NYUGAT MÉDIA

Szombathely az Interneten

Vélemény

Amikor a veszélyhelyzet előhozza a rendőrből a jogsértőt

Ott nem kis baj van. A hatalom járványkezelési bénázásának akut tünete, amikor egy vendéglátóra lecsapnak, csak mert emberek gyűlnek össze előtte.

A budapesti Központ múlt pénteki esetéről alighanem mindenki hallott már, de aki nem, röviden: a budapesti egység kihirdette, hogy megnyitnak - elvitelre (ezt a kormányrendelet lehetővé teszi ugye), aminek az lett az eredménye, hogy maszkos fiatalok derekas kupacokban jelentek meg, bementek, rendeltek, kimentek, de aztán ott is maradtak a Madách téri hely előtt, aminek pedig az lett az eredménye, hogy kiszállt a hatóság, és 60 napra bezáratta, illetve félmillió forintra megbüntette a vendéglátóhelyet.

fotó: Soós Bertalan

Jelentős adalék, hogy tették a rendőrök mindezt egy megfoghatatlan, ködös magyarázattal: a koronavírus miatti veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedésekről szóló passzusokra hivatkozva. Fél tucatnyian, bónusz gépfegyveres katonával, beemelve egy kis félelemkeltő faktort is. Mindezt úgy, hogy a Központ valóban figyelt a szabályok betartására, bent nem fogyasztott senki, egyszerre mindig csak négy fő tartózkodhatott ott, és még a sorban állókat is többször tájékoztatták a távolságtartás fontosságáról, pedig ez nem lett volna a dolguk közterületen. Mindezt tanúként tudom megerősíteni, lévén, hogy a hely senior törzsvendégeként én is jelen voltam: itt nem törvényellenes lázadás történt - az emberek viszont valóban nem mentek haza rögtön, mintegy jelenlétükkel támogatva a helyet. És emlékezve látványosan azokra az időkre, amikor ezt büntetlenül meg lehetett tenni.

fotó: Soós Bertalan

De van még egy annál is jelentősebb adalék, hogy a rendőrség minden jel szerint hasraütve vágta meg a Központot, ami normális bevételek és állami támogatás hiányában már eddig is a túlélés és túl nem élés határán billegett.

Ami a megbüntetett hipszterkocsmánál történt, ugyanaz történik egy rakás másik helyen: plázák mögötti foodtruckoknál éppúgy pörög a tömeg, mint a Normafán, belvárosi forraltboros helyeken, az eplényi síarénánál meg konkrétan fesztivált szerveznek.

fotó: Soós Bertalan

Mindeközben ezeken a szpotokon egy szál tányérsapkát sem lát az ember, amint serényen bírságolgat a tulajdonosa. Kettős mérce fennforgása? A jogszabály túl rugalmas értelmezhetősége? Bármelyik is legyen, egyik sem hangzik jól, de mindkettő a döntéshozók szétesettségét ábrázolja. Amikor nem tudod, mit tehetsz meg egy adott helyzetben, pláne, ha azt gondolod, hogy tudod, de mint kiderül, egyesek szerint mégsem teheted meg, szóval amikor kicsúszik a kezedből az élet, az a legrosszabb, önkény alapú államberendezkedések tulajdonsága. Ha nincsen fogódzód, akkor inkább nem kapálózol. Helyett jön a bezárkózás, az öncenzúra.

fotó: Soós Bertalan

Már amikor jön. Mert, ha már adalékok, álljon végül itt a legeslegjelentősebb: hiába szállt bele a magyar rendőrség páros lábbal, azaz 500 ezres bírsággal a Központba, oda járó vendégek és ismeretlen támogatók egyetlen nap leforgása alatt összedobták a kiszabott összeget. Ez a hátszél pedig plasztikusan illusztrálja, hogy nagyon sokak nem félik az erődemonstrációt - meg persze nyilván azt is, mert közvetve ez az üzenet is benne van a pakliban, hogy a vendéglátókkal szemben érzett empátia valós.

fotó: Soós Bertalan

Hogy mennyire valós, ahhoz elég elolvasni a rengeteg kommentet az olyan hírek alatt, amik elszakadó cérnás étterem- és kávézótulajokról szólnak, akik kinyitni terveznek. Egyelőre még messze vagyunk a kijárási tilalom ellen zavargó holland fiatalok tempójától, de már Londonban, Dániában, Franciaországban is megjelentek az utcán az emberek, úgyhogy mindenki készüljön a réteges öltözékével, mert túl régen volt itthon már tüntetés a kormányzati aljaskodással vegyített leszaromsággal szemben.

Hozzászólások (20)

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Keresés

Hozzászólások

busman: Ksh *s f*gl*lk*z*tt v*l*. * 10%-*t *s *nn*n l*h*t k*k*k*zn*, *zt...
Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor
miki1950 : J*bb*l*st k*v*n*k n*k* *s * t*bb* s*k*z*r s*rst*rs*n*k. ...
Lélegeztetőgépen kezelik Bányai Gábor, fideszes képviselőt
miki1950 : *z *ly*n k*pcs*l*t cs*k *nny*t *s *r. ...
60 ezer eurót ítélt meg a bíróság egy portugál nőnek, aki 30 éven át főzött és takarított az élettársára
miki1950 : N*gy*n sz*ll*m*s. ...
Podcast péntek Fekete-Győr Andrással, a Momentum miniszterelnök-jelöltjével
optimista: " m*v*l * j*rv*ny*gy* *d*t*k *zt m*t*tj*k, h*gy * gy*r*k*k k...
Felmerült a kereskedelem korlátozása egy időre