NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Tech

És egyszercsak LSD-bélyeg került Pintér Sándor nyelvére

A videó helyett egyetlen képfájlba sűrített mozgókép, informatikusnyelven az animált gif ismét reneszánszát éli. De hogyan jutottunk el idáig?

Idén tavasszal az Index külsősként kezdte alkalmazni a Tumblr-körökben népszerű Szarvast, ami egy új pozíciót is jelentett a hírportál életében: a szombathelyi származású, ismeretlen személyazonosságú mikroblogger ugyanis nem újságíró, nem fotóriporter, de még csak nem is korrektor vagy rendszergazda - hanem az animált gifek hosszú éveken át mostohagyerekként kezelt mesterségének egyik hazai őstehetsége. Arról a vizuális formátumról beszélünk, ami egy újra és újra az elejéről elinduló videónak hazudja magát, valójában azonban több, egymás után helyezett állókép láncolata. És egyébként úgy is viselkedik, mint egy kép, mert nem kell hozzá lejátszó, nem túl nagy a mérete, és hang sem tartozik hozzá - csak éppen mozog. Pedig nem videó.

Pintérgif (forrás: sailorripley.tumblr.com)
fotó: Nyugat.hu

Álljunk meg egy szóra! Ez a GIF-nek hívott valami nem olyan nagy újdonság. Annyira nem, hogy konkrétan az internet bölcsőjében fogant meg 1987-ben, az első nagy amerikai online szolgáltató vezette be azzal a céllal, hogy lecserélje az addigi fekete-fehér képmegjelenítést. Csakhogy bármi, ami akkortájt született, ma már vagy nem létezik, vagy teljesen átalakult - a GIF azonban, ez a tárcsázós modemek idejéből fennmaradt képformátum, most ismét az egyik legnépszerűbb vizuális termék a web szupersztrádáján.

Mindenki rajta van

Bizony, olyannyira népszerű, hogy már nem csak az olyan geeklelőhelyeken tűnnek fel, mint a milliónyi Tumblr-blog vagy a keményvonalas mémközpontnak számító 4chan , de már kiállítások nyílnak belőlük, marketingkampányok szökkennek szárba olcsó táptalaján, sőt, már az amúgy szofisztikált divatipar is felfedezte magának, hogy egy-egy új kollekciót ilyen alakban tálaljon. Rólunk nem is beszélve.

fotó: Nyugat.hu

Miként lehetséges ez? Hogyan üthette fel újra a fejét a megapixelharc, a full HD videók és retinaképernyők korában egy ilyen formátum, aminek a logika szerint már régen ki kellett volna halnia?

A feltámadás oka valójában kézenfekvőbb, mint gondolnánk: az internet pillanatnyilag annyira túlszaturált információkkal, hogy ebben a sűrű adathalmazban hajlamossá válunk az egyszerű, közvetlenül és azonnal ható üzeneteket keresni. Ennek pedig az egyik legkompaktabb megnyilatkozása az animált gif: egy másodperc alatt betalál, nevetünk rajta egyet, aztán ugrunk is a következőre. Egy habkönnyű, agykikapcsoló, néha egyenesen igéző fájlformátum, ami akár komplett tévéműsorok lényeges pillanatait desztillálja nekünk . Vagy éppen a legnépszerűbb YouTube-videók legizgalmasabb mozzanatait. Vagy filmekét. Vagy amit csak szeretnénk.

fotó: Nyugat.hu

Jason Tanz, a Wired nevű tech-lap vezető szerkesztője szerint van még egy fontos tényező a gif sikere mögött: szerinte a ma húszas éveik közepén-végén járó fiatalok számára ez egy gyerekkori relikvia, szóval

nem véletlen, hogy úgy érkezik vissza, mint egyfajta fashion statement. Éppúgy, ahogy a hetvenes évek divatja visszajött a kilencvenesekben, a kilencveneseké meg manapság

- fogalmazott.

Még kreatívabban: itt a wigglegram!

És a legjobb, hogy ezek a kreatív huszonévesek ki is aknázzák a gifben rejlő lehetőségeket. A táncoló babán már rég túlvagyunk, és már nem is csak a humor eszközéül szolgálhat, hanem a digitális fényképezésnek is új utakat nyit: már neve is van annak, amikor a térhatás illúzióját előidéző, a Mátrix bullet-time hatására emlékeztető gif jön létre, ez a wigglegram , és pofonegyszerűen készíthet ilyet bárki. Egyszerűen csak egy gyors sorozatot lőni képes fotógépre van szükségünk, amivel ugyanazt a témát - kicsit mozogva - géppuskaként meglőjük egymás után, aztán egy gif-gyártó oldalon összepattintjuk a felvételeket, és hopp, már meg is vagyunk:

fotó: Nyugat.hu

Figyelem-figyelem, hasznos linkek következnek!

Nem lennénk meglepve, ha valaki ezek után vakulásig beleszerelmesedne az animgifekbe, úgyhogy íme néhány fontos link neki, kezdve rögtön két online gif-gyártó oldallal. A GIFMaker.me általunk választott és feltöltött képekből csinál mozgóképet, sőt, átméretezhetünk és vághatunk is vele már kész animációkat. A Convert To Gif is ugyanezt teszi, de itt már nem saját képekből, hanem saját videókból készülhet a mémalapanyag, a YT2GIF pedig azért jó, mert YouTube-videók részleteiből tudunk gyártani animációkat a kezdő és befejező időpontok megadásával. Ha ezek nem válnak be, érdemes még próbálkozni a Picasion nel, a Gickr rel vagy a nagyon hipszter kinézetű Gifninjával .

Aki inspirációt, vagyis hát nyerő gif-blogokon szeretné jojóztatni a szemeit, az is bőségesen megtalálhatja a számítását: van cukiállatos , filmes , fekete-fehér filmes , elképzelt szituációkra reagálós , és így tovább (kötelező keresőkifejezés: tumblr gif blogs ). Ja, és akit játékos formában is érdekel a gif mindent vivő története, ráadásul a Piroska és a Farkas meséjének 21. századi átirataként, az ide kattintson .

Hozzászólások (0)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

elbandi: h* m*st f*d*sz*s l*nn*k, m*nd*nh*l * l*gsz*r*bb j*l*lt*k*t b*sz*...
Kik azok a jelöltek, akik közül választani lehet Vas megyében az ellenzéki előválasztáson?
zuckerpopo: * r*k*s sz*r t* v*gy, p*k*lj *s h*zz k*l*tr* - *nny*...
Szélesítik a Gyöngyös patak melletti bicikliutat a vasoszlopok mellett
Paulus_Maior: *z*k * sz*l*k t*dv*, t*d*tl*n*l * k*ny*lm*s*bb *t*t v*l*szt*tt*k...
Megszavazták a szülők, hogy a szentgotthárdi iskolákat vegye át az egyház
dredd biró: S*kb* k*r*lt *z *z *r*m *z *mb*r*k *d*j*b*l. *bb*l * p*nzb*l h*s...
A szombathelyi városházán köszöntötték Falco kupagyőztes csapatát
lojalista: N*s b*r*t*k*lh*t*,h*gy * K*rm*nd* K*lcs*y F*r*nc *lt*l*n*s *sk*l...
Megszavazták a szülők, hogy a szentgotthárdi iskolákat vegye át az egyház