NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Podcast

Amikor Orbán, Kövér és Fodor a szombathelyi nagymama szalmazsákján aludtak…

Szabó Gábor szociológus, Szombathely egykori polgármestere szervezte a rendszerváltás előtti egyik legnagyobb értelmiségi találkozót. Folytatjuk rendszerváltók a nyugati határszélen című podcast sorozatunkat.

Szabó Gáborral a Nyugat.hu főszerkesztője, Roznár Gyöngyi beszélgetett. Miről esett szó?

 • Szombathely egyik fontos helyszíne volt a rendszerváltás előkészítésnek. A Berzsenyi Dániel Főiskolán működő Németh László Szakkollégium előadássorozatban - sok híres magyar filozófus, szociológus, gazdasági szakember utazott ide - benne volt a tiltott gyümölcs íze. És a tiltott gyümölcs akkor maga volt az igazság. A kollégiumot az akkor frissen végzett tanár, Szabó Gábor vezette.
 • Milyen cseles módon kellett megrendezni Szombathelyen a rendszerváltás előtti egyik legnagyobb értelmiségi találkozót? Szabó Gábor Orbán Viktort, Kövér Lászlót és Fodor Gábort a nagyszülei házában, szalmazsákokon szállásolta el – és állítólag igen jól erezték magukat ott.
 • Mennyire lehetett látni azon a három emberen akkor, hogy mi lesz velük? Az biztos, hogy Orbán többször beszélt úgy: én ezt akarom, én ezt megtehetem, meg is teszem. Mindenki más többesszám első személyben, egy közösség nevében beszélt.
 • Néha elég egy jó tanár, mint Kiss Gyula a szombathelyi főiskolán, aki bevezette a fiatalokat a magyar művelődés történetébe. Tőle származik az alábbi idézet: az az igazán szép és időtálló, ami az európai progresszióval szinkronban van és volt.
 • Miért olyan még mindig a magyar politikai elit, ahogy Bibó megírta: a döntő pillanatokban nem tud racionális döntést hozni.
 • fotó: Kiss Tamás
  A Rendszerváltás a nyugati határszélen című podcast sorozatunk előző részeit itt hallgathatod meg.
  05.10. 19:23

  Podcast-sorozat - Egykori résztvevők beszélnek a nyugat-magyarországi rendszerváltásról

  / podcast /
  Mindegyikük más nézőpontból eleveníti fel az emlékeit, de közös a beszélgetésekben, hogy azok egyedi és fontos dokumentációi a három évtizeddel ezelőtti történelmi eseményeknek.

  Hozzászólások (11)

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Keresés

  Hozzászólások

  miki1950 : T*dn* k*ll, j*bb * h*lyz*t N*m*t*rsz*gb*n, m*nt n*l*nk. ...
  Németország egy hónapra bezár - „Cselekednünk kell, még hozzá azonnal"
  StarMan: T*dt*? * ny*m*g*mb n*ncs b*k*tv* s*h*v*, cs*k * f*sz*lts*g l*v*z...
  Itt az okos zebra, villogó fénnyel figyelmezteti majd az autósokat Szombathelyen
  StarMan: M*l*g cs*l*d* n*v*l*st k*p*tt....
  Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
  StarMan: K*cs**d*ny. N*m, ny*l*d*ny. N*m, k*cs**d*ny. N*m, ny*l*d*ny. N*m...
  Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak
  agro: K* *z * N*R b*h*c?...
  Ungár Péter kengurujelmezben csap oda a komolykodó, öltönyös politikusoknak