mellett rendesen betámadták a kormányzati adatok kiszivárogtatására létrejött WikiLeaks ellen durrogókat, illetve kegyetlen hadjáratot indítottak a szcientológia imádói ellen is. Utóbbiakat szimplán szcidiótáknak nevezik, és olyan kemény módon kergetik őket, hogy egy másik közösségi oldal alapján még a magyar szcientológusokat is ábécé-rendbe szedték. Így már talán érthető, hogy miért kutakodik a NATO is a hackerek után.

Üldözik a szcientológusokat
fotó: Nyugat.hu

A helyzet komolyságát támasztja alá az is, hogy a Facebook az Anonymous bejelentése hallatán előbb pelenkát cserélt, majd etikus hacker-programot hirdetett. Ennek lényege, hogy jutalmat ígért mindazoknak, akik segítenek megnehezíteni a Facebook elleni támadásokat. Augusztus végére pedig már több mint 40 ezer dollárt fizettek az oldal gyengéit, kritikus hibáit bejelentő felhasználóknak. A hackerek saját arckönyves profilján pedig néhány kétségbeesett face-függő már könyörgőre is fogta azért, hogy ne érje bántódás egyetlen, kedvenc barátnőjüket.

A rivális közösségi oldalak rajongói meg bőszen nyomkodják a felfelé mutató hüvelykujjakat, mondván, folyjon csak a Facebook vére. A kíváncsiság persze minket is hajt, úgyhogy holnap igyekszünk majd gyakrabban odafigyelni arra, fröcsögnek-e már a bitek és a bájtok a haldokló oldalból. Mindenesetre ma még fix, hogy lehet minket lájkolni, akinek kedve tartja, tegye meg gyorsan . Az a biztos...

Hozzászólások (1)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

miki1950 : H*t *z * k*m*x*l*s n*m s*k*r*d*tt t*l j*r* - l*g*l*bb*s *z *ls* ...
Kimaxoljuk a havat, ki tudja, mikor látunk legközelebb?
miki1950 : L*sd *l*tt*m *z *j*bb b*rk* p*ld*j*t. ...
Fekete-Győr András futóversenyre hívta ki Németh Szilárdot és Budai Gyulát
miki1950 : T*rm*sz*t*s*n n*m sz*b*d l*n*zn* s*m * k*n**, s*m *z *r*sz *rv*s...
Virológus a kínai vakcináról: olyan, mint a fekete-fehér televízió
lolka: N*m *s t*dt*m, h*gy t*g*z*d*nk, d* l*gy*n. (t*d*m n*t *t*k*tt, s...
Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül
butamami: *l*lv*st*m. *l*r*l*m n*k*d, h*gy s*mm*t n*m *k*lt*m b*l*l*. F*ls...
Kásler kiadta a vörös kódot